18 Δεκ 2024
READING

Έρευνα | 80% των υπαλλήλων των τεχνολογικών εταιρειών θέλουν να παραιτηθούν

5 MIN READ

Έρευνα | 80% των υπαλλήλων των τεχνολογικών εταιρειών θέλουν να παραιτηθούν

Έρευνα | 80% των υπαλλήλων των τεχνολογικών εταιρειών θέλουν να παραιτηθούν

Μία προοπτική σχετικά με το πώς σκέφτονται οι εργαζόμενοι στις μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα δίνει πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο ιστότοπος Blind, μια διεθνής επαγγελματική πλατφόρμα δικτύωσης, όπου πιστοποιημένοι επαγγελματίες μπορούν να αξιολογούν ανώνυμα τις εταιρείες.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 6.802 επαγγελματίες, περίπου το 80% των εργαζομένων στον τεχνολογικό τομέα σκέφτονται αυτήν την περίοδο να αναζητήσουν νέα δουλειά.

Το νούμερο αυτό φαίνεται να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ότι το φαινόμενο που απασχόλησε μέσα στην πανδημία, η «Μεγάλη Παραίτηση», είναι ακόμα παρόν και ισχυρό, και μάλιστα πλέον αναγνωρίζεται σαφώς σε ολόκληρο τον κόσμο ως τάση, και όχι μόνο στις ΗΠΑ, που τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν μήνα με τον μήνα ρεκόρ παραιτήσεων. Τον Φεβρουάριο, μάλιστα, παραιτήθηκαν 4,4 εκατομμύρια Αμερικανοί, νούμερο που πλησιάζει το ρεκόρ του Νοεμβρίου των 4,5 εκατομμυρίων παραιτήσεων.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν από το Indeed, οι παραιτήσεις δεν αντιστοιχούν σε απομάκρυνση από την αγορά εργασίας, αλλά σε αλλαγή δουλειάς. Στις ΗΠΑ, τον ίδιο αυτόν Φεβρουάριο, ο αριθμός των ατόμων που προσελήφθησαν ξεπέρασε εκείνον των ανθρώπων που παραιτήθηκαν κατά 2,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Τα τελευταία στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η κορύφωση του φαινομένου στις ΗΠΑ έχει παρέλθει.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η “Μεγάλη Παραίτηση” φέρνει στο προσκήνιο το μισθολογικό χάσμα των φύλων

Η τάση της παραίτησης για την αναζήτηση καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος τώρα καταγράφεται ισχυρότερη όμως και αλλού, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Γαλλία, ενώ έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ανάλογη διάθεση, που δεν έχει ακόμα γίνει πράξη, ωστόσο, στη Γερμανία και τη Σιγκαπούρη. Στοιχεία του LinkedIn από τον Ιανουάριο δείχνουν σημαντική αύξηση των εργαζομένων που αλλάζουν ακόμα και βιομηχανίες στην Ισπανία, την Ολλανδία και την Ιταλία, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2021.

Αλλά και η εφαρμογή επαγγελματικής επικοινωνίας Slack κάνει λόγο, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνάς της, για αύξηση της διάθεσης για αναζήτηση νέας δουλειάς στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. Ειδικά για τη Γαλλία, υπάρχουν στοιχεία ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ο αριθμός παραιτήσεων ήταν ο υψηλότερος από το 2007.

Η έρευνα όμως της πλατφόρμας Blind, παρουσιάζει εντυπωσιακά ποσοστά ειδικά για την κατηγορία των εργαζομένων στον τεχνολογικό τομέα. Το ποσοστό του 80% των ανθρώπων που σκέφτονται να αναζητήσουν νέα δουλειά εκτινάσσσεται στο 95% στις εταιρείες PayPal και Better.com, ενώ τουλάχιστον ένα 85% των εργαζομένων στις μεγάλες εταιρείες οικονομικών υπηρεσιών, τις Goldman Sachs, American Express, Deloitte, JP Morgan Chase &Co. και Capital One, έχουν επίσης τέτοια διάθεση.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι η αλήθεια για τη μεγάλη παραίτηση;

Δεν είναι λίγοι, ανάμεσά τους, ούτε και εκείνοι που έχουν όντως κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση: Το 57% έχουν κάνει αίτηση σε μια άλλη δουλειά τον τελευταίο μήνα, ένα 74% δηλώνουν ότι έχουν μιλήσει με recruiter τον τελευταίο ενάμισι μήνα και το 49% έχουν κάνει μία συνέντευξη σε άλλη εταιρεία.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι καθώς το Blind επιτρέπει την ανώνυμη κριτική στις εταιρείες και την κοινοποίηση εμπειριών, θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς πιθανό ότι ευκολότερα θα συμμετείχαν σε μια τέτοια έρευνα οι πιο δυσαρεστημένοι υπάλληλοι· αν και από την πλευρά του ιστότοπου αυτού σημειώνουν ότι, σε άλλη τους έρευνα, βρήκαν πως το 70% των ερωτηθέντων είπαν ότι χρησιμοποιούν το Blind για να νιώθουν πιο συνδεδεμένοι με τη δουλειά. Προσθέτουν, ακόμα, ότι χιλιάδες υπάλληλοι κορυφαίων εταιρειών, και από υψηλόβαθμες θέσεις, συμμετέχουν στο Blind για να συγκεντρώσουν πολύτιμα στοιχεία, ενώ πάρα πολλοί χρήστες του βασίζονται σε αυτό για να μάθουν περισσότερα για την εταιρεία στην οποία ετοιμάζονται να δεχτούν μια νέα θέση.

Όσον αφορά τον βασικό λόγο για τον οποίο τόσοι πολλοί εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να φύγουν, το 55% των εργαζομένων του τεχνολογικού τομέα δηλώνουν ότι το ζήτημα είναι οικονομικό, και ότι αν τους προσφερόταν καλύτερος μισθός, θα έμεναν. Η εξ αποστάσεως εργασία ήταν ένας ακόμα λόγος που πολύ συχνά αναφέρθηκε, αν και μόνο το 8% των υπαλλήλων του κλάδου δήλωσαν ότι αυτό είναι που χρειάζονται για να μείνουν σε μια εταιρεία.

Εκτιμάται, πάντως, ότι πολλοί υπάλληλοι του τεχνολογικού κλάδου θέλουν κατά βάση να ερευνήσουν την αγορά και το κατά πόσο μπορούν να βρουν καλύτερες αμοιβές. Επιπλέον, οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα σχετικά με το τι θα μπορούσε να τους κρατήσει στην εταιρεία που βρίσκονται ήδη, υποδεικνύουν ότι η τάση τους έρχεται ως αντίδραση στην επιστροφή στο γραφείο μετά από δύο χρόνια τηλεργασίας, αλλά και στο ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις εταιρείες για καινούριο ταλαντούχο προσωπικό, για το οποίο ουσιαστικά ανταγωνίζονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Εκπρόσωπος της πλατφόρμας σημειώνει ότι μόλις το 9% των εργαζομένων απάντησαν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει η εταιρεία τους για να τους κρατήσει στη θέση τους, κάτι που κατά τη γνώμη του υποδηλώνει ότι, σε γενικές γραμμές, είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους.

Συνολικά, πάντως, τα στοιχεία συμφωνούν με τη γενικότερη, διεθνή πλέον, τάση, Έρευνα του LinkedIn με τη συμμετοχή 9.000 ατόμων έδειξε ότι περίπου το 58% των Ευρωπαίων εργαζομένων σκέφτονται να αλλλάξουν δουλειά φέτος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία και δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα εξελιχθεί η αγορά εργασίας στην Ευρώπη, όπου στις αρχές του χρόνου έδειχνε να έχει ισχυρή δυναμική, τέτοια που να ευνοεί τις μετακινήσεις εργαζομένων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.