16 Απρ 2024
READING

Γιατί τα brands αναζητούν και επενδύουν στα niches κοινά του TikTok

4 MIN READ

Γιατί τα brands αναζητούν και επενδύουν στα niches κοινά του TikTok

Γιατί τα brands αναζητούν και επενδύουν στα niches κοινά του TikTok

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok προσέλκυσε δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάνοντας τη διαφορά με το διαφορετικό της content, τα μικρής διάρκειας βίντεο, που κέρδισαν τους Gen Z-ers. Η πανδημία και τα lockdowns, με τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο που δημιούργησαν για πολύ κόσμο, έδωσαν περισσότερη άνεση στο νεανικό κυρίως κοινό να το ανακυλύψει.

Κάπως έτσι, η δημοτικότητα του TikTok εκτινάχθηκε στα ύψη, όπως αποδεικνύουν τα νούμερα: οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν από 507 εκατομμύρια στο τέλος του 2019 σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο τον Σεπτέμβριο του 2021. Τώρα το TikTok έχει πλέον ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Hootsuite, το 25% των γυναικών ηλικίας 18 έως 24 ετών και το 17,9% των ανδρών χρησιμοποιούν την εφαρμογή παγκοσμίως. Ακόμα, το 46% των 13 έως 19 ετών δηλώνουν ότι ανοίγουν την εφαρμογή καθημερινά. Ξεκάθαρα, λοιπόν, πρόκειται για τη δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Γενιάς Ζ.

Στο TikTok παρατηρούνται ενεργές κοινότητες θαυμαστών, οι οποίες εκπροσωπούν μια πληθώρα ενδιαφερόντων. Οι κοινότητες αυτές διαμορφώνουν τα hashtags και το περιεχόμενο, όπως γίνεται με το BookTok, για φανατικούς αναγνώστες, το WitchTok, μια κοινότητα πνευματιστών, την κοινότητα που αγαπά τους καταπραϋντικούς ήχους ASMR, ή το Dark Academia, μια αισθητική όπου η κλασική λογοτεχνία συναντά το preppy στυλ. Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των κοινοτήτων στις οποίες μπορούν να ενταχθούν οι χρήστες του TikTok. Γενικά, το TikTok έδωσε τρόπο σε άτομα με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε αυτά, αλλά και σε άλλα άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στα άτομα της γενιάς Ζ, τα οποία έχουν ιδιαίτερη επιθυμία να ταιριάξουν, να μοιραστούν τα ενδιαφέροντά τους και να βρουν νέους φίλους.

Το TikTok, λοιπόν, αποτελεί έναν εξειδικευμένο, διασκεδαστικό χώρο για τους νεαρούς χρήστες, ενώ παράλληλα προσφέρει μια εικόνα στην εσωτερική λειτουργία της κουλτούρας της γενιάς Z. Όπως είναι αναμενόμενο, οι μάρκες θέλουν να το αξιοποιήσουν αυτό και να ενταχθούν στις κατάλληλες κοινότητες, οι οποίες θα τους δώσουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο κοινό πιθανών αγοραστών. Προς το παρόν οι μάρκες βρίσκονται σε μια διαδικασία δοκιμής, αλλά σταδιακά εντάσσουν την εμπλοκή με το TikTok στις μόνιμες στρατηγικές τους. Πέρα από τις προκλήσεις χορού του TikTok που ήταν fun και ελκυστικές για τους καταναλωτές, τώρα οι μάρκες βλέπουν τον χώρο ως ένα μέσο καλλιέργειας της προσωπικότητας και της κοινότητάς τους.

Διαβάστε επίσης: Η άνοδος των TikTok brands

Για παράδειγμα, η Gucci πρόσφατα συνεργάστηκε με έναν γνωστό TikToker για να ζωντανέψει τη συνεργασία της με τη The North Face. Ο πολυτελής οίκος μόδας προσπαθεί να προσελκύσει τη γενιά Z, δημιουργώντας βαθύτερες σχέσεις με εξειδικευμένους δημιουργούς στο TikTok. Παράλληλα, οι μάρκες ομορφιάς The Ordinary και CeraVe είδαν τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται χάρη στο SkincareTok. Οι κατασκευαστές παιχνιδιών, όπως η Mattel, στρέφονται σε δημιουργούς που απευθύνονται σε tweens με μοναδικό περιεχόμενο που συνδυάζει το unboxing με το ASMR.

Marketing πέρα από το mainstream

Αν και οι μάρκες βρίσκονται σε μια αδιάκοπη προσπάθεια να συνδεθούν με τη γενιά Z, η δημογραφική αυτή ομάδα είναι δύσκολο να κερδηθεί. Πρόσφατη έρευνα της Adolescent Content δείχνει ότι μόνο το 8% των ατόμων της Gen Z πιστεύει ότι οι μάρκες τους καταλαβαίνουν πραγματικά. Υποστηρίζεται ότι για να ξεκλειδώσουν το δυναμικό δαπανών αυτής της γενιάς, οι μάρκες πρέπει να βυθιστούν στην κουλτούρα πέρα από το mainstream.

Ουσιαστικά τα brands θα πρέπει να αφουγκραστούν αυτά τα εξειδικευμένα ενδιαφέροντα, καθώς και να μάθουν να κατανοούν τι είναι αυτό που αρέσει στην Gen Z και ποια είναι τα χόμπι της. Η Gen Z είναι μια γενιά που αγαπάει τα πράγματα να είναι εξατομικευμένα, της αρέσει να εκφράζεται και να επιδεικνύει αυτό που την ενδιαφέρει. Έτσι, οι μάρκες πρέπει να καταλάβουν το γιατί και να το αξιοποιήσουν, ενσωματώνοντας τον εαυτό τους στα ενδιαφέροντα τους με τον κατάλληλο τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Πώς το να σκέφτεται ένα brand σαν follower μπορεί να απογειώσει τη social media στρατηγική του

Κάτι που κάνει το TikTok να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύεται εντός της πλατφόρμας γίνεται πολύ γρήγορα viral, επειδή είναι αληθινό και ειλικρινές. Όταν λοιπόν ένα brand προσπαθεί μέσω του συγκεκριμένου μέσου να προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του, θα πρέπει να στηριχθεί σε αληθινά πρόσωπα, τα οποία ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, και δημιουργούν αυθεντικό περιεχόμενο. Oι Gen Z-ers είναι μια γενιά υποψιασμένη, που δεν εντυπωσιάζεται εύκολα από τα μεγάλα ονόματα, γιατί γνωρίζει ότι πίσω από τη σύνδεσή τους με ένα brand κρύβεται ένα συμβόλαιο. Όταν όμως το περιεχόμενο είναι αυθεντικό, όταν επιδιώκεται σύνδεση με πρόσωπα που είναι ειλικρινή απέναντι στην κοινότητά τους, που τους εμπιστεύεται, τότε τα αποτελέσματα, το virality και το engagement που μπορεί να κερδίσει το brand είναι εντυπωσιακά.

Έτσι, ένα σημαντικό κομμάτι του marketing που απευθύνεται σε καταναλωτές της γενιάς Ζ είναι η αξιοποίηση δημιουργών και influencers. Το influencer marketing αποτελεί πλέον μια αγορά αξίας 15,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μάρκες έχουν αντιληφθεί τον αντίκτυπο του influencer marketing, ειδικά όταν πρόκειται για αυθεντικό περιεχόμενο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.