25 Απρ 2024
READING

Τι απαιτεί μία δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο

4 MIN READ

Τι απαιτεί μία δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο

Τι απαιτεί μία δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο

O διαδικτυακός κόσμος αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο για μία επιτυχημένη εταιρεία, αν και δεν είναι πάντα απλό για μια επιχείρηση να εντοπίσει το target group της. Υπάρχουν όμως τρόποι να αυξηθεί η απήχηση και το engagement στο διαδίκτυο.

Αντί η βιομηχανία να σπαταλά ενέργεια σε προσωρινές λύσεις, είναι καλό να επενδύσει σε κάτι πιο σταθερό και μακροπρόθεσμο. Για την οικοδόμηση μίας ουσιαστικής και δυναμικής παρουσίας, μια εταιρεία πρέπει να λειτουργήσει στοχευμένα και χωρίς παρορμητικές κινήσεις.

Τι σημαίνει παρουσία στο διαδίκτυο;

Ο όρος «διαδικτυακή παρουσία» μερικές φορές λειτουργεί παραπλανητικά, εξαιτίας της απλότητας που θεωρούν μερικοί ότι τον χαρακτηρίζει. Αυτό δε σημαίνει ότι εάν κάποια εταιρεία για παράδειγμα είναι ενεργή στα social media, διαθέτει website και μία λίστα με email τότε αυτομάτως αποκτά το προφίλ μίας επιτυχημένης online παρουσίας.

Μια ισχυρή διαδικτυακή παρουσία συνδέεται άμεσα με τα λεγόμενα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα online assets και τη γενικότερη χρήση τους. Μια επιχείρηση είναι σημαντικό να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των ιντερνετικών προσπαθειών της τόσο στις μηχανές αναζήτησης όσο και στο κοινό. Κάτι τέτοιο αναμφίβολα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα μάρκετινγκ, υψηλότερα επίπεδα επισκεψιμότητας, βελτίωση της καταναλωτικής εμπειρίας καθώς και ενίσχυση των μετατροπών. Μόνο έτσι η εκάστοτε επιχείρηση θα καταφέρει να βελτιώσει τη διαδικτυακή της παρουσία.

Διαβάστε επίσης: Βρίσκεται τo μέλλον του retail στις niche αγορές;

Ποιότητα περιεχομένου

Σήμερα, η ποιότητα είναι εκείνη που ξεχωρίζει στο content. Καθώς οι αλγόριθμοι αναζήτησης γίνονται ολοένα και πιο έξυπνοι, είναι σημαντικό και το περιεχόμενο να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της αγοράς. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μαζικά νέο το περιεχόμενο. Εκείνο που έχει σημασία είναι το ήδη υπάρχον να προωθηθεί με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Facebook | Διαβάστε το περιεχόμενο πριν το μοιράσετε

Στόχος οι αναπτυσσόμενες αγορές και οι νέες συνεργασίες

Μετά τη δημιουργία του περιεχομένου έρχεται η απήχηση, η οποία μπορεί να βελτιωθεί μέσω συγκεκριμένων προσπαθειών μάρκετινγκ, που μπορούν να έχουν στόχο την εύρεση ενός νέου target group. Πρωτότυπες συνεργασίες που φέρνουν σε επαφή brands από διαφορετικούς χώρους, projects ή δρσαστηριοποιήσεις που θολώνουν τα ορια μεταξύ των κλάδων, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το brand awareness, ενώ το κοινό διευρύνεται καθώς προσεγγίζονται νέες δημογραφικές ομάδες καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα first-party data είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο

Ένα πολύ αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πώς φέρνοντας σε επαφή διαφορετικούς κλάδους μπορεί να βοηθήσει να διευρυνθεί το κοινό, αποτελεί η αλληλεπίδραση και οι συνεργασίες στους τομείς του gaming και της μόδας. Τα fashion brands λανσάροντας ψηφιακές συλλογές για τα avatars των online gamers καταφέρνουν να προσεγγίσουν ένα διαφορετικό κοινό, πιο νεανικό, πιο ενημερωμένο τεχνολογικά, και να εδραιώσουν και σε αυτήν την ομάδα το brand value τους, αποκτώντας παράλληλα ένα νέο κανάλι εσόδων. Από την άλλη, οι εταιρείες gaming επωφελούνται εμπλουτίζοντας την ταυτότητα του brand τους με ένα πολιτισμικό authority, καθώς επιδεικνύουν μια εξωστρέφεια που μπορεί τελικά να δειυρύνει και για τα ίδια το κοινό. Πρόκειται λοιπόν για αλληλεπιδράσεις που ωφελούν και τις δύο πλευρές.

Οι influencers

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη εξακολουθούν να διαδραματίζουν και οι influencers, οι οποίοι από μόνοι τους ασκούν επιρροή σε μία αρκετά μεγάλη μερίδα κοινού. Συνεργαζόμενη με κάποιον influencer, μια επιχείρηση μπορεί να καταφέρει να προσεγγίσει ένα διαφορετικό τμήμα της αγοράς και κατ’ επέκταση να ενισχύσει τη δημοτικότητά της. Εδώ η προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατάλληλη επιλογή του συνεργάτη, ώστε να είναι ομαλό το άνοιγμα στο νέο κοινό και, κυρίως, συνεπές στην ταυτότητα του brand. Πρέπει δηλαδή η εταιρεία να εντοπίσει τoν influencer που με αυθεντικό τρόπο αλλά ταιριαστό για τη μάρκα, θα φέρει το κοινό του σε επαφή με αυτήν.

Η ανάγκη για προσέγγιση του ιδανικού κοινού-στόχου με την παράλληλη διεύρυνσή του εξακολουθεί να είναι πρωταρχικός παράγοντας στη διαμόρφωση της στρατηγικής του μάρκετινγκ. Τώρα οι μάρκες πρέπει να στραφούν και στην αναζήτηση τρόπων με τους οποίους μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η εξέλιξη των αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το κοινό. Αυτή η γνώση πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός ποιοτικού και έγκυρου περιεχόμενου, ώστε να χτιστε;i μια δυναμική παρουσία μέσα στα επόμενα χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.