20 Απρ 2024
READING

Πώς η Volvo αξιοποιεί τα podcasts για διαφήμιση

5 MIN READ

Πώς η Volvo αξιοποιεί τα podcasts για διαφήμιση

Πώς η Volvo αξιοποιεί τα podcasts για διαφήμιση

Tα brands αρχίζουν να ανακαλύπτουν την αξία που μπορεί να φέρει στις καμπάνιες τους το ολοένα και πιο δημοφιλές μέσο του podcast, και το αξιοποιούν με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στη μεγάλη έρευνα Infinite Dial της Edison Research για την αμερικανική αγορά, βρέθηκε ότι τα podcasts είναι ένα από τα γρηγορότερα αναπτυσσόμενα ψηφιακά μέσα, καθώς το 57% των Αμερικανών ακούν περίπου πέντε εκπομπές podcast την εβδομάδα. Οι στατιστικές δείχνουν ακόμα ότι η δημοτικότητα των podcasts αυξάνεται ουσιαστικά σε ολόκληρο τον κόσμο, και μαζί της αυξάνεται και το ενδιαφέρον των brands και των διαφημιστών, οδηγώντας τους αναλυτές σε εκτιμήσεις για συνεχή αυξητική τάση στον προϋπολογισμό των brands που διοχετεύεται σε αυτό το μέσο.

Διαβάστε ακόμα: Το Spotify λανσάρει clickable διαφημίσεις στα podcasts

Εν τω μεταξύ, η δημοφιλέστερη πλατφόρμα podcasting, το Spotify, εμπλουτίζει τις δυνατότητες και τα εργαλεία που διαθέτει στους marketers, ώστε να αξιοποιούν στο έπακρο τη δύναμη του μέσου, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική: πρόσφατη έρευνα του Guardian μεταξύ του κοινού των δικών του podcasts, έδειξε ότι το 69% των ακροατών ανταποκρίθηκαν στις διαφημίσεις τους και μάλιστα αγόρασαν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που αναφέρονταν στις εκπομπές που άκουγαν.

Οι διαφημίσεις που ακούγονται στα podcasts μπορούν να ποικίλουν σε μορφή. Μπορεί να είναι μια κλασική διαφήμιση ή χορηγούμενες αναρτήσεις, ή να γίνονται με έμμεσο marketing, με αναφορές από τους παραγωγούς και παρουσιαστές ή να έχουν άλλη μορφή, καθώς πρόκειται για ένα πεδίο που τώρα εξελίσσεται και ακόμα εξερευνώνται νέοι τρόποι προσέγγισης του ακροατή – καταναλωτή.

Τα οφέλη μιας καμπάνιας σε podcast διαπίστωσε πρόσφατα η αυτοκινητοβιομηχανία Volvo, που χάρη στις διαφημίσεις της στο μέσο είδε τη συμπάθεια του κοινού για το brand της να ανεβαίνει, αλλά και τους ακροατές να αναζητούν συνειδητά περισσότερες πληροφορίες και να ενισχύεται η πρόθεσή τους να μιλήσουν για το brand και να το προτείνουν.

Διαβάστε ακόμα: Τα podcasts αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τους διαφημιζομένους

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, μπήκαν διαφημίσεις σε δημοφιλή podcasts, όπως το Freakonomics και το Hidden Brain. Τον αντίκτυπό τους ενίσχυσε η δημοτικότητα και η επιδραστικότητα των παρουσιαστών των εκπομπών, αλλά και το ίδιο το στυλ του μέσου, που από τη φύση του δίνει έμφαση στο storytelling. Επιπλέον, η Volvo είχε στη διάθεσή της ένα κοινό που ήδη ενδιαφερόταν να ακούσει, καθώς το podcast επιλέγεται συνειδητά και ο ακροατής έχει εκεί στραμμένη την προσοχή του· πρόκειται δηλαδή για κάτι πολύ περισσότερο από ένα ηχητικό χαλί, όπως πολλές φορές λειτουργεί το ραδιόφωνο. Το engagement, λοιπόν, ήταν ήδη παρόν.

Αλλά και η επιλογή των εκπομπών έγινε προσεκτικά, ώστε οι αξίες τους να βρίσκονται σε σύμπνοια με τις αξίες του brand, στην προκειμένη περίπτωση τις αρχές της βιωσιμότητας, αλλά και με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσεγγιστεί το κοινό στο οποίο στοχεύει η Volvo. Παράλληλα, το μήνυμα εμπλουτίστηκε ώστε να δοθεί έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, και έτσι οι ακροατές συμπέραναν ότι πρόκειται για ένα brand που διακρίνεται σε αυτήν. Υπήρξε λοιπόν μια πολυεπίπεδη προσέγγιση: το κεντρικό μήνυμα της Volvo εμπλουτίστηκε με ένα επιμέρους γνώρισμα της μάρκας, την τεχνολογική καινοτομία, και απευθύνθηκε σε ένα κοινό που εκτιμά αυτές τις αξίες. Έτσι, αποδεικνύεται  ότι τα podcasts παρέχουν ένα πεδίο πλουσιότερης, πολυεπίπεδης προσέγγισης.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι έχοντας ακούσει αυτά τα podcasts, οι ακροατές ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τη Volvo. Υπήρξε δηλαδή γνήσιο engagement, που ξύπνησε την περιέργειά τους και τους ώθησε να αναζητήσουν πeρισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλα αυτά που είναι η Volvo. Επιπλέον, αν και οι διαφημίσεις μέσω των podcasts επικεντρώνονται στα γνωρίσματα του brand, δεν επρόκειτο δηλαδή για διαφημίσεις που στόχο είχαν να προωθήσουν ένα συγκεκριμένο μοντέλο της Volvo, η εταιρεία κατέγραψε τόσο αύξηση στον βαθμό οικειότητας που νιώθουν οι καταναλωτές με το brand, όσο και ενίσχυση της πρόθεσης αγοράς, μεταξύ των ακροατών εκείνων που αναζητούσαν το επόμενο αυτοκινητό τους για αγορά ή leasing μέσα στον επόμενο χρόνο.

Τα συμπεράσματα της Volvo συμφωνούν λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας του Guardian, που λένε ότι η διαφήμιση στα podcasts ενισχύει τη θετική γνώμη για τα brands και ωθεί τους καταναλωτές να δράσουν, να ερευνήσουν, να μάθουν περισσότερα για αυτά. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, η διαφήμιση μέσω podcast πετυχαίνει να τραβήξει την προσοχή περισσότερο από κάθε άλλο μέσο: το 65% των ακροατών δίνουν την προσοχή τους σε αυτές τις διαφημίσεις, σε σχέση με ένα 39% που προσέχει τις τηλεοπτικές και ένα 38% που δίνει σημασία στις ραδιοφωνικές.

Η δύναμη των διαφημίσεων του podcast, λοιπόν, δεν εξαντλείται στην προσοχή, καθώς αυτή αντιστοιχεί και σε μεγαλύτερη συμπάθεια και αρέσκεια για το brand και το προϊόν που διαφημίζεται. Πολύ ενδιαφέρον είναι και το συμπέρασμα ότι η συνολική αποτελεσματικότητα μιας καμπάνιας βελτιώνεται σημαντικά όταν στα μέσα που χρησιμοποιούνται προστίθεται και το podcast. Οι καταναλωτές δηλώνουν κατά 34% περισσότερο ότι μαθαίνουν κάτι νέο για ένα brand, όταν μια διαφήμιση σε κάποιο podcast συνδυάζεται με μια ραδιοφωνική καμπάνια. Συνολικά, λέει η έρευνα του Guardian, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε ένα brand αυξάνεται στο 63% από το 45%, όταν σε μια καμπάνια μέσω διαφορετικών καναλιών, περιλαμβάνονται και podcasts.

Προσφέρουν λοιπόν τα podcasts ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο δράσης για τα brands και τους διαφημιστές, πολύ περισσότερο μάλιστα όσο η δημοτικότητα του μέσου συνεχίζει να αυξάνεται. Φαίνεται ότι τα υψηλά επίπεδα προσοχής που απαιτεί η ακρόαση podcasts ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων στο μέσο αυτό, αυξάνοντας τελικά συνολικά την αποδότικοτητα ολόκληρης της καμπάνιας, καθώς τα κανάλια που χρησιμοποιούνται αλληλοσυμπληρώνονται. Αν τα brands καταφέρουν να συντονιστούν και με το κατάλληλο κοινό, επιλέγοντας podcasts με ακροατές που ανταποκρίνονται στις αξίες τους, οι πιθανότητες για επιτυχία πολλαπλασιάζονται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.