18 Δεκ 2024
READING

Αφοί Σαράντη: Πώς θα βγάλουν την ΑΓΝΟ από τον «πάγο» για να την ξαναβάλουν στα ψυγεία

5 MIN READ

Αφοί Σαράντη: Πώς θα βγάλουν την ΑΓΝΟ από τον «πάγο» για να την ξαναβάλουν στα ψυγεία

Αφοί Σαράντη: Πώς θα βγάλουν την ΑΓΝΟ από τον «πάγο» για να την ξαναβάλουν στα ψυγεία

Η ανάπτυξη και η πορεία του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία σχετίστηκε έντονα τα τελευταία χρόνια με την απόκτηση προβληματικών συνεταιριστικών γαλακτοκομικών επιχειρήσεων.

Η οικογενειακή επιχείρηση της οικογένειας Σαράντη που δημιουργήθηκε από τον Στέργιο Σαράντη ως ΤΥΡΑΣ πολλά χρόνια πριν, ήταν αυτή που σηματοδότησε τα πρώτα βήματα της οικογένειας. Ακολούθησαν όμως συγκεκριμένες εξαγορές όπως αυτή της πρώην συνεταιριστικής βιομηχανίας Όλυμπος με έδρα τη Λάρισα, η οποία ανήκε στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και στην Αγροτική Τράπεζα. Στη συνέχεια ήρθε στο προσκήνιο της οικογένειας Σαράντη και των διαδόχων και γιων του Στέργιου Σαράντη, Δημήτρη και Μιχάλη, η πτωχευμένη Ροδόπη που είχαν στην κατοχή τους η ATE Bank, η ΕΛΒΙΖ και η Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης, με τις δύο τελευταίες να αποτελούν θυγατρικές της πρώτης.

Στο προσκήνιο η ΑΓΝΟ

Πριν από λίγες ημέρες ήρθε στο προσκήνιο η ΑΓΝΟ. Η ταλαιπωρημένη από την κακοδιαχείριση γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλονίκης βρισκόταν ανενεργή τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μάλιστα, οι αδελφοί Σαράντη είχαν ενδιαφερθεί και παλαιότερα να την αποκτήσουν, όταν το 2003 η εταιρεία βρήκε προς πώληση και τελικά την «καπάρωσε» ο επιχειρηματίας, Νίκος Κολιός, ιδιοκτήτης της φερώνυμης γαλακτοβιομηχανίας. Στη συνέχεια οι αδελφοί Σαράντη προσπάθησαν να αποκτήσουν την ΑΓΝΟ και αφού από τα χέρια του Νίκου Κολιού πέρασε σε πλήρη παραγωγική και οικονομική δυσμένεια, καθώς η επιχείρηση πτώχευσε και τα περιουσιακά της στοιχεία τέθηκαν σε πλειστηριασμό.

Ο λόγος, για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα του εργοστασίου της, τα κινητά στοιχεία αλλά και τα εμπορικά της σήματα που βγήκαν στο σφυρί. Ωστόσο, το τίμημα των πρώτων πλειστηριασμών στην εποχή μετά τον Κολιό, ήταν περίπου το διπλάσιο από τα 7,7 εκατομμύρια που έδωσαν σήμερα οι αδελφοί Σαράντη. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι διάφοροι πλειστηριασμοί να κηρύσσονται άγονοι και η ΑΓΝΟ να παραμένει στα αζήτητα.

Η κακοδιαχειριζόμενη ΑΓΝΟ

Δεν ήταν ποτέ μυστικό ότι η ΑΓΝΟ από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της βρέθηκε αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων. Απολύτως ενδεικτικό είναι ότι για την κατασκευή του εργοστασίου της στη δεκαετία του 1980, η δαπάνη ανήλθε στα 13 δισεκατομμύρια δραχμές. Το γεγονός αυτό και η ασύστολη σπατάλη που συνόδευσε σε διάφορες εκφάνσεις της την ΑΓΝΟ, δημιούργησαν ισχυρούς κλυδωνισμούς για την πρώην συνεταιριστική επιχείρηση.

Κοινό μυστικό αποτέλεσε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 1997, ερχόταν να ενημερώσει τη χώρα μας για την επιδίωξή της να κινήσει διαδικασίες ελέγχου για τις ανεξήγητες επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί έως τότε από το κράτος προς την ΑΓΝΟ. Και το γεγονός αυτό λέγεται πως αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την ιστορική – με ό,τι θετικό ή αρνητικό μπορεί να συνεπάγεται η λέξη ιστορική – βιομηχανία. Λέγεται μάλιστα στην αγορά ότι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να διαλευκάνει την προέλευση και τη βασιμότητα των επιδοτήσεων που λάμβανε η εταιρεία, αποτέλεσε ίσως το πιο ισχυρό από τα πολλά χτυπήματα που δέχτηκε στη διαδρομή της η ΑΓΝΟ.

Διαβάστε ακόμα: Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Γιατί οι αδελφοί Σαράντη ποντάρουν στα φυτικά

Εάν ρωτήσει κανείς σήμερα τον πρόεδρο του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Δημήτρη Σαράντη ή τον αδελφό του και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Μιχάλη Σαράντη, τι θα ήθελαν να κάνουν με την ΑΓΝΟ, η πιθανότερη απάντηση που θα λάβει, είναι ότι επιθυμούν να γεμίσουν και πάλι τα ράφια των σούπερ μάρκετ με τα προϊόντα της, κίνηση όμως που δεν μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Γιατί στο μεσοδιάστημα, από τη στιγμή που ο Κολιός έβαλε λουκέτο στην ΑΓΝΟ έως και σήμερα, συνέβησαν πολλά ακόμα γεγονότα που κατέστησαν μη λειτουργική την επί σειρά ετών ανενεργή γαλακτοβιομηχανία.

Στο πλάνο, πάντως, βρίσκονται αρκετά φιλόδοξες κινήσεις από την πλευρά των δύο επιχειρηματιών. Και παρά το γεγονός ότι αρχικά εμφανίζονταν ιδιαίτερα συγκρατημένοι και οι δύο για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας, λίγες μόλις ημέρες αργότερα, ανέφεραν ότι η επιστροφή της ΑΓΝΟ στη Βόρεια Ελλάδα με τα προϊόντα της τοποθετείται χρονικά έως και το 2023 το αργότερο.

Το μεγάλο χαρτί του παγωτού

Στην αρχή θα εμφανιστούν στην αγορά περίπου 15 κωδικοί της ΑΓΝΟ. Φρέσκο γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, τυρί. Όμως, το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο πλάνο για τον όμιλο είναι αυτό του παγωτού. Απέναντί της η ΑΓΝΟ θα συναντήσει την επίσης βορειοελαδίτισσα Κρι Κρι, η οποία τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται εντονότατα εκτός από το γιαούρτι και στο παγωτό. Αντιθέτως, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία δεν είχαν μέχρι στιγμής παραγωγή παγωτού, κάτι που θα επιδιώξουν να κάνουν στο εξής.

Το στοίχημα της ολικής επαναφοράς

Επειδή όμως σε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια, έχει σημασία και το κόστος, η δαπάνη για την αναγέννηση της ΑΓΝΟ θα υπερβεί όπως όλα δείχνουν και όπως λένε οι «Σαράντηδες», το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το εάν μπορεί ένα εμπορικό σήμα όπως η ΑΓΝΟ, που για πολλά χρόνια έμεινε εκτός αγοράς, να επανέλθει δυναμικά, είναι κάτι που θα φανεί. Πάντως, σε ανάλογες περιπτώσεις όπως αυτές της Κατσέλης που απέκτησε ο Καραμολέγκος ίσως τα πράγματα να μην εξελίχθηκαν τόσο θετικά. Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί και η Creta Farms, η οποία παρά το γεγονός ότι προσπαθεί και έχει κερδίσει ένα σημαντικό μέρος από τα παλιά της μερίδια, όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα καταφέρει να επανακτήσει την πρότερη αίγλη της.

Βέβαια, οι αδελφοί Σαράντη είναι άνθρωποι ειδικών αποστολών. Κι αυτό που μένει να αποδειχτεί σ’ αυτή την περίπτωση, είναι κατά πόσο θα τα καταφέρουν και αυτήν τη φορά το ίδιο καλά, όπως έκαναν προγενέστερα με τον Όλυμπο και τη Ροδόπη.

Μιχάλης και Δημήτρης Σαράντης
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.