19 Απρ 2024
READING

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι online retailers της Ευρώπης στις διασυνοριακές πωλήσεις

3 MIN READ

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι online retailers της Ευρώπης στις διασυνοριακές πωλήσεις

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι online retailers της Ευρώπης στις διασυνοριακές πωλήσεις

Η πλατφόρμα Cross-Border Commerce Europe, ένα δίκτυο για όλους τους Ευρωπαίους λιανεμπόρους του ηλεκτρονικού και online εμπορίου που δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον τρεις χώρες της Ευρώπης, δημοσίευσε για τέταρτη χρονιά την έκθεσή της με την κατάταξη των κορυφαίων 500 brands όσον αφορά τη διασυνοριακή επίδοσή τους, με την IKEA να διατηρεί για δεύτερη χρονιά την πρώτη θέση.

Η συνολική διασυνοριακή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύει πωλήσεις συνολικής αξίας 171,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το 2021, χωρίς να υπολογίζεται η ταξιδιωτική βιομηχανία, ένα νούμερο που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση κατά 17% μέχρι της παρούσης. Τα ευρωπαϊκά ηλεκτρονικά καταστήματα πραγματοποίησαν διασυνοριακές πωλήσεις αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά την περίοδο 2019-2020, που το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο έπεσε μέχρι και κατά 20%, αυτό το ποσοστό αποτελεί μια σημαντική αύξηση. Πάντως, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, όταν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ψωνίζουν ηλεκτρονικά από το εξωτερικό, η χώρα που κυριαρχεί είναι η Κίνα.

Για τη σύνταξη της φετινής λίστας χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τα sites των μεγάλων Ευρωπαίων λιανεμπόρων, με βάση τέσσερις βασικές παραμέτρους: τον καθορισμό των διασυνοριακών πωλήσεων σε δεκαπέντε χώρες της δυτικής Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και στο Ηνωμένο Βασίλειο· τα στοιχεία SEO που αφορούν τη διασυνοριακή απόδοση· τον αριθμό και το ποσοστό των επισκεπτών από άλλες χώρες στους ιστότοπους· και το διασυνοριακό σκορ που καθορίζεται από τον αριθμό των ενεργών χωρών στους ιστότοπους.

Για τον καθορισμό πιο λεπτομερών στοιχείων, χρησιμοποιήθηκαν κάποιοι επιμέρους δείκτες, και πιο συγκεκριμένα το brand authority, το ποσοστό οργανικής αναζήτησης, ο αριθμός των γλωσσών, ο αριθμός των εθνικών νομισμάτων, ο αριθμός των μεθόδων πληρωμής και η διαθεσιμότητά τους στον τοπικό εφοδιασμό, δηλαδή οι μεταφορές και τα αποθέματα.

Στις δύο πρώτες θέσεις, δύο σουηδικές εταιρείες, η ΙΚΕΑ και η H&M, επιβεβαιώνουν την κυριαρχία στην ηλεκτρονική αγορά. Ενδιαφέρον είναι το ότι το Zara, ο μεγάλος αντίπαλος της H&M, βρίσκεται στην όγδοη θέση, παρόλο που, διεθνώς, έχει να παρουσιάσει αξιοζήλευτα ποσοστά ανόδου στις πωλήσεις του, που ξεπέρασαν εκείνες του προπανδημικού 2019, τη στιγμή που τα H&M τις ισοφάρισαν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς τα fast fashion brands όπως το Zara και η H&M μένουν επίκαιρα το 2022

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Lego, η οποία, κλείνοντας φέτος τα 90 της χρόνια, συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εφαρμόζει μια πολύ ισχυρή DTC στρατηγική στις διασυνοριακές πωλήσεις της.

Τις τέσσερις από τις δέκα πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν γερμανικά brands, με τη Zalando να βρίσκεται στην τέταρτη, και ακόμα και την About You να βρίσκεται πάνω από το Zara στην έκτη. Η Γερμανία είναι η χώρα με τις περισσότερες διασυνοριακές πωλήσεις, που ανέρχονται στα 32 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, επηρεασμένο και από το Brexit, έπεσε στη δεύτερη θέση, με έσοδα 29 δισεκατομμυρίων, από 33 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020.

Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, ωστόσο, συνοδεύεται και από μια αυξημένη φροντίδα για βιωσιμότητα, που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι ηλεκτρονικές αγορές τους όταν γίνονται σε άλλες χώρες, ενώ τους απασχολούν και ζητήματα που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα, την ηθική παραγωγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διασυνοριακή έρευνα του 2021 έδειξε ότι σε ποσοστό 82% οι καταναλωτές θα ήθελαν τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων που αγοράζουν να είναι ανακυκλώσιμα, και ένα 80% θα ήθελαν τα πακέτα τους να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Μάλιστα, το 68% δήλωναν ότι είναι πρόθυμοι να περιμένουν λίγες μέρες παραπάνω για την παραλαβή των αγορών τους, προκειμένου να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα των μεταφορικών, αν και τα αποτελέσματα των ερευνών δε συμφωνούν ακριβώς με την καταναλωτική συμπεριφορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.