20 Απρ 2024
READING

Οι «Cocomat brothers» από τη Χαρακιά Σπάρτης και το βήμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

5 MIN READ

Οι «Cocomat brothers» από τη Χαρακιά Σπάρτης και το βήμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι «Cocomat brothers» από τη Χαρακιά Σπάρτης και το βήμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το ευρηματικό μάρκετινγκ του Πωλ Ευμορφίδη, ιδρυτή της Cocomat, έφτασε κάποτε έως και τη Νέα Υόρκη. Ήταν τότε που έπρεπε να πείσει τους Νεοϋορκέζους για το προϊόν που πουλούσε, τα διάσημα πλέον στρώματα της Cocomat. Για να το πετύχει αποφάσισε να μεταφέρει τα στρώματά του με ένα τρίκυκλο ποδήλατο, εικόνα που αμέσως προκάλεσε το ενδιαφέρον των περαστικών. Είχε μόλις πετύχει τον στόχο του.

H sui generis προσωπικότητα του Πωλ Ευμορφίδη ήταν αυτή που κυριάρχησε και αποτυπώθηκε σε όλη του την επιχειρηματική διαδρομή. Κυκλοφορεί μόνο με ποδήλατο και συγκεκριμένα με κάποιο από τα ξύλινα ποδήλατα που παράγει η Cocomat, δεν καπνίζει, είναι υπέρμαχος του υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος έρχεται να ταιριάξει απόλυτα με τη φιλοσοφία που πρεσβεύει η Cocomat. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Χαρακιά της Σπάρτης, έφυγε στα 15 του, σπούδασε στην τότε Γυμναστική Ακαδημία και μετά στην Ανωτάτη Εμπορική. Δούλεψε στη Σιβιτανίδειο ως καθηγητής και στο Μοναστηράκι σε κατάστημα τουριστικών ειδών.

Εξωστρεφής, πληθωρικός, απόλυτα κοινωνικός, που ωστόσο δεν έχει κινητό, αλλά όποιος θέλει μπορεί να τον βρει και να επικοινωνήσει αρκετά εύκολα μαζί του, καθώς είναι δεκτικός σε κάθε μορφή επικοινωνίας. Κάθε άτομο του προσωπικού του το ονομάζει συνεργάτη. Ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει κανέναν ως υπάλληλο. Σε όλο αυτό το δημιούργημα και στην πορεία της Cocomat, συνοδοιπόρος είναι ο αδερφός του, Μιχάλης Ευφορφίδης, που αποτελεί το πρόσωπο που ασχολείται με τη διαχείριση των οικονομικών και έχει αναλάβει ένα σημαντικό μέρος της «σκληρής» δουλειάς που σχετίζεται με τα καθημερινά δεδομένα και τις ανάγκες του επιχειρείν.

Πωλ Ευμορφίδης

Για το πρώτο στρώμα που δημιούργησε ο Ευμορφίδης, όπως τουλάχιστον ο ίδιος αφηγείται σε αρκετές από τις συνεντεύξεις του, αφορμή αποτέλεσε η διανυκτέρευσή του πριν πολλά χρόνια πάνω σε φύκια στην παραλία του τόπου καταγωγής του στη Χαρακιά Σπάρτης. Ο ίδιος έχει ισχυριστεί συχνά ότι τα φύκια αποτέλεσαν τη βασική πρώτη ύλη για τα στρώματά του, τα οποία συνέχισε να χρησιμοποιεί, στηρίζοντας ολόκληρο το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας του στα φυσικά υλικά.

Από το ξεκίνημά της, το 1989, η Cocomat αντιτάχθηκε στη χρήση του πλαστικού. Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη φιλοσοφία προσπάθησε να την αποτυπώσει τόσο στις συσκευασίες των στρωμάτων, των μαξιλαριών και των παπλωμάτων της, όσο και στις τσάντες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μικρότερων προϊόντων, όπως σεντόνια ή πετσέτες. Γι’ αυτό και το ύφασμα έχει αντικαταστήσει το πλαστικό και οι υφασμάτινες τσάντες της COCO-MAT επαναχρησιμοποιούνται. Επιπρόσθετα, η φιλοσοφία κατά του πλαστικού εφαρμόζεται και στην παρουσίαση των λευκών ειδών, που φέρουν την υπογραφή της COCO-MAT. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σεντόνια συσκευάζονται σε οικολογικές συσκευασίες, ενώ τα σετ από πετσέτες δένονται συνήθως με υφασμάτινες κορδέλες.

Το 60% των πωλήσεων γίνεται στην Ελλάδα και το 40% στο εξωτερικό

Αυτή τη στιγμή περίπου το 60% των πωλήσεων της Cocomat προέρχεται από την ελληνική αγορά, το υπόλοιπο 30% από την Ευρώπη και ένα ακόμα ποσοστό ύψους 10% προέρχεται από πωλήσεις των προϊόντων της σε τρίτες χώρες.

Η δραστηριότητα στα ακίνητα

Εκτός όμως από τα στρώματα και τα είδη ύπνου που παράγει η Cocomat, υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται οι αδελφοί Πωλ και Μιχάλης Ευμορφίδης. Μία από αυτές είναι ο τουριστικός τομέας των ξενοδοχείων, τα οποία υπάγονται στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, Μπλε Κέδρος. Τα Cocomat Hotels λειτουργούν ήδη στη Σέριφο, τρία στο Κολωνάκι, ένα ακόμη στο Κουκάκι αλλά και στην Κηφισιά. Ωστόσο η εταιρεία έχει προγραμματίσει τη λειτουργία και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων. Η μία από αυτές αναμένεται, με βάση τον σχεδιασμό, να λειτουργήσει φέτος την άνοιξη στην Καλντέρα της Σαντορίνης με την ονομασία Cocomat Hotel Santorini.

Η άλλη ξενοδοχειακή μονάδα θα βρίσκεται στη Μονεμβασιά, όπου η εταιρεία έχει προγραμματίσει να λειτουργήσει το Cocomat Village. Προς αυτήν την κατεύθυνση και για να εκπληρώσει το πλάνο της στη συγκεκριμένη περιοχή, η Μπλε Κέδρος έχει αποκτήσει στη Μονεμβασιά σειρά αγροτεμαχίων.

Eπιπλέον, όμως, η Μπλε Κέδρος έχει θέσει στο πρόγραμμα να δημιουργήσει και ένα ακόμα ξενοδοχείο, που θα φέρει την ονομασία «Φ» και θα βρίσκεται και αυτό στο Κουκάκι. Θα στεγάζεται μάλιστα σε ακίνητο που απέκτησε η εταιρεία στη διάρκεια πλειστηριασμού.

Διαβάστε ακόμα: Το όραμα ενός Ισραηλινού να κάνει την Ομόνοια διεθνή τουριστικό προορισμό

Πρόσφατα η εταιρεία ακινήτων συμφερόντων των αδελφών Ευμορφίδη απέκτησε και ένα ακόμη διατηρητέο επί της οδού Ασκληπιού στο κέντρο της Αθήνας, με το τίμημα που κατέβαλαν να ανέρχεται στις 200.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα ακίνητο που απαιτεί εκτεταμένες δομικές παρεμβάσεις για να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που επιθυμούν οι νέοι του ιδιοκτήτες. Επίσης, απέκτησε και ένα οικόπεδο με συνολική επιφάνεια 13 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στην Ελαφόνησο.

Το πλάνο εισόδου στο Χρηματιστήριο

Αυτή τη στιγμή η Μπλε Κέδρος ετοιμάζει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έχει λάβει προθεσμία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έως και το τέλος Μαΐου για να ολοκληρώσει την εισαγωγή των μετοχών της. Μάλιστα έχει αναθέσει σε εταιρεία συμβούλων τη σύνταξη και έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο εισαγωγής των μετοχών στην οργανωμένη αγορά της λεωφόρου Αθηνών.

Η επόμενη μέρα για τους αδελφούς Cocomat βρίσκεται αυτήν τη στιγμή συνδεδεμένη και με τον τομέα των ακινήτων. Και αν οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσαμε επιχειρηματικά τους δύο άνδρες μέσα από τα προϊόντα ύπνου, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μελλοντικά ότι τα επιχειρηματικά δεδομένα γύρω από το όνομά τους θα σχετίζονται και με άλλες δραστηριότητες. Ήδη μάλιστα ο τομέας των τουριστικών ακινήτων και της φιλοξενίας δείχνει τον δρόμο. 

Μιχάλης Ευμορφίδης

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.