18 Δεκ 2024
READING

Πώς τα είδη πολυτελείας γίνονται πιο προσιτά για τη νέα γενιά καταναλωτών

4 MIN READ

Πώς τα είδη πολυτελείας γίνονται πιο προσιτά για τη νέα γενιά καταναλωτών

Πώς τα είδη πολυτελείας γίνονται πιο προσιτά για τη νέα γενιά καταναλωτών

Τόσο οι Millennials όσο και η Gen Z, έχουν αλλάξει τα κριτήρια μέσω των οποίων προβαίνουν σε κάποια αγοραστική απόφαση. Πλέον τα συγκεκριμένα καταναλωτικά κοινά επιλέγουν με γνώμονα διαφορετικούς παράγοντες, οι οποίοι ναι μεν έχουν να κάνουν με το εάν το εκάστοτε προϊόν είναι οικονομικά προσιτό ή ανήκει στην κατηγορία αγαθών της fast fashion αγοράς, αλλά πλέον τους απασχολούν κι άλλου είδους παράμετροι προτού αγοράσουν. Είναι περιβαλλοντικά ενήμεροι και καλά εκπαιδευμένοι αναφορικά με την αξία της βιωσιμότητας, βλέποντας την μόδα με διαφορετικό πρίσμα από τους προκατόχους τους.

Από τη μεριά τους έμποροι, έχουν αντιληφθεί την δεδομένη μεταβολή της αγοραστικής συμπεριφοράς, προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της αγάπης των millennials και της Gen Z για μία συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών, η οποία δεν είναι άλλη από την πολυτέλεια.

Αυτή η πραγματικότητα έχει ωθήσει τους κατασκευαστές ρούχων να επανεξετάσουν τη διαδικασία παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα της βιωσιμότητας. Επαναχρησιμοποιούν και ανακυκλώνουν τα προϊόντα τους, προσπαθώντας να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ενώ την ίδια στιγμή ικανοποιούν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας παρατηρήθηκε μία τάση των αγοραστών να αγοράζουν το ίδιο προϊόν σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα, με την παραδοχή ότι εκείνα που δεν τους αρέσουν είτε θα τα επιστρέψουν είτε θα τα πετάξουν, κάτι που επιβάρυνε αρκετά τόσο τις εφοδιαστικές αλυσίδες όσο και το περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Η βιομηχανία της πολυτέλειας προσεγγίζει την Gen Z

Ως επί το πλείστον, το καταναλωτικό κοινό χωρίζεται σε δύο διαφορετικές ομάδες. Η πρώτη ομάδα επιλέγει τα αγοράσει από retailers με προσιτές τιμές και μοντέρνες επιλογές όπως είναι το Shein. Η δεύτερη ομάδα προτιμά να επενδύσει λίγο περισσότερο σε είδη πολυτελείας, τα οποία πιθανότατα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Για να καταφέρουν οι εταιρείες πολυτέλειας να καλύψουν τις ανάγκες των παραπάνω ομάδων, θα πρέπει προσαρμόσουν τις πρακτικές και τα προϊόντα τους, με τα δεδομένα του καταναλωτικού κοινού του σήμερα. Με άλλα λόγια το πειραματικό ηλεκτρονικό κατάστημα Vault της Gucci, προσφέρει τη δυνατότητα buy now pay later, μέσω της Affirm, παρέχοντας τσάντες, αξεσουάρ και άλλα αγαθά στους νεότερους καταναλωτές, με όσο το δυνατόν πιο προσιτό τρόπο γίνεται. Εκτός από αυτό οι καταναλωτές λαμβάνουν γραπτή διαβεβαίωση ότι κάθε παραγγελία είναι «100% ουδέτερη από άνθρακα».

Επιπλέον η Rent the Runway είναι μια εταιρεία, της οποίας το επιχειρηματικό μοντέλο ευθυγραμμίζεται πλήρως με αυτό που περιμένουν οι νεότερες γενιές από τους retailers της fashion κοινότητας. Ειδικότερα η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου επιτρέπει στους χρήστες είτε να νοικιάζουν, είτε να αγοράσουν επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ. Παρόλο που η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009, πολύ πριν η Gen Z αρχίσει να εστιάζει στο κομμάτι της βιωσιμότητας, η μεγάλη ποικιλία των αγαθών της απευθύνεται σε όλους.

Διαβάστε επίσης: Το Trend ενοικίασης ρούχων επιστρέφει δυναμικά

Αντίστοιχα όπως η Gucci και η Rent the Runway, έτσι και πλατφόρμες όπως είναι οι Rebag, The RealReal και ThredUp κινούνται προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση μεταπωλώντας αγαθά, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Η ανάπτυξη της secondhand αγοράς

Η secondhand αγορά έχει καταφέρει να προσεγγίσει τις νεότερες γενιές προς τα διάφορα είδη πολυτελείας. Καθώς οι millennial και η Gen Z εισβάλλουν στην luxury αγορά, αναζητούν πάλι το κομμάτι της βιωσιμότητας, κάτι που σίγουρα θα λειτουργήσει ιδιαίτερα αποδοτικά και θα μεταφραστεί μελλοντικά σε πιθανή αγορά.

Ενώ η fast fashion αγορά, εξακολουθεί να σημειώνει υψηλά επίπεδα, τα luxury brands αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους με στόχο να προσεγγίσουν νεότερους καταναλωτές και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για βιωσιμότητα.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι secondhand αγορές θα φτάσουν τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025

Από την στιγμή που η Gen Z και οι millennials κατέχουν σημαντικό μέρος της αγοραστικής δύναμης, κάνοντας πιο συγκεκριμένο αυτό που περιμένουν από τα εμπορικά σήματα. Η βιωσιμότητα, οι προσιτές τιμές, η εξατομίκευση και η επιρροή των social media είναι μερικά από αυτά. Λαμβάνοντας υπόψη τη συγκριμένη αγοραστική δύναμη, η απήχησή της και στο ψηφιακό περιβάλλον είναι εμφανής. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του eMarketer, το 2024 οι Αμερικανοί Gen Zers θα ξεπεράσουν τους millennials όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου, κάτι που θα συμβεί και με την χρήση των smartphones έως το 2026.

Σαφέστατα οι νεότερες γενιές έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στους μεγαλύτερους καταναλωτές. Οι συγκεκριμένες τάσεις δεν περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στους millennials και στη Gen Z, καθώς μέρα με τη μέρα οι προτιμήσεις τους αλλάζουν, δεδομένου ότι η επιρροή είναι σημαντική. Αυτό οδηγεί τα εμπορικά σήματα της luxury αγοράς να απευθύνονται σε νεότερους αγοραστές νωρίτερα, ώστε να αποφεύγουν την απώλεια σημαντικών ευκαιριών ανάπτυξης σε νεότερους αγοραστές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.