25 Απρ 2024
READING

Είναι το κλειδί για την ανάπτυξη το σύστημα ή το ταλέντο;

4 MIN READ

Είναι το κλειδί για την ανάπτυξη το σύστημα ή το ταλέντο;

Είναι το κλειδί για την ανάπτυξη το σύστημα ή το ταλέντο;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών λειτουργίας μίας επιχείρησης, η επιλογή ενός εργαζομένου με δυνατότητες ίσως να αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία. Πόσο πιθανό είναι όμως για έναν εργοδότη, ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα στην αγορά, να ανακαλύψει και να προσλάβει έναν εξαιρετικό επαγγελματία;

Εκτός από αυτό, θα πρέπει να αναλογιστούμε το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και για τον αντίστοιχο εργαζόμενο, όχι απλώς να προσαρμοστεί σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον αλλά και να λειτουργήσει αποδοτικά σε μία συνθήκη προσαρμογής. Από την άλλη, μία startup επιχείρηση δεν είναι πάντα εφικτό να διαθέτει κάθε είδους συστήματα και εργαλεία, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην αποδοτικότητα από τη πρώτη κιόλας μέρα. Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα αν μπορεί ο εργαζόμενος να λειτουργήσει και να κάνει την δουλειά του έχοντας έλλειψη δομής και συστηματικής υποστήριξης. Εν ολίγοις, για την επιτυχία μιας επιχείρησης, το ζητούμενο είναι εκτός από το να βρεθούν ικανοί συνεργάτες, να αναπτυχθεί και ένα αποτελεσματικό σύστημα λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | τι ακριβώς θέλουν οι εργαζόμενοι από έναν εργοδότη

Το να καταφέρνει ο εργοδότης να εντοπίζει και να προσλαμβάνει κάθε φορά έναν καταπληκτικό εργαζόμενο δεν αποτελεί ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Κι όμως, ειδικά τα τελευταία χρόνια, καθώς τα κορυφαία ταλέντα γίνονται ολοένα και πιο περιζήτητα, το ζήτημα της στελέχωσης έχει αναδειχθεί σε καίριο και, ειδικά σε ορισμένους κλάδους, όπως στον τεχνολογικό, το να εντάξει μια επιχείρηση στο δυναμικό της έναν ικανό εργαζόμενο θεωρείται σημαντική επιτυχία. Δεν αρκεί όμως αυτό. Όταν υπάρχει παντελής έλλειψη συστημάτων και πρακτικών διαδικασιών, τα οποία βοηθούν κάποιον να πετύχει τους σκοπούς του κατά τη διάρκεια της εργασίας, τότε ο υπάλληλος από μόνος του (χωρίς ή με δυνατότητες) δεν μπορεί να κάνει πολλά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν μιλάμε για έναν εργαζόμενο-φαινόμενο, αυτό που μπορεί να προσφέρει στην εταιρεία είναι επιτυχία και ανάπτυξη μέχρι το ανώτατο σημείο που μπορεί να προσφέρει ένα και μόνο άτομο. Αν στόχος της επιχείρησης όμως είναι η κλιμάκωση των δραστηριοτήτων της και η επέκτασή της, ένα άτομο-φαινόμενο δεν αρκεί, και η αναζήτηση περισσότερων εξίσου ταλαντούχων ίσως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι αποτελεί ουτοπία. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος κατά τον οποίο τις αρχές της επιτυχίας να μπορούν να εφαρμόζουν δύο, τρία, τέσσερα, δεκάδες, εκατοντάδες – όσα άτομα χρειάζεται μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση για να συνεχίσει να εξελίσσεται επιτυχημένα και κερδοφόρα.

Η υποστήριξη των υπαλλήλων με κάθε τρόπο και η καθιέρωση μιας αποτελεσματικής διαδικασίας ίσως να σημαίνει πολλά περισσότερα για την αποδοτικότητα. Ένα παράδειγμα του τι μπορεί να προσφέρει το σύστημα μπορούν να δώσουν τα McDonald’s. Η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων στον κόσμο βασίζεται σε νεαρούς εργαζόμενους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν εκφράζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτήν τη δουλειά, στην οποία βρίσκονται συνήθως για να εξοικονομήσουν κάποιο εισόδημα στο ξεκίνημα της εργασιακής τους ζωής. Από την πλευρά της, η εταιρεία μέσα σε λίγους μήνες τους αντικαθιστά. Κι όμως, πρόκειται για μια επιτυχημένη κερδοφόρα επιχείρηση. Παραβλέποντας τη συζήτηση σχετικά με τις προεκτάσεις που έχει στον τρόπο που λειτουργεί στην αγορά εργασίας αυτή η πρακτική “μιας χρήσης”, και όσον αφορά τους λόγους που τα McDonald’s την εφαρμόζουν, η επιτυχία τους αποδεικνύει πάντως την αξία του συστήματος: η εταιρεία έχει επενδύσει εκατομμύρια αν όχι δισεκατομμύρια δολάρια σε εργαλεία, ανάπτυξη συστηματικών μεθόδων και υποστήριξη, απλοποιώντας τα βήματα της δουλειάς και κάνοντας τους υπαλλήλους αποδοτικούς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα αρχίσουν να δουλεύουν.

Διαβάστε επίσης: 5 πράγματα που μπορούν να κάνουν οι εργοδότες για ενίσχυση ηθικού και καλύτερα αποτελέσματα

Κάθε επιχείρηση αναζητά τρόπους ώστε να καταφέρει να αυξήσει τον αριθμό των πελατών της. Όσες εταιρείες κατάφεραν να κλιμακωθούν με επιτυχία, δεν πρέπει να επαναπαυτούν αλλά χρειάζεται να επενδύσουν τόσο στους υπαλλήλους τους όσο και σε συστήματα υποστήριξης της λειτουργίας τους. Η ανάπτυξη και η εξέλιξη δεν επιτυγχάνονται από τη μία μέρα στην άλλη και η μονομερής έμφαση στο ταλέντο δεν αρκεί. Χρειάζεται οι εξαιρετικές ικανότητες των ανθρώπων που έχει την τύχη να διαθέτει μια εταιρεία να οργανώνονται και να αξιοποιούνται με συστηματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο της εξέλιξής της και όχι τη μοναδική της προϋπόθεση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.