18 Απρ 2024
READING

Η Η&Μ ανακοινώνει αύξηση τιμών

3 MIN READ

Η Η&Μ ανακοινώνει αύξηση τιμών

Η Η&Μ ανακοινώνει αύξηση τιμών

Το σουηδικό brand H&M ανακοίνωσε ότι πιθανότατα φέτος θα χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές του, καθώς τα κέρδη της εταιρείας το διάστημα Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου σημείωσαν σημαντική πτώση, εξαιτίας του υψηλού κόστους των πρώτων υλών καθώς και των μεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη του δεύτερου μεγαλύτερου λιανοπωλητή μόδας στον κόσμο, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου άγγιξαν τα 30,5 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο δεδομένης της συνθήκης της πανδημίας, η εταιρεία ζημιώθηκε κατά περίπου 1,4 δισεκατομμύρια πέρυσι, μιας και σχεδόν τα μισά καταστήματά της παρέμεναν κλειστά λόγω των συνεχόμενων lockdowns. Εκτός από την εμφανή μείωση των εσόδων, η εταιρεία αντιμετώπισε και πτώση των μετοχών της κατά 10%.

Τόσο οι πωλήσεις όσο και τα κέρδη του τριμήνου επηρεάστηκαν λοιπόν αρκετά εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της εταιρείας, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και το νέο κύμα κρουσμάτων σε ορισμένες αγορές συνέβαλαν καθοριστικά στην καθοδική πορεία των εσόδων της.

Αν και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου οι πωλήσεις της εταιρείας σε χώρες που διαθέτουν εθνικό νόμισμα αυξήθηκαν κατά 18%, εξακολουθούν να παραμένουν μειωμένες συγκριτικά με πριν από δύο χρόνια. Παράλληλα την περίοδο 1-28 Μαρτίου, η παραπάνω άνοδος επιβραδύνθηκε σημαντικά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας από 18% στο 6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόλεμος στην Ευρώπη έχει επηρεάσει καθοριστικά ολόκληρη τη βιομηχανία, με αποτέλεσμα διάφορα brands να σταματούν προσωρινά τη λειτουργία των καταστημάτων τους. Με αντίστοιχο τρόπο, και η H&M έχει κλείσει τα καταστήματά της στην Ρωσία, στη Λευκορωσία καθώς και στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Έτσι, η δημοφιλής εταιρεία αποφάσισε να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τον ανταγωνισμό και τη ζήτηση στην εκάστοτε αγοράς. Όπως και άλλες αντίστοιχες εταιρείες έχουν κινηθεί με ανάλογο τρόπο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα του πληθωρισμού καθώς και του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών και της μεταφοράς, έτσι και η H&M μετακυλίει τελικά μέρος του αυξημένου κόστους της στον καταναλωτή. Σε πρώτη φάση, το σχέδιο της εταιρείας είναι να αυξήσει μεν τις τιμές της, χωρίς όμως να φτάσουν υπερβαίνουν εκείνες των ανταγωνιστών της. Μία ακόμη παράμετρος του σχεδίου της είναι να μην επηρεαστούν οι τιμές των basic συλλογών της.

Σε γενικότερο πλαίσιο, υπάρχει έντονα το αίσθημα της αβεβαιότητας, καθώς τόσο η H&M όσο και άλλες εταιρείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις της επικαιρότητας, προσπαθώντας να αξιολογήσουν την κατάσταση και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της εταιρείας και ιδιοκτήτης του Zara, Inditex, κατάφερε να αντεπεξέλθει στις δυσχέρειες που προκάλεσε η πανδημία καθώς και στα προβλήματα των συνεχόμενων διακοπών της εφοδιαστικής αλυσίδας καλύτερα από την H&M. Συγκεκριμένα, αύξησε τις πωλήσεις του κατά 33% σε ετήσια βάση, ενώ το διάστημα των τελευταίων έξι εβδομάδων η εταιρεία σημείωσε άνοδο των εσόδων της κατά 21%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.