Δεν είναι μόνο το Facebook, ή καλύτερα η Meta, που ενδιαφέρεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο metaverse, αυτόν τον νέο ψηφιακό κόσμο που τώρα γεννιέται, με τη φιλοδοξία να κατακτήσει την καθημερινότητα μας μέσα στα επόμενα χρόνια.
Οι τεχνολογικοί γίγαντες της Ασίας δε θα μπορούσαν να μείνουν εκτός αυτού του νέου χώρου, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη επένδυση ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοίνωσε το Alibaba. Η συνεργασία αφορά την κινεζική startup Nreal, που με την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας που αναπτύσσει, θα βοηθήσει να διευρύνει τις δυνατότητες του Alibaba στο πεδίο αυτό, ενισχύοντας τη θέση του στο πεδίο που τώρα εξελίσσεται σε metaverse.
H τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας ενθέτει ψηφιακές εικόνες στον φυσικό κόσμο και οι δυνατότητές της αποτελούν βασικό συστατικό στο χτίσιμο του κόσμου του metaverse, ενώ ήδη χρησιμοποιείται από τα μεγάλα brands είτε σε εφαρμογές που επιτρέπουν στους καταναλωτές να δοκιμάζουν ψηφιακά ρούχα, παπούτσια και μακιγιάζ, είτε στο πλαίσιο προωθητικών ενεργειών, ως μέρος της αγοραστικής εμπειρίας, ή ακόμα για να ντύσουν οι χρήστες τα άβατάρ τους στον virtual κόσμο.
Η Nreal δραστηριοποιείται ήδη στη Δύση, ενώ ήταν από τις πρώτες εταιρείες που λάνσαραν γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία μάλιστα είναι διαθέσιμα σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Η εταιρεία δήλωσε ότι τα 60 εκατομμύρια του Alibaba θα χρησιμοποιηθούν για έρευνα και ανάπτυξη αλλά και για να επιταχυνθεί η επέκτασή της σε περισσότερες αγορές. Εξάλλου, το Alibaba δεν είναι το μόνο που επενδύει στην Nreal· η αξία της startup εκτιμάται πλέον στα 700 εκατομμύρια δολάρια, έπειτα και από μια επένδυση 100 εκατομμυρίων από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτροκίνητων Nio, μαζί με την οποία σχεδιάζουν να αναπτύξουν γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Alibaba δίνει περισσότερο έμφαση στη διεθνή αγορά
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επένδυση του Alibaba θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια συνεργασία των δύο εταιρειών, δεδομένου μάλιστα και του ότι το Alibaba έχει ήδη ανακοινώσει ότι μέσα στη χρονιά σχεδιάζει να λανσάρει τα δικά του γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, για χρήση σε virtual επαγγελματικά meetings.
To ενδιαφέρον του κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας στο metaverse είναι προφανές, καθώς αναγνωρίζουν και αυτές ότι οι ευκαιρίες που προσφέρει το νεογέννητο αυτό πεδίο είναι πρακτικά απεριόριστες. Η επένδυση του Alibaba μπορεί να μη θεωρείται τεράστια, αλλά αξιολογείται ως σημαντική από τους αναλυτές, καθώς είναι ένα ακόμα ξεκάθαρο βήμα του κολοσσού που ίδρυσε ο Jack Ma προς τον κόσμο του metaverse, έπειτα από την περσινή κίνηση της εταιρείας να ιδρύσει μια θυγατρική αποκλειστικά αφιερωμένη στην ανάπτυξη αυτού του πεδίου.
Τα πλάνα της εταιρείας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Πάντως, το Alibaba δεν είναι το μόνο στην Κίνα που έχει φιλοδοξίες να αξιοποιήσει τις αναδυόμενες δυνατότητες του metaverse. Και η ByteDance, μητρική του TikTok, έχει προχωρήσει σε ανάλογες επενδύσεις που δραστηριοποιούνται στον virtual χώρο, και μάλιστα το 2021 αγόρασε την εταιρεία Pico, που κατασκευάζει headsets εικονικής πραγματικότητας. Παράλληλα, και ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Tencent , η μεγαλύτερη εταιρεία videogames στον κόσμο, προχωρά την έρευνά του πάνω στην ανάπτυξη της δικής του εκδοχής του metaverse.
Εν τω μεταξύ, η κινητοποίηση του Alibaba, που το τελευταίο διάστημα κάνει κινήσεις ώστε να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία του στη Δύση, πραγματοποιείται σε μια στιγμή που οι κινεζικές αρχές, ενώ θεωρητικά ενθαρρύνουν τις τεχνολογικές εταιρείες να εξελίσσονται στον κλάδο, προσπαθούν την ίδια στιγμή να αποκτήσουν όσο περισσότερο έλεγχο γίνεται πάνω στη λειτουργία τους και να ανακόψουν τη μονοπωλιακή τους παρουσία, γεγονός που τις έχει κάνει αρκετά διστακτικές στις αποφάσεις τους για νέες επενδύσεις.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.