01 Μάι 2024
READING

Έρευνα | H εκρηκτική ανάπτυξη του sportswear

3 MIN READ

Έρευνα | H εκρηκτική ανάπτυξη του sportswear

Έρευνα | H εκρηκτική ανάπτυξη του sportswear

Όλο και πιο θετικές εμφανίζονται οι προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς την αθλητικών ειδών, του sportswear και του στυλ του athleisure, καθώς αποδεικνύεται ότι η στροφή του κοινού αφενός σε έναν τρόπο ζωής με περισσότερη άσκηση και αφετέρου σε ένα καθημερινό στυλ πιο χαλαρό όχι απλά εδραιώνεται, αλλά ενισχύεται περαιτέρω.

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData, η παγκόσμια αγορά athleisure αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% μέχρι το 2025, φτάνοντας σε αξία τα 551 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπερνά αυτό της πρόβλεψης προηγούμενης έρευνας της McKinsey, που έκανε λόγο για αξία 400 δισεκατομμυρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η έρευνα της GlobalData λέει ότι η δημοτικότητα της αθλητικής μόδας επίσης αυξάνεται, τόσο που θα μπορούσε  να κατακτήσει το 23,6% της παγκόσμιας αγοράς μόδας μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς οι καταναλωτές υιοθετούν όλο και περισσότερο ένα διαφορετικό casual στυλ στην καθημερινότητά τους. Ώθηση στο στυλ αυτό είχε δώσει η πανδημία και ο πολύς χρόνος παραμονής στο σπίτι, και καθώς δύο στους πέντε εργαζομένους εξακολουθούν σε κάποιο βαθμό να δουλεύουν εξ αποστάσεως, επιμένει και η προτίμηση σε μια άνετη γκαρνταρόμπα. Μάλιστα, το 55% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι συνεχίζουν να φορούν αθλητικού στυλ ρούχα και όχι μόνο όταν αθλούνται.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike αγωνίζεται να ξεπεράσει τα προβλήματα τροφοδοσίας αλλά σημειώνει και κέρδη

Η δημοτικότητα της τάσης εκφράζεται με δύο τρόπους, όπως εξηγούν οι αναλυτές της GlobalData. Από τη μία, οι άνθρωποι έμαθαν να δουλεύουν ντυμένοι άνετα, με ρούχα του στυλ athleisure, καθώς βρίσκονταν στο σπίτι, και αναμένεται σταδιακά αυτή η διάθεση να μεταφερθεί με κάποιο τρόπο και στο γραφείο, με το ντύσιμο εργασίας να γίνεται πλέον πιο casual. Το ταίριασμα αθλητικών παπουτσιών με παντελόνια κοστουμιού, τα σακάκια πάνω  από ιδιαίτερες φόρμες και άλλοι ανάλογοι συνδυασμοί φαίνεται να γίνονται σιγά σιγά πιο συνηθισμένα και δημοφιλή.

Από την άλλη, οι άνθρωποι δε φαίνεται να εγκαταλείπουν τις πιο υγιεινές συνήθειες που υιοθέτησαν στην πανδημία. Συνεχίζουν και μάλλον θα συνεχίσουν να αθλούνται στην καθημερινότητά τους, και μάλιστα πιο συχνά τις μέρες που εργάζονται από το σπίτι. Εξού και, εκτός από το πιο casual athleisure, άνοδο στη δημοτικότητά τους σημειώνουν και τα πιο εξειδικευμένα, τεχνικά αθλητικά ρούχα, που χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένα σπορ. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν περαιτέρω ώθηση στα αθλήματα και τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, συνεπώς και στην αναζήτηση του κατάλληλου εξοπλισμού.

Τα brands έχουν αντιληφθεί ασφαλώς το trend και παρατηρείται μεγάλη κινητοποίηση με νέα λανσαρίσματα και συλλογές, προωθητικές ενέργειες και ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Αυτό ισχύει τόσο για τις αμιγώς αθλητικές μάρκες, όσο και για εκείνες με περισσότερο fashion προσανατολισμό, ακόμα και για τους μεγάλους οίκους μόδας, που αγκαλιάζουν ένα περισσότερο casual και εμπνευσμένο από τον αθλητισμό στυλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη συλλογή της Gucci, που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου σε συνεργασία με την Adidas, για να δείξουν κλασικά κοστούμια με τη χαρακτηριστική διπλή ρίγα φόρμας της Adidas, δίνοντας τον τόνο για ένα στυλ με μια σημαντική δόση έμπνευσης από τα σπορ.

Με την τάση συμφωνεί και η απόδοση των μεγάλων εταιρειών αθλητικών ειδών, που παρουσιάζει σημαντική άνοδο, ενισχύοντας συνολικά τον κλάδο. Brands όπως τα Nike, Adidas, Under Armor έκλεισαν τη χρονιά τους με αυξημένα έσοδα, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις και τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.