Μετά τα barcodes: η τεχνολογία RFID κατακτά το λιανικό εμπόριο

Η άνοδος των omnichannel αγορών, που συμβαίνει παράλληλα με τις περιπτώσεις κλοπών στο λιανικό εμπόριο, έχουν καταστήσει τη χρήση της RFID (Radio Frequency Identification) μια όλο και πιο ελκυστική επιλογή. Η ταυτοποίηση ραδιοσυχνοτήτων, γνωστή και ως RFID, παρέχει στις εταιρείες λιανικής πώλησης ακριβέστερες πληροφορίες για την παρακολούθηση των προϊόντων, για το πού βρίσκονται και πώς πωλούνται. Μέσω της RFID, οι εταιρείες μπορούν επίσης να κατανοήσουν καλύτερα ποια ακριβώς προϊόντα έχουν κλαπεί και πού μπορούν να αυξήσουν την ασφάλεια στα καταστήματα.

Η τεχνολογία RFID αναφέρεται στη χρήση ραδιοκυμάτων για την ανάγνωση και την καταγραφή πληροφοριών. Πρόκειται γενικά για ένα σύστημα που αποτελείται από δύο μέρη: μια ετικέτα RFID, η οποία συνήθως ενσωματώνεται σε ετικέτες προϊόντων ή τιμών, και έναν αναγνώστη RFID. Οι ρίζες του RFID εντοπίζονται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως τεχνολογία στρατιωτικής χρήσης. Έπειτα, η Walmart στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πίεσε τους προμηθευτές και τους πωλητές της να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία.

Όμως, τελικά, η πρωτοβουλία δεν ευδοκίμησε, εν μέρει επειδή η τεχνολογία βρισκόταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν υπήρχε κάποιο ευρύ βιομηχανικό πρότυπο για την υιοθέτησή της. Ακόμα, το αρχικό κόστος, οι τεχνικοί περιορισμοί και οι λιγότερες καθιερωμένες περιπτώσεις χρήσης σήμαιναν ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την αξία της. Παράλληλα, αν και τα barcodes ήταν περισσότερο χρονοβόρα, καθώς οι εργαζόμενοι έπρεπε να γωνιάζουν σωστά τους σαρωτές και να μετρούν χιλιάδες αντικείμενα, ήταν μια πολύ φθηνότερη λύση, που ήταν έτοιμη γαι χρήση νωρίτερα.

Παρόλο που η τεχνολογία υπάρχει λοιπόν εδώ και δεκαετίες, οι επιχειρήσεις τώρα ξεκίνησαν να αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο την RFID, καθώς έχει γίνει πιο αποδοτική από πλευράς κόστους. Μια έκθεση της McKinsey τον περασμένο Μάιο ανέφερε ότι το μέσο κόστος μιας ετικέτας RFID έχει μειωθεί κατά 80% την τελευταία δεκαετία, γεγονός που έχει ενισχύσει τα ποσοστά υιοθέτησης. Η Walmart δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι προμηθευτές της σε ορισμένα τμήματα υποχρεούνται να συμπεριλάβουν ετικέτες RFID σε όλα τα εμπορεύματα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Ακόμα, η Nordstrom εξέδωσε παρόμοια εντολή προς τους προμηθευτές της μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Το Zara, επίσης, χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να παρακολουθεί τα προϊόντα σε διάφορες χώρες και να αναπληρώνει τα ράφια με τα ρούχα πιο γρήγορα. Επιπλέον, οι Adidas, Levi’s, Nike και Target έχουν επίσης υψηλά επίπεδα ενσωμάτωσης της τεχνολογίας RFID.

Η άνοδος των διαδικτυακών αγορών και η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας έπαιξαν τεράστιο ρόλο στο να γίνει πιο επείγουσα η ανάγκη των λιανοπωλητών να βελτιώσουν την ορατότητα της προσφοράς και της ζήτησης. Η τεχνολογία RFID και οι λύσεις γύρω από αυτήν αποτελούν και θα αποτελέσουν τεράστιο μέρος του τρόπου με τον οποίο θα λυθούν αυτές τις προκλήσεις σήμερα.

Γιατί η τεχνολογία RFID έχει επανέλθει

Η έρευνα της McKinsey δείχνει ότι η τεχνολογία RFID βελτιώνει την ακρίβεια των αποθεμάτων κατά πάνω από 25%. Πριν από το RFID, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα συνήθιζαν να μετρούν χειροκίνητα τα αντικείμενα ή να χρησιμοποιούν barcodes. Οι σαρωτές RFID, από την άλλη πλευρά, μπορούν να σαρώσουν πολλές ετικέτες ταυτόχρονα και μπορούν να διαβάσουν ετικέτες σε μεγαλύτερη απόσταση από τα barcodes.

Εκτός από τη διαχείριση των αποθεμάτων, η τεχνολογία RFID μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για έξυπνα καρότσια ή για την τεχνολογία των δοκιμαστηρίων. Για παράδειγμα, το Zara παρουσίασε το 2018 το ενημερωμένο κατάστημα-ναυαρχίδα της, το οποίο διαθέτει έναν έξυπνο καθρέφτη RFID στο δοκιμαστήριο. Οι καθρέφτες μπορούν να ανιχνεύουν ποια ρούχα δοκιμάζει ένας πελάτης και να δείχνουν στους αγοραστές πώς θα είναι το πλήρες ντύσιμο.

Τώρα, με τη Walmart και άλλες εταιρείες να δίνουν άλλη μια ευκαιρία στην τεχνολογία RFID, αναμένεται ότι η υιοθέτηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία θα συνεχιστεί. Η τεχνολογία RFID μπορεί να βοηθήσει τους λιανοπωλητές να αυξήσουν τα έσοδά τους, διότι έχοντας μια πιο ακριβή καταμέτρηση των αποθεμάτων, μπορούν να τα διαχειρίζονται καλύτερα και να πωλούν τα προϊόντα τους μέχρι και το τελευταίο είδος.

Διαβάστε επίσης: H πρόταση της Walmart για τα καταστήματα του μέλλοντος

Επιπλέον, σημαντικό ζήτημα είναι η άνοδος της οργανωμένης κλοπής στο λιανεμπόριο, η οποία σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανεμπορίου των ΗΠΑ, κοστίζει στις επιχειρήσεις κατά μέσο όρο 700.000 δολάρια ανά 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις. Επιχειρήσεις λιανικής πώλησης όπως η Victoria’s Secret δήλωσαν πρόσφατα ότι δοκιμάζουν επίσης ετικέτες RFID για να αποτρέψουν τις κλοπές σε καταστήματα. Βέβαια, η ύπαρξη ενός αποθέματος εξοπλισμένου με RFID δεν αποτρέπει απαραίτητα τις κλοπές αυτές από το να συμβούν, αλλά παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα χρώματα ή τα μεγέθη των κλεμμένων αντικειμένων.

Τι εμποδίζει την επικράτηση της τεχνολογίας RFID

Γενικότερα, οι λιανοπωλητές δεν έχουν ακόμη εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες της RFID, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ευρείας ενημέρωσης. Το πρόβλημα είναι πως, αν και το κόστος της RFID έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς η αγορά ωρίμασε, οι επιχειρήσεις πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσουν την τιμή της ανάπτυξης της RFID σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τους, πράγμα που μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο. Η τεχνολογία παραμένει ακριβή για τους λιανοπωλητές, ιδίως αν θέλουν να εγκαταστήσουν πολλαπλούς αναγνώστες RFID στα καταστήματά τους. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας για την ευρύτερη υιοθέτηση του RFID, σύμφωνα με τις αναλύσεις. Παράλληλα, οι λιανοπωλητές ενδέχεται να μη δουν την απόδοση της επένδυσης σε αυτήν την τεχνολογία παρά μόνο μετά από χρόνια.

Επιπλέον, οι μεγάλες επιχειρήσεις που πωλούν δεκάδες χιλιάδες κωδικούς από εκατοντάδες διαφορετικούς προμηθευτές, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να πείσουν όλους τους κατασκευαστές τους να συμφωνήσουν να τοποθετήσουν ετικέτες RFID στα προϊόντα τους. Σύμφωνα με μια έκθεση της εταιρείας ερευνών IDTechEX, παρόλο που τα είδη ένδυσης είναι το πιο δημοφιλές αντικείμενο για την τοποθέτηση ετικετών RFID, μόλις το 10% της αγοράς ειδών ένδυσης είχε ετικέτες RFID από το 2019. Ένα ακόμα αρνητικό είναι ότι η τεχνολογία RFID δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γύρω από ορισμένα προϊόντα που έχουν υγρό ή μέταλλο. Η εφαρμογή της σε υγρά ή μέταλλα την αποδυναμώνει, γεγονός που αποτελεί και εν μέρει τον λόγο για τον οποίο οι λιανοπωλητές χρησιμοποιούν συνήθως τις ετικέτες RFID σε είδη ένδυσης.

Πάντως, η τεχνολογία RFID βρίσκεται στο στάδιο της ωριμότητας και προβλέπεται ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα γίνει ενδεχομένως βασικό εργαλείο, τουλάχιστον στο λιανικό εμπόριο ενδυμάτων και αθλητικών ειδών. Αυτή η άνοδος είναι αποτέλεσμα τόσο της ωρίμανσης της τεχνολογίας με την πάροδο του χρόνου όσο και της εξέλιξης του κλάδου στο σύνολό του, με δεδομένα όπως την ψηφιακή καινοτομία, την ανάπτυξη της οmnichannel προσέγγισης και την πανδημία, που επιταχύνει ορισμένες αλλαγές στον κλάδο, να αναδεικνύουν ως σημαντικότερη πλέον την ανάγκη για RFID.