Moderators του TikTok το μηνύουν για τις συνθήκες εργασίας στον έλεγχο σκληρού περιεχομένου

Η πασίγνωστη πλατφόρμα TikTok κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να προσελκύσει δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Ειδικότερα την περίοδο της πανδημίας και των συνεχόμενων lockdowns, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Ένας από αυτούς τους τρόπους ήταν και το TikTok.

Ως αποτέλεσμα, η δημοτικότητα του TikTok εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν από 507 εκατομμύρια στο τέλος του 2019 σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι περισσότεροι χρήστες του TikTok ανήκουν στην πλειοψηφία τους στη γενιά Z, η οποία περιλαμβάνει άτομα γεννημένα μεταξύ 1997 και 2012. Σύμφωνα με το Hootsuite, το 25% των γυναικών ηλικίας 18 έως 24 ετών και το 17,9% των ανδρών χρησιμοποιούν την εφαρμογή παγκοσμίως. Ακόμα, αναφέρεται ότι το 46% των 13 έως 19 ετών δηλώνουν ότι ανοίγουν την εφαρμογή καθημερινά.

Διαβάστε επίσης: Πώς το TikTok σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο

Για να διατηρεί την online κοινότητα της εφαρμογής ασφαλή, το TikTok διαθέτει μια ομάδα Trust & Safety, στην οποία, όπως δηλώνει, έχει επενδύσει σημαντικά σε ανθρώπινο και μηχανικό επίπεδο, ώστε να αφαιρείται άμεσα το επιβλαβές περιεχόμενο πριν αυτό φτάσει στη γενική κοινότητα. Ουσιαστικά, η δουλειά ενός συντονιστή περιεχομένου στο TikTok είναι να παρακολουθεί στενά τους ανθρώπους και το περιεχόμενο κατά τη διάρκεια των Lives του TikTok, αλλά και το περιεχόμενο μικρής διάρκειας που αναρτάται, ώστε να βεβαιωθει ότι συμμορφώνεται στον νόμο.

Τώρα, το TikTok δέχτηκε άλλη μια αγωγή από πρώην συντονιστές (moderators) περιεχομένου, που υποστηρίζουν ότι η δουλειά αυτή τους τραυμάτισε ψυχικά. Σύμφωνα με την αγωγή κατά της δημοφιλούς πλατφόρμας βίντεο μικρής διάρκειας και της μητρικής της εταιρείας ByteDance, η εργασία αυτών των συντονιστών περιλάμβανε την εξέταση αφιλτράριστου, αηδιαστικού και προσβλητικού περιεχομένου, όπως περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, βιασμού, βασανιστηρίων, κτηνοβασίας, αποκεφαλισμών, αυτοκτονιών και δολοφονιών. Η εταιρεία κατηγορείται για αμέλεια, καθώς τα άτομα αυτά υποστηρίζουν ότι δεν παρείχε επαρκή φροντίδα για την προστασία τους και την ψυχολογική υποστήριξή τους μετά την εξέταση τέτοιου περιεχομένου.

Η καταγγελία υποστηρίζει ότι λόγω του μεγάλου όγκου βίντεο που πρέπει να εξετάζουν οι συντονιστές, συχνά είχαν λιγότερα από 25 δευτερόλεπτα για να εξετάσουν κάθε βίντεο, με αποτέλεσμα να βλέπουν πολλά βίντεο ταυτόχρονα. Στους συντονιστές προσφέρονται δύο 15λεπτα διαλείμματα και ένα ωριαίο μεσημεριανό διάλειμμα για κάθε 12ωρη εργάσιμη ημέρα, αλλά τα στοιχεία λένε ότι η ByteDance παρακρατεί την πληρωμή τους εάν δε βρίσκονται στην πλατφόρμα συντονισμού για οποιοδήποτε άλλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μήνυση κατηγορεί επίσης την εταιρεία ότι δεν εφαρμόζει μέτρα για τους συντονιστές, όπως η θόλωση ή η αλλαγή του χρώματος ορισμένων ενοχλητικών βίντεο, και ότι μειώνει τον χρόνο “ευεξίας” που προσφέρεται στους συντονιστές από μία ώρα σε 30 λεπτά κάθε εβδομάδα.

Το συμπέρασμα είναι ότι ως αποτέλεσμα της συνεχούς και ακατάσχετης έκθεσης σε εξαιρετικά τοξικές και εξαιρετικά ενοχλητικές εικόνες στον χώρο εργασίας, οι συντονιστές έχουν υποστεί τεράστιο στρες και ψυχολογική βλάβη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ενάγοντες να αναζητήσουν συμβουλευτική με δικό τους χρόνο και οικονομικά, έξοδα λόγω του περιεχομένου στο οποίο εκτέθηκαν.

Αυτή είναι η δεύτερη πρόσφατη αγωγή που κατηγορεί το TikTok ότι δεν υποστηρίζει επαρκώς τους συντονιστές περιεχομένου του. Πριν μερικούς μήνες, μια άλλη πρώην εργαζόμενη στο TikTok ως moderator κατέθεσε αγωγή αναφέροντας ότι είχε αναπτύξει άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες ως αποτέλεσμα της εργασίας της, κατά την οποία εξέταζε ενοχλητικό και βίαιο περιεχόμενο στο TikTok. Τότε, εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε ότι η εταιρεία προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες ευεξίας, ώστε οι συντονιστές να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται ψυχικά και συναισθηματικά.

Διαβάστε επίσης: Instagram και TiKTok στην ψυχική υγεία

Η νέα μήνυση έρχεται εν μέσω αυξημένου ελέγχου των πρακτικών συγκράτησης περιεχομένου στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος έχει αυξηθεί με τους ψευδείς ισχυρισμούς και τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα σχετικά με τις πρακτικές εμπλοκής των χρηστών του TikTok και υποστηρίχθηκε ότι η πλατφόρμα μπορεί να βλάψει τους νέους. Το TikTok ανέφερε σε δήλωσή του σχετικά με την έρευνα ότι περιορίζει τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά του ανάλογα με την ηλικία, παρέχει εργαλεία ελέγχου και πόρους στους γονείς και σχεδιάζει τις πολιτικές του με γνώμονα την ευημερία των νέων. Μάλιστα, η εταιρεία δήλωσε πρόσφατα ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τη ρύθμιση του επικίνδυνου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των επιβλαβών φαρσών και του περιεχομένου που προωθεί διατροφικές διαταραχές και ιδεολογίες μίσους.

Ακόμα, το TikTok εγκαινίασε πέρυσι επίσης ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για να σαρώνει και να αφαιρεί βίντεο που παραβιάζουν τις πολιτικές του κατά το ανέβασμα. Βέβαια, αυτή η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη μόνο για ορισμένες κατηγορίες περιεχομένου. Το σύστημα χειρίζεται τις κατηγορίες περιεχομένου όπου η τεχνολογία έχει τον υψηλότερο βαθμό ακρίβειας, ξεκινώντας από τις παραβιάσεις των πολιτικών για την ασφάλεια των ανηλίκων, το γυμνό και τις σεξουαλικές δραστηριότητες ενηλίκων, το βίαιο και γλαφυρό περιεχόμενο, καθώς και τις παράνομες δραστηριότητες. Ο στόχος αυτού του συστήματος ήταν να μειωθεί ο όγκος των ενοχλητικών βίντεο που βλέπουν οι συντονιστές και να δοθεί η δυνατότητα να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε τομείς με ιδιαίτερα περίπλοκα συμφραζόμενα που απαιτούν κάποια ανάλυση.

Παρόλ’ αυτά, η τελευταία καταγγελία αναφέρει ότι περισσότερα από 81 εκατομμύρια βίντεο αφαιρέθηκαν από το TikTok το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και ισχυρίζεται ότι τα περισσότερα αφαιρέθηκαν από ανθρώπινους συντονιστές περιεχομένου και όχι από αυτοματοποιημένα εργαλεία. Η αγωγή υποδεικνύει επίσης ότι οι συντονιστές αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας ως μέρος της εργασίας τους, οι οποίες τους ανάγκασαν να κρατήσουν μέσα τους τα φρικτά πράγματα που βλέπουν κατά την εξέταση του περιεχομένου. Τα στοιχεία αυτή της αγωγής πάντως συνάδουν απόλυτα με αυτά της προηγούμενης προσθέτοντας μια μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Με την αγωγή, ζητείται από το TikTok και την ByteDance να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα ιατρικής παρακολούθησης για να βοηθήσουν στη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών παθήσεων των συντονιστών, καθώς και άλλες απροσδιόριστες ακόμη οικονομικές αποζημιώσεις.