Honda και General Motors συνεργάζονται για να φτιάξουν οικονομικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

«Δουλεύοντας μαζί, θα φέρουμε τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο πιο γρήγορα στην ηλεκτροκίνηση από όσο θα μπορούσε να καταφέρει οποιαδήποτε άλλη εταιρεία μόνη της», σημείωσε σε δηλωσή της η Mary Barra, CEΟ της General Motors, κατά την ανακοίνωση της σημαντικής συνεργασίας της εταιρείας με τη Honda.

Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν από κοινού ηλεκτρικά οχήματα χαμηλού κόστους, με στόχο να καταστήσουν την ηλεκτροκίνηση πιο προσιτή σε εκατομμύρια καταναλωτές. Γιατί η αλήθεια είναι ότι, δεδομένου του υψηλού κόστους που έχουν ακόμα οι μπαταρίες και η τεχνολογία τους, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, όσο δημοφιλή και απαραίτητα και αν γίνονται με τον καιρό, παραμένουν οικονομικά απρόσιτα για μια σημαντική μερίδα ανθρώπων. Η Honda και η GM πιστεύουν ότι, συνεργαζόμενες, μπορούν να βρουν τη λύση.

Διαβάστε ακόμα: General Motors και Honda | Συνένωση δυνάμεων = Διαμοιρασμός κόστους ή και κάτι περισσότερο;

Το υψηλό κόστος παραμένει ένας από τους παράγοντες εξαιτίας των οποίων καθυστερεί η ευρύτερη διάδοση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Με εξαίρεση το κινεζικό Hongguang Mini EV της Wuling, που δεν είναι ακόμα διαθέσιμο σε όλες τις αγορές και η τιμή του οποίου είναι χαμηλότερη των 10.000 ευρώ, είναι ακόμα μικρή η γκάμα τιμών που προσφέρουν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Στην Ελλάδα, το οικονομικότερο μοντέλο αυτήν τη στιγμή είναι το e-up! της Volkswagen, με προτεινόμενη λιανική τιμή τα 24.850 ευρώ. Ωστόσο, η Tesla, η δημοφιλέστερη εταιρεία ηλεκτροκίνητων στον κόσμο, παρόλο που είχε υποσχεθεί κάποια στιγμή ότι θα διαθέτει το οικονομικό της μοντέλο Model 3 για 32.000 ευρώ, τελευταία έχει αυξήσει τις τιμές της, που τώρα ξεκινούν από 43.000 ευρώ. Οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς και οι πιέσεις του πληθωρισμού έχουν επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση στην αγορά των EVs.

Χάρη σε αυτήν τη συνεργασία, λοιπόν, η GM λέει ότι μέχρι το 2027 θα διαθέσει στην αγορά ένα ηλεκτροκίνητο compact SUV για λιγότερα από 27.000 ευρώ. H Honda, από την πλευρά της, δεν έχει δώσει στοιχεία για το εύρος των τιμών των οχημάτων που θα προκύψουν από αυτήν τη συνεργασία, ούτε είναι ακόμα γνωστό σε ποιες αγορές θα λανσαριστούν τα νέα μοντέλα.

Δεν υπάρχουν επίσης σαφείς πληροφορίες για τις πρακτικές παραμέτρους αυτής της σύμπραξης, ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι κατασκευαστές θα μοιραστούν όχι μόνο τεχνολογίες, αλλά και το design και τις στρατηγικές του marketing, ενώ στόχος είναι να συστηματοποιηθούν και οι διαδικασίες. Τα νέα οχήματα θα βασίζονται μεν σε ένα κοινό σύστημα μπαταριών, αλλά κάθε εταιρεία θα κυκλοφορεί τα οχήματά της με το δικό της brand. Οι καταναλωτές θα αγοράζουν δηλαδή είτε ένα ηλεκτροκίνητο Honda, είτε ένα ηλεκτροκίνητο GM. Πάντως, οι κατασκευαστές θα προσπαθήσουν μαζί να αναπτύξουν οικονομικότερες μπαταρίες και να βελτιώσουν παράλληλα τις επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των οχημάτων, συνδυάζοντάς τα με οικονομία.

Στις ανακοινώσεις των εταιρειών – που έχουν ξανασυνεργαστεί, εξάλλου, ήδη από το 2013 για την ανάπτυξη κυψελών καυσίμων και συστημάτων αποθήκευσης υδρογόνου -, σημειώνεται ότι σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πετύχουν «μια σημαντική επέκταση στις πωλήσεις προσιτών, compact ηλεκτρικών οχημάτων», και ότι η συνεργασία τους θεμελιώνεται στη δυνατή σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών και στην άνεση που έχουν αποκτήσει από τα κοινά τους projects.

O αντιπρόεδρος της GM έκανε λόγο για τη σημασία που έχει για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές, το να άρουν από τους καταναλωτές τα εμπόδια προς τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Με τη συνεργασία τους, οι εταιρείες φιλοδοξούν ότι μπορούν να συνδυάσουν βέλτιστη τεχνολογία με παραγωγή σε κλίμακα, ώστε να φέρουν στους καταναλωτές ηλεκτροκίνητα οχήματα πολύ γρηγορότερα από όσο θα μπορούσε να καταφέρει μια εταιρεία μόνη της.

Συνδυάζοντας τη δυναμική και τις τεχνολογικές και κατασκευαστικές δυνατότητές τους, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούσαν σε μερικά χρόνια να πλημμυρίσουν την αγορά με προσιτά ηλεκτροκίνητα.