24 Ιαν 2025
READING

Πώς το Google θέλει να καινοτομήσει στην υγεία με Τεχνητή Νοημοσύνη

5 MIN READ

Πώς το Google θέλει να καινοτομήσει στην υγεία με Τεχνητή Νοημοσύνη

Πώς το Google θέλει να καινοτομήσει στην υγεία με Τεχνητή Νοημοσύνη

Με την πάροδο των ετών, οι ομάδες του Google έχουν επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία, και συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη και οι καινοτομίες υλικών, μπορούν να βελτιώσουν την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και ισότιμη υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο.

Η πρόσβαση στη σωστή υγειονομική περίθαλψη μπορεί να αποτελέσει πρόκληση ανάλογα με τον τόπο διαμονής των ανθρώπων και το αν οι τοπικοί φροντιστές διαθέτουν εξειδικευμένο εξοπλισμό ή εκπαίδευση. Για να βοηθήσει, η Google Health έχει επεκτείνει την έρευνα και τις εφαρμογές της, ώστε να επικεντρωθεί στη βελτίωση της φροντίδας που παρέχουν οι γιατροί και να επιτρέψει την παροχή φροντίδας εκτός νοσοκομείων και ιατρείων.

Το Google ανακοίνωσε πρόσφατα τρία νέα projects στον τομέα της υγείας, που αποσκοπούν στην ανάδειξη των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης που έχει δημιουργήσει. Και τα τρία νέα projects της Google αναδεικνύουν πώς το δυνατό σημείο της εταιρείας, η οργάνωση πληροφοριών, μπορεί να παίξει ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη. Το Google δεν προσδιόρισε χρονοδιάγραμμα για τα τρία projects.

Το πιο φιλόδοξο από αυτά είναι μια συνεργασία με το Νοσοκομείο Northwestern Memorial στο Σικάγο, όπου με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα γίνουν πιο προσιτοί οι υπέρηχοι. Συγκεκριμένα, το Google θα προσφέρει λογισμικό που μπορεί να καταγράφει τις σαρώσεις από ένα ραβδί υπερήχων σε μια έγκυο γυναίκα και στη συνέχεια να αναλύει αυτές τις εικόνες για πιθανές εμβρυϊκές ανωμαλίες ή άλλες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Το Google υποστηρίζει ότι αυτό θα μειώσει στο μισό το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας ανέρχεται σε 152 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις, σύμφωνα με το Ίδρυμα Gates. Ακόμα, μια έκθεση της αμερικανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του 2016 διαπίστωσε ότι το 15% των γυναικών στις ΗΠΑ που γέννησαν έλαβαν ανεπαρκή προγεννητική φροντίδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις γυναίκες να κάνουν τουλάχιστον ένα υπερηχογράφημα πριν από τις 24 εβδομάδες κύησης, ωστόσο, η υπερηχογραφική απεικόνιση απαιτεί αρκετά υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας. Η Google προτείνει ότι η τεχνολογία της θα μπορούσε να παρέχει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη.

Οι άλλες δύο πρωτοβουλίες της επικεντρώνονται στην ανάπτυξη λογισμικού που μετατρέπει τα κινητά τηλέφωνα σε εργαλεία υγείας. Η μια αφορά μια επέκταση της προηγούμενης εφαρμογής του Google, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας με ειδικές σαρώσεις του αμφιβληστροειδούς. Χρησιμοποιεί μια κάμερα κινητού τηλεφώνου για να τραβήξει μια φωτογραφία του ματιού του ατόμου, από την οποία μπορεί να ανιχνεύσει ενδείξεις της συγκεκριμένης νόσου. Το άλλο project αφορά λογισμικό που μπορεί να μετατρέψει ένα smartphone σε στηθοσκόπιο.

Το Google στην υγεία

Με όλες αυτές οι ιδέες το Google επιδιώκει να τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή τόσο της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη όσο και του μέλλοντος της υγείας στο σπίτι. Το κατά πόσο αυτές οι εφευρέσεις θα εκπληρώσουν πραγματικά αυτή την επιδίωξη είναι προς συζήτηση. Γενικά, πάντως, η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι μια ελπιδοφόρα καινοτομία.

Η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μελλοντικής επιχειρηματικής στρατηγικής του Google. Οι φιλοδοξίες του στον τομέα της υγείας, βέβαια, αν και είναι πολλές, ακόμα είναι σχετικά ασαφείς. Το Google έκανε μεγάλη προσπάθεια στο παρελθόν να καταστήσει τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας εύκολα αναζητήσιμα και τώρα τα projects αυτά έχουν αποκτήσει μια πιο παγκόσμια εστίαση στη δημόσια υγεία. Η εταιρεία συνεργάστηκε με την Apple για να ξεκινήσει μια ψηφιακή ειδοποίηση έκθεσης στον COVID-19, ενώ πέρυσι κυκλοφόρησε ένα εργαλείο δερματολογίας με τεχνητή νοημοσύνη για την αξιολόγηση των παθήσεων του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών. Πρόσθεσε επίσης ένα εργαλείο στο Google Pixel, που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρδιακό και τον αναπνευστικό ρυθμό μέσω της κάμερας του smartphone.

Το 2021, επένδυσε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 15 startups τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, υπογράφοντας μια συμφωνία με την παγκόσμια εταιρεία ηλεκτρονικών αρχείων υγείας MEDITECH. Το Google ανταγωνίζεται επίσης την AWS του Amazon και τη Microsoft για την παροχή υπηρεσιών cloud σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, μέσω των οποίων μπορεί να τους πωλεί και πρόσθετες υπηρεσίες. Η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί μια αγορά των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το Google έχει κάνει φανερή την πρόθεσή του να ενταχθεί σε αυτή.

Διαβάστε επίσης: Έξι startups στον τομέα της υγείας που θα μας απασχολήσουν το 2021

Μια εύλογη απορία είναι κατά πόσο είναι αποτελεσματικά όλα αυτά τα εργαλεία. Μια μελέτη του 2020 που παρακολούθησε τη χρήση του εργαλείου για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στην Ταϊλάνδη, διαπίστωσε ότι ήταν ακριβές όταν έκανε μια εκτίμηση, επιταχύνοντας τη διάγνωση και τη θεραπεία. Ωστόσο, επειδή οι σαρώσεις εικόνων δεν ήταν πάντα υψηλής ποιότητας, η τεχνητή νοημοσύνη του Google δεν έδωσε αποτελέσματα για το 21% των εικόνων, ένα σημαντικό κενό για τους ασθενείς. Η τεχνολογία αναπτύσσεται κυρίως στην Ινδία και χρησιμοποιείται για την εξέταση 350 ασθενών την ημέρα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 100.000 ασθενείς, αναφέρει η εταιρεία.

Το Google σημειώνει ότι είναι λογικό να υπάρχει κάποια μείωση στην απόδοση κατά τη μεταφορά της τεχνολογίας από ένα εργαστηριακό περιβάλλον σε ένα περιβάλλον πραγματικού κόσμου, ωστόσο όταν παρατηρείται χάσμα απόδοσης, δουλεύει με τους συνεργάτες του για να το καλύψει. Τα projects του Google πρόκειται να διερευνηθούν διεξοδικά με μελέτες, να υποβληθούν για αξιολόγηση από ειδικούς και, εάν όντως αποδειχθεί ότι μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, θα επικυρώσουν τον κολοσσό ως δυνατό παίκτη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.