22 Δεκ 2024
READING

Η Volkswagen σχεδιάζει να φτάσει την Tesla με το νέο της εργοστάσιο

5 MIN READ

Η Volkswagen σχεδιάζει να φτάσει την Tesla με το νέο της εργοστάσιο

Η Volkswagen σχεδιάζει να φτάσει την Tesla με το νέο της εργοστάσιο

Σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμα το σχέδια για το νέο εργοστάσιο «Trinity» της Volkswagen, που θα κοστίσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ και όπου θα κατασκευάζονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με ταχύτητα που η εταιρεία φιλοδοξεί να φτάσει αυτήν της μεγάλης αντιπάλου της, Tesla.

Η ανακοίνωση για την ολοκλήρωση των σχεδίων έρχεται λίγες μόνο μέρες έπειτα από τα εγκαίνια του νέα Giga-εργοστασίου της Tesla στο Βερολίνο, όπου θα κατασκευαστούν περίπου 54.000 αυτοκίνητα μέσα στο 2022, 280.000 μέσα στο 2023, για να φτάσουν τις 500.000 τον χρόνο μέχρι το 2025. Συνολικά η Tesla κατασκεύασε πέρυσι 936.000 οχήματα, και ο εντυπωσιακός της στόχος είναι να βγάζει ετησίως 20 εκατομμύρια αυτοκίνητα στον δρόμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, νούμερο διπλάσιο από την ετήσια παραγωγή της Toyota, που είναι αυτήν τη στιγμή ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στο κόσμο.

Η Volkswagen, που το πορτφόλιό της περιλαμβάνει, εκτός από την VW, και brands όπως τα Skoda, Seat, Audi, Porsche και Bentley, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο, πίσω από την Toyota, και στόχος είναι να επικρατήσει της Tesla στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων διεθνώς. Πέρυσι παρέδωσε συνολικά στον κόσμο 452.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τους νέους της στόχους, ενόψει της ολοκλήρωσης και του Trinity. Πάντως, θέλει να κατασκευάζει συνολικά 40 εκατομμύρια οχήματα τον χρόνο παγκοσμίως, στο πλαίσιο της νέας κατασκευαστικής της πλατφόρμας, που θα συνδυάζει τις επιμέρους πλατφόρμες των ηλεκτροκίνητων και των οχημάτων με μηχανές εσωτερικής καύσης. Στόχος είναι μέχρι το 2030, το ήμισυ της παραγωγής της να αφορά ηλεκτροκίνητα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Volkswagen στρέφεται στην αγορά της Αμερικής

Στην Ευρώπη, η Volkswagen κατέχει το 25% της αγοράς των ηλεκτροκίνητων, τη στιγμή που το μερίδιο της Tesla αντιστοιχεί σε ένα 13%, ωστόσο το νέο εργοστάσιο της τελευταίας στο Βερολίνο, που πρόκειται να επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής ενός οχήματος και να καλύπτει αμεσότερα τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς, έρχεται να ασκήσει νέα πίεση στον γερμανικό κολοσσό.

Το ζήτημα φαίνεται ότι θα κριθεί στην ταχύτητα κατασκευής ενός οχήματος, που θα επιτρέψει στην εταιρεία να κλιμακώσει την παραγωγή της. Η Tesla έχει ήδη ένα εντυπωσιακό προβάδισμα, καθώς της χρειάζονται μόλις δέκα ώρες για να φτιάξει ένα Model Y στις νέες βερολινέζικες εγκαταστάσεις της. Η Volkswagen, για να κατασκευάσει το ηλεκτροκίνητο ID.3 της, χρειάζεται όμως τριάντα ώρες.

Ο επικεφαλής παραγωγής του brand, λοιπόν, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι ο ξεκάθαρος στόχος της Volkswagen είναι να θέσουν αυτοί το στάνταρ της παραγωγής, ρίχνοντας τον χρόνο στις δέκα ώρες, οπότε και «τότε θα έχουμε πετύχει κάτι σπουδαίο». Πρόκεται βέβαια για έναν πολύ υψηλό στόχο, παραδέχτηκε, αφού μέχρι τώρα ο κατασκευαστής βελτίωνε τον χρόνο παραγωγής με έναν ρυθμό της τάξης του 5% ετησίως, και για να προσεγγίσει τους νέους χρόνους θα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εγκαταστάσεις του Trinity θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την παραγωγή το 2026, και εκεί οι χρόνοι θα μειωθούν με την υιοθέτηση νέων τεχνικών, όπως η μείωση των εξαρτημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή ενός οχήματος, και η χρήση μεγάλης κλίμακας χύτευσης με συμπίεση.

Αυτή η τεχνική έγινε δημοφικής χάρη στην Tesla, που με τις γιγαντιαίες πρέσες της τη χρησιμοποιεί ως εναλλακτική για τη γρήγορη κατασκευή μεγάλων τμημάτων των μεταλλικών μερών, αντί για τη χρονοβόρα και δύσκολη μέθοδο της συναρμολόγησης πολλών διαφορετικών μεταλλικών πάνελ με ζώνες φτιαγμένες να απορροφούν ενέργεια, παρέχοντας παθητική ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης. Μάλιστα, από την Tesla έχουν δηλώσει ότι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο γρήγοροι στη Γερμανία είναι ακριβώς επειδή χρησιμοποιούν δύο τεράστιες πρέσες χύτευσης, που ασκούν πίεση 6000 τόνων για να κατασκευάσουν μονομιάς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Χάρη σε αυτές τις giga-πρέσες, μπορούν να κατασκευάσουν 17 εξαρτήματα μέσα σε λιγότερο από έξι λεπτά και, καθώς ετοιμάζονται να εξοπλιστούν και με νέες τέτοιες μηχανές, σύντομα θα μπορούν να φτιάξουν με αυτόν τον τρόπο και το μπροστινό μέρος του οχήματος.

Διαβάστε ακόμα: Ποιο είναι το 3o μέρος του Master Plan της Tesla;

Οι μεγάλης κλίμακας χυτεύσεις δεν είναι μια νέα ιδέα, ωστόσο η BMW, σημειώνει το Reuters, την είχε απορρίψει στο παρελθόν, εξηγώντας ότι το κόστος επιδιόρθωσης σε περίπτωση ατυχήματος εξουδετερώνει το όφελος από το χαμηλό κόστος κατασκευής. Ο αντίλογος λέει ότι τα ατυχήματα δε θα είναι τόσο συχνά χάρη στην αυτο-οδήγηση και ότι «η Tesla σχεδιάζει ένα όχημα το οποίο το πιθανότερο είναι ότι δε θα βρεθεί σε κάποιο σοβαρό ατύχημα».

Η απλοποίηση και επιτάχυνση της παραγωγής είναι το ζητούμενο για όλους τους κατασκευαστές, καθώς προσπαθούν να αναπτύξουν την τεχνολογία τους για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, να κλιμακώσουν την παραγωγή τους και να τη συνδυάσουν με τη συνέχιση της παραγωγής οχημάτων εσωτερικής καύσης, χωρίς παράλληλα να εκτοξεύσουν το κόστος. Εκεί έγκειται και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Tesla: στο ότι δεν πρόκειται για μια ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία θεμελιωμένη πάνω στην κατασκευή μηχανών εσωτερικής καύσης, αλλά για μια αυτοκινητοβιομηχανία δημιουργημένη για να φτιάχνει ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Στο νέο της εργοστάσιο Trinity, λοιπόν, η Volkswagen φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το εγγενώς χαμένο έδαφος, συμπυκνώνοντας κάποια από τα βήματα της κατασκευαστικής διαδικασίας μέσω νέων αυτοματισμών, σε μια συνεργασία ανθρώπων και ρομπότ. Το Trinity, πάντως, δε θα διαθέτει τεράστιες πρέσες, αλλά θα χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός από το εργοστάσιο του Κάσελ και τα εξαρτήματα θα στέλνονται εκεί με τρένο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.