26 Απρ 2024
READING

H Kafea Terra έφερε τον εσπρέσο στην Ελλάδα όταν όλοι έπιναν φραπέ

4 MIN READ

H Kafea Terra έφερε τον εσπρέσο στην Ελλάδα όταν όλοι έπιναν φραπέ

H Kafea Terra έφερε τον εσπρέσο στην Ελλάδα όταν όλοι έπιναν φραπέ

Σε μία εποχή που όλη η Ελλάδα ή σχεδόν όλη έπινε στιγμιαίο καφέ, μία εταιρεία ερχόταν να φέρει νέα δεδομένα στην αγορά. Ήταν το μακρινό 1988, όταν η Kafea Terra Food and Drinks ξεκινούσε – τότε ως Καφέα Εμπορική Τεχνική Α.Ε. – να χαράσσει τη δική της διαδρομή στην εγχώρια αγορά καφέ.

Τότε ήταν που αναλάμβανε να συστήσει τον espresso illy ως αποκλειστική αντιπρόσωπος και διανομέας στην εγχώρια αγορά, δημιουργώντας σταδιακά μία νέα τάση, η οποία με τα χρόνια θα επικρατούσε, αυτή του καφέ espresso.

H συνεργασία με την illy δεν αποτέλεσε μία εύκολη διαδρομή για τον ιδρυτή της εταιρείας Γιάννη Ιωσηφίδη. Λέγεται μάλιστα πως ο ίδιος, αναζητώντας τη δική του αυτόνομη επιχειρηματική διαδρομή – η οικογένειά του διατηρούσε οικογενειακή επιχείρηση υφασμάτων στον Πειραιά – άρχισε να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας με την illy μετά από ένα ταξίδι που είχε κάνει στη Ρώμη. Η illy θεώρησε αρχικά το εγχείρημα εισόδου στην Ελλάδα και τη συνεργασία με τον Ιωσηφίδη ως αρκετά ριψοκίνδυνη αναφορικά με τις πιθανότητες επιτυχίας του espresso στη δική μας αγορά. Πεποίθηση η οποία εκ του αποτελέσματος διαψεύστηκε.

Με πρωτεργάτες τον Γιάννη Ιωσηφίδη και τον Γιάννη Καρυοφύλλη, η Kafea Terra κατάφερε να χτίσει σταδιακά την κουλτούρα του «καινούριου» για τα δεδομένα της εποχής, καφέ. Ωστόσο εκτός από την εισαγωγή του illy, το 2002 η εταιρεία αποφάσιζε να κάνει ένα ακόμα καθοριστικό βήμα για την μεταγενέστερη εξέλιξή της, δημιουργώντας μία νέα βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας και ψησίματος καφέ στην βιομηχανική περιοχή της Παιανίας, φέρνοντας στην αγορά τον δικό της καφέ Dimello και κάνοντας διανομή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για το συγκεκριμένο σκοπό δημιουργήθηκε τότε η Attica Terra ΑΕΒΕ με αντικείμενο την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού για την παραγωγή του Dimello. To 2006 έγιναν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων στην Παιανία, σε μία σύγχρονη βιομηχανική μονάδα και πραγματοποιήθηκε το λανσάρισμα του Dimello στην Ελλάδα.

Αυτό ουσιαστικά ήταν το βήμα παραγωγής του πρώτου ελληνικού espresso. Σήμερα ο συγκεκριμένος καφές ταξιδεύει σε 14 χώρες, αποτελώντας πρεσβευτή της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής σε ένα προϊόν, στο οποίο η Ελλάδα έχει ελάχιστη παράδοση. Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Παλαιστίνη, η Πολωνία, η Νότια Αφρική, το Μπαχρέιν, η Γερμανία, η Τουρκία, η Ιορδανία και αρκετές ακόμη, αποτελούν κάποιους από τους προορισμούς.

Kυρίαρχη στην αγορά του HoReCa ως ελληνική επιχείρηση, η Kafea Terra κατάφερε να αναπτυχθεί ανάμεσα σε πολυεθνικούς παίκτες αλλά και σε μία πολυδιασπασμένη αγορά όπως είναι η συγκεκριμένη.

Διαβάστε ακόμα: Ο καφές μπορεί να αρχίσει να καλλιεργείται σε εργαστήριο

Bλέποντας όμως την ανάπτυξή της και σε μία ακόμα αγορά, αυτή της λιανικής, από το 2017 και ύστερα άρχισε να διευρύνει την παρουσία της και εκεί. Έκανε την τοποθέτησή της και με τον Dimello στα σούπερ μάρκετ – με τον illy είχε ήδη παρουσία – με espresso, φίλτρου και κάψουλες. Σήμερα η Kafea Terra δραστηριοποιείται κατά 75% στην αγορά του HoReCa και κατά το υπόλοιπο ποσοστό στην αγορά της λιανικής, γεγονός στο οποίο συνέτεινε και η πανδημία, η οποία μετέφερε μέρος της ζήτησης στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η είσοδος στην ανάπτυξη ενός specialty coffee

Απαντώντας σε μία ακόμα τάση, την οποία διέβλεψαν οι επικεφαλής της εταιρείας, δημιούργησε και έναν νέο βραχίονα το 2017. Καθώς η παγκόσμια αναζήτηση και οι νέες τάσεις έφερναν στο προσκήνιο τον καφέ, ως κάτι το ξεχωριστό, μοναδικής προέλευσης και μοναδικής ποικιλίας, η Kafea Terra δημιούργησε το project Area 51 Artisan Coffee Roasters. Η επιδίωξή της ήταν από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσει ένα νέο εγχείρημα, αναπτύσσοντας τον specialty coffee, εγκαθιστώντας μία νέα μονάδα παραγωγής στις εγκαταστάσεις της στην Παιανία.

Επίσης, το 2017 η Καφέα Εμπορική απορροφήθηκε από την Attica Terra Food & Drinks με αποτέλεσμα τη δημιουργία της Kafea Terra Food & Drinks με την εταιρική μορφή που υφίσταται σήμερα. Προκειμένου να ενισχύσει τη δυναμική της το 2018 η εταιρεία ίδρυσε τη θυγατρική Kafea Terra UK, με στόχο να εισέλθει με τον Dimello στη βρετανική αγορά, ενώ το 2019 συστάθηκε η Kafea Terra Cyprus με σκοπό την διανομή του Illy στην Κύπρο.

Στο πεδίο των επενδύσεων, η εταιρεία επένδυσε πάνω από 25 εκατ. ευρώ μέσα στην τελευταία τετραετία, επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις της, ψηφιοποιώντας τις λειτουργίες της, βελτιώνοντας την παραγωγική της δυναμική.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών η Kafea Terra κατάφερε το 2021 να υπερβεί σε πωλήσεις ακόμα και το 2019. Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη χρονιά ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 84 εκατ. ευρώ, έναντι 69,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020 και 72,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Αποτελώντας αυτήν τη στιγμή τον ισχυρότερο ελληνικών συμφερόντων παίκτη στην εγχώρια αγορά του καφέ και βαίνοντας διαρκώς αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.