22 Δεκ 2024
READING

Tα νέα βρεφικά ρούχα της H&M μπορούν να γίνουν λίπασμα

4 MIN READ

Tα νέα βρεφικά ρούχα της H&M μπορούν να γίνουν λίπασμα

Tα νέα βρεφικά ρούχα της H&M μπορούν να γίνουν λίπασμα

Μια διαφορετική λύση έρχεται να προτείνει ο κολοσσός του fast fashion για την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της μόδας – ή, καλύτερα, για ένα απο τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η βιομηχανία της μόδας στο περιβάλλον: τα σκουπίδια που δημιουργεί η τεράστια παραγωγή και κατανάλωση ρούχων.

Η Η&Μ λανσάρει λοιπόν μια σειρά βρεφικών ρούχων, που μπορούν, όταν δε φοριούνται πια, απλώς να γίνουν κομπόστ, ακόμα και σε έναν οικιακό κάδο κομποστοποίησης, καθώς τα ρουχαλάκια είναι 100% βιοδασπώμενα. Η συλλογή περιλαμβάνει δώδεκα κομμάτια, όπως μπλουζάκια, καπέλα, ζακέτες και κουβέρτες, σε πολύ προσιτές τιμές, και θα κυκλοφορήσει τον Μάιο. Τα ρούχα είναι φτιαγμένα από οργανικό βαμβάκι, δεν έχουν κουμπιά και μεταλλικά στοιχεία, ενώ ακόμα και οι βαφές που έχουν χρησιμοποιηθεί για τα μοτίβα τους είναι επίσης βιοδιασπώμενες, για να μπορούν να κομποστοποιηθούν. Επιπλέον, η συλλογή έχει την πιστοποίηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Cradle to Cradle, ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία της χημικές ουσίες βλαβερές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και ότι έγινε χρήση 100% ανακυκλωμένου νερού και ανανεώσιμης ενέργειας. Η επικεφαλής βιωσιμότητας των H&M Αμερικής δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη συλλογή του brand που μπορεί να κομποστοποιηθεί και ότι, λόγω της κλίμακας της παραγωγής της H&M και με την παρουσία των 4.000 καταστημάτων της διεθνώς, η εταιρεία μπορεί να κάνει τη διαφορά και να ηγηθεί στην προσπάθεια για βιωσιμότητα και στο να μειωθούν τα ρούχα που καταλήγουν σε χωματερές.

Διαβάστε ακόμα: Βιωσιμότητα | Πού θα κινηθεί η μόδα το 2022

Η αλήθεια είναι ότι τα σκουπίδια που δημιουργεί η μόδα, και κυρίως τα brands της «γρήγορης μόδας», αποτελούν έναν από τους σοβαρότερους προβληματισμούς σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο κλάδος στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018, μόνο στις ΗΠΑ, παράχθηκαν 17 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτινων αποβλήτων, εκ των οποίων τα περισότερα ήταν ρούχα. Μόνο 2,5 εκατομμύρια τόνοι ανακυκλώθηκαν, όγκος που αναλογεί σε έναν ρυθμό ανακύκλωσης 14,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το CNN. Από όλα αυτά τα σκουπίδια, οι 11,3 εκατομμύρια τόνοι κατέληξαν στις χωματερές, αποτελώντας το 7,7% του συνόλου των σκουπιδιών των πόλεων που φτάνουν εκεί.

Έτσι, τόσο η σουηδική Η&Μ όσο και άλλα brands, όπως ο έτερος μεγάλος παίκτης του fast fashion, Zara, έχουν κατά καιρούς λανσάρει διάφορες πρωτοβουλίες και προγράμματα, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να μειωθούν αυτά τα σκουπίδια. Για παράδειγμα, η H&M από το 2013 τρέχει στα καταστήματά της σε ολόκληρο τον κόσμο ένα πρόγραμμα συλλογής παλιών ρούχων, ενώ έχει θέσει ως στόχο, μέχρι το 2030, να καταφέρει όλα τα ρούχα που πουλά να είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα ή βιώσιμα παραγμένα υλικά. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ήδη αυτό συμβαίνει για το 80% των προϊόντων της, ενώ αναφέρει ότι η χρήση ανακυκλωμένων υλικών έχει αυξηθεί από το 5,8% στο 17,9%, με στόχο αυτό το ποσοστό να φτάσει στο 30% μέχρι το 2025.

Διαβάστε ακόμα: Τα H&M λανσάρουν τη νέα eco-friendly συλλογή «Co-Exist Story» 

Από την πλευρά του, το Zara δέχεται επίσης, σε 1300 περίπου καταστήματά του, χρησιμοποιημένα ρούχα και παπούτσια, ενώ ο κολοσσός ανακοίνωσε το 2019 ότι έχει ως στόχο, μέχρι το 2025, όλο το βαμβάκι, ο πολυεστέρας και το λινό που χρησιμοποιεί για τα ρούχα του να είναι οργανικό, βιώσιμα παραγμένο ή ανακυκλωμένο.

Ωστόσο, όσο και αν αυτές οι πρωτοβουλίες είναι θετικές, τελικά αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το σύνολο του προβλήματος, επισημαίνουν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων. Οι 29.000 τόνοι ρούχων προς ανακύκλωση που συγκέντρωσε η H&M το 2019, δεν αρκούν για να καλύψουν τις προκλήσεις που θέτει μια βιομηχανία, της οποίας το μοντέλο λειτουργίας αποτελεί εγγενές μέρος του προβλήματος. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αναγνωριστεί ότι οι γίγαντες του fast fashion αγκαλιάζουν πλήρως τη βιωσιμότητα, εφόσον εξακολουθούν να παράγουν τόσο μεγάλες ποσότητες κακής ποιότητας ρούχων, που είναι σχεδιασμένα να φορεθούν λίγες φορές και να πεταχτούν, για να αγοράσουν στη συνέχεια οι καταναλωτές καινούρια.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που για να σπάσει, πρέπει να παρθούν τολμηρές αποφάσεις, να αλλάξει το business model των brands της βιομηχανίας, ώστε να ελαττωθεί συνολικά η ανούσια παραγωγή ρούχων. Προς το παρόν, και με την κινεζική Shein, που λέει ότι προσθέτει καθημερινά 9.000 νέες αφίξεις στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, έχοντας ήδη πάρει την πρωτοκαθεδρία από τους Zara και H&M, αυτό φαντάζει μάλλον ουτοπικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.