22 Δεκ 2024
READING

Γιατί η Carrefour επενδύει σε startups digital λιανεμπορίου

3 MIN READ

Γιατί η Carrefour επενδύει σε startups digital λιανεμπορίου

Γιατί η Carrefour επενδύει σε startups digital λιανεμπορίου

Aπό τον περασμένο Νοέμβριο, η Carrefour είχε ανακοινώσει ότι θέλει να μεταμορφωθεί από έναν παραδοσιακό retailer, που έχει απλώς και δυνατότητες ηλεκτρονικού εμπορίου, σε μια εταιρεία ψηφιακού λιανεμπορίου, «με το digital και τα data στην καρδιά των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων», όπως μετέδιδε τότε το Reuters.

Τώρα, καθώς μπαίνει στη δεύτερη φάση του μεταμορφωτικού της πλάνου – η πρώτη ξεκίνησε το 2018, και κατά τη διάρκειά της επενδύθηκαν δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των ψηφιακών δυνατοτήτων της εταιρείας –, η Carrefour δείχνει έτοιμη να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα στο ψηφιακό τοπίο λιανικής, προσδοκώντας να προλάβει τους ανταγωνιστές της και, κυρίως, το Amazon, που τελευταία δραστηριοποιείται πολύ έντονα στον χώρο των σούπερ μάρκετ και της λιανικής φρέσκων τροφίμων.

Η Carrefour είναι αυτήν τη στιγμή ο μεγαλύτερος λιανέμπορος τροφίμων στην Ευρώπη και απ’ ό,τι φαίνεται είναι αποφασισμένη να κρατήσει αυτήν τη θέση, παίρνοντας την πρωτοκαθεδρία και στον ψηφιακό χώρο. Έτσι, ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι προχωρά σε συνεργασία με την εταιρεία επιχειρηµατικού κεφαλαίου Daphni, για να ιδρύσουν μαζί ένα fund που θα επενδύσει σε startups που αναπτύσσουν τεχνολογίες ψηφιακού λιανεμπορίου.

Διαβάστε ακόμα: Το πρωτοποριακό κατάστημα Flash 10/10 χωρίς ταμεία φέρνει η Carrefour στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ψηφιακή επέκταση των δυνατοτήτων της Carrefour στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα πραγματοποιηθεί σε βάθος τεσσάρων χρόνων, και η αρχή θα γίνει επενδύοντας  80 εκατομμύρια ευρώ με την αγορά μετοχών σε πολλά υποσχόμενες νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις στη Γαλλία, αλλά και διεθνώς, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις, η Carrefour θα μπορεί να αποκτήσει καινοτόμες τεχνολογίες και να εκσυγχρονιστεί, ενώ και οι startups θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο κολοσσός, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο, διεθνές κοινό.

Συνολικά, και μέχρι το 2026, η Carrefour έχει δεσμευτεί ότι θα επενδύσει τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ακριβώς με στόχο να αναπτύξει τις ψηφιακές της δυνατότητες, να εδραιώσει τη θέση της στον χώρο και να δώσει ώθηση στα έσοδά της. Μάλιστα, αυτές οι επενδύσεις εκτιμά ότι θα τη βοηθήσουν να τριπλασιάσει τον τζίρο της από τις ηλεκτρονικές αγορές μέχρι το 2026.

Η Carrefour φιλοδοξεί να μπει στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής εξέλιξης, ενισχύοντας τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, δίνοντας έμφαση στις καινοτόμες υπηρεσίες και το γρήγορο delivery, που παραμένει το ζητούμενο των καταναλωτών και πεδίο μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των σούπερ μάρκετ. Κεντρικό ρόλο στη συνολική ανάπτυξη θα παίξει η αξιοποίηση των δεδομένων, η ψηφιοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών αλλά και η δημιουργία πλατφόρμας retail media, που αποτελεί εξάλλου ισχυρή τάση μεταξύ των μεγάλων παικτών του λιανεμπορίου αυτήν τη στιγμή.

Το Amazon ήδη προσφέρει μια γκάμα υπηρεσιών από την πλατφόρμα των retail media που διαθέτει, έχοντας το πλεονέκτημα της ψηφιακής υπεροχής και τις τεχνολογίες έτοιμες. Ωστόσο, και καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός επεκτείνεται στον χώρο των τροφίμων, η Carrefour δηλώνει ότι η είσοδος στη λιανική φρέσκων τροφίμων δε θα είναι τόσο απλή για το Amazon, και ότι εκείνη φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα μοντέλο το οποίο το Amazon δε θα μπορεί να αντιγράψει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.