25 Απρ 2024
READING

5 βασικές αρχές για έναν franchisee που ξεκινά

4 MIN READ

5 βασικές αρχές για έναν franchisee που ξεκινά

5 βασικές αρχές για έναν franchisee που ξεκινά

H τεχνική της υιοθέτησης και χρήσης ενός επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου και της επωνυμίας μιας εταιρείας έναντι ενός αντιτίμου, μέσω του franchising, αποτελεί μια επιβεβαιωμένα επιτυχημένη στρατηγική επιχειρηματικής ανάπτυξης, εξού και το ενδιαφέρον και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το franchising είναι αυξημένα. Η πανδημία, η οποία διανύει πλέον το τρίτο έτος της, επηρέασε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, και το franchising δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το θετικό είναι ότι η οικονομία ανακάμπτει, ενώ ιστορικά και το franchising έχει δείξει ότι συνήθως ξεπερνά τις δυσχέρειες. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, το κλίμα δείχνει θετικό σχετικά με την ανάπτυξη του franchising, ειδικά στον χώρο της εστίασης, καθώς αυτός ο τρόπος δραστηριοποίησης επιτρέπει σε νέους επιχειρηματίες να προσαρμοστούν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά στις συνθήκες που διαμόρφωσε ο Covid-19, αφού ξεκινούν από μια ισχυρή προϋπάρχουσα βάση.

Διαβάστε επίσης: Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το franchising μετά την πανδημία;

Εκτιμάται ότι, κατά μέσο όρο, 300 νέες μάρκες εισέρχονται στην οικογένεια των franchisors κάθε χρόνο. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αναδυόμενων εμπορικών σημάτων είναι έντονος, γι’ αυτό και είναι σκόπιμο μια νέα εταιρεία που επιθυμεί να εισαχθεί στην διαδικασία του franchising να λάβει υπόψη ορισμένες βασικές αρχές, ώστε να πετύχει. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τέσσερις χρήσιμες συμβουλές για τις αναδυόμενες μάρκες franchise που μπορούν να τους δώσουν το προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

  1. Προσεκτική επιλογή των υπαλλήλων

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό στις αρχές μιας επιχείρησης από τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και συνεννόησης. Οι υπάλληλοι που επιλέγονται πρέπει να είναι άτομα που θέλουν να επενδύσουν στην επιτυχία του οργανισμού και είναι ικανά να καλλιεργήσουν ισχυρές σχέσεις που βασίζονται σε θεμέλια σεβασμού, κατανόησης και ακλόνητης δέσμευσης για την επίτευξη των δηλωμένων στόχων της μάρκας για ανάπτυξη και ευημερία. Αυτά τα άτομα δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα κατά τη λειτουργία της επιχείρησης, το οποίο γίνεται αντιληπτό και από τους καταναλωτές, προσελκύοντας τους.

  1. Διαρκής σχεδιασμός και επαναπροσδιορισμός

Οι franchisees που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα brand και το concept που το περιβάλλει πρέπει να αποδείξουν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια, θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο αρκετά πειστικό ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση. Αντίστοιχα, και ο franchisor οφείλει να έχει μια παρόμοια στάση και να βεβαιώνεται ότι ο οργανισμός έχει μια σαφή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μάρκα θα επιτύχει σταθερή και κλιμακούμενη ανάπτυξη. Ακόμα και τότε, θα χρειαστεί να γίνουν πολλές διορθώσεις στην πορεία.

Διαβάστε επίσης: Οι 5 μεγαλύτεροι μύθοι για το franchising

  1. Υπομονή και πειθαρχία

Όπως είναι φυσικό, ένας ανερχόμενος franchisor θέλει να πουλήσει τα franchises όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ειδικά αν η μάρκα εμπλέκεται με μεσίτες, συμβούλους, επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους. Αλλά εδώ είναι που απαιτείται πειθαρχία, καθώς η βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι δυνατή μόνο όταν οι μάρκες διασφαλίζουν ότι έχουν τη σωστή προσαρμογή για τους franchisees τους. Το franchising είναι ουσιαστικά η αρχή μιας συνεργασίας, στην οποία μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα σε βάθος χρόνου, που θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της εταιρείας. Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να έχουν οι δύο πλευρές το ίδιο όραμα για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της μάρκας.

  1. Κατάλληλος ορισμός της ταυτότητας της επιχείρησης

Για να μπορέσει ένας franchisor να επικοινωνήσει αποτελεσματικά την αξία του και κατ’ επέκταση να προσελκύσει franchisees, είναι απαραίτητο κατ’αρχάς να μπορεί να προσδιορίσει αυτήν την αξία. Μια εταιρεία πρέπει να έχει ορίσει τα αναδυόμενα χαρακτηριστικά της μάρκας της με τρόπο που να μπορεί να τα κατανοήσει ο καθένας. Η έμφαση πρέπει να δίνεται στο μήνυμα και τη στρατηγική του brand, καθώς και σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητά του.

Διαβάστε επίσης: Ισχύουν οι κανόνες επιτυχίας της παραδοσιακής επιχειρηματικότητας στο franchise;

  1. Καλές σχέσεις

Κάτι άλλο πολύ βασικό στον κλάδο του franchising είναι η οικοδόμηση καλών σχέσεων. Αυτές είναι απαραίτητες για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων εεπειδή δημιουργούν χώρο για ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ του franchisor και του franchisee, χτίζουν εμπιστοσύνη και ενθαρρύνουν τη συνεργασία, τα οποία οδηγούν στον τελικό στόχο της ανάπτυξης του franchise. Σε αντίθεση με έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται μόνος του στην αγορά, το πεδίο δράσης ενός franchisee εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον franchisor, και από τη σχέση του με αυτόν.

Διαβάστε επίσης: 9 πράγματα που κάνουν λάθος οι franchisors δυσκολεύοντας τη ζωή των franchisees

Το franchising μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική και προσιτή διέξοδο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας μετά από μια δύσκολη περίοδο, όπου πολλές επιχειρήσεις δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα. Η δημιουργία υγιών σχέσεων ανάμεσα σε franchisors και franchisees μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση μιας νέας υγιούς επιχείρησης με ένα καθιερωμένο ισχυρό brand.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.