20 Απρ 2024
READING

Oι επιστήμονες προειδοποιούν για μικροπλαστικά που βρέθηκαν στο ανθρώπινο αίμα

3 MIN READ

Oι επιστήμονες προειδοποιούν για μικροπλαστικά που βρέθηκαν στο ανθρώπινο αίμα

Oι επιστήμονες προειδοποιούν για μικροπλαστικά που βρέθηκαν στο ανθρώπινο αίμα

Είναι δεδομένο ότι έναν από τους βασικότερους ρυπογόνους παράγοντες για το περιβάλλον αποτελούν τα πλαστικά. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental International, εντοπίστηκαν τώρα για πρώτη φορά ίχνη από πλαστικό και σε ανθρώπινο οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τέσσερα διαφορετικά είδη πολυμερών που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή πλαστικού, τα οποία αναγνωρίστηκαν και καταμετρήθηκαν για πρώτη φορά στα επίπεδα αίματος ανθρώπων. Στο πλαίσιο της παραπάνω μελέτης συλλέχθηκε δείγμα από 22 υγιή άτομα, εκ των οποίων στα 17 (80%), εντοπίστηκαν πλαστικά σωματίδια στην κυκλοφορία του αίματός τους, συμπεριλαμβανομένου του πλαστικού PET που χρησιμοποιείται σε πλαστικά μπουκάλια. Βρέθηκαν ακόμα και ίχνη πλαστικού που έχουν προέλθει από συσκευασμένα τρόφιμα και πλαστικές σακούλες.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια πρωτοποριακή έρευνα, που απέδειξε ότι τα μικροπλαστικά είναι βιοδιαθέσιμα για πρόσληψη από το ανθρώπινο αίμα. Τώρα, απαιτείται περαιτέρω κατανόηση της επίδρασης που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό αυτή η έκθεση, ώστε να καθοριστεί ο βαθμός κατά τον οποίο αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε επίσης: Βιωσιμότητα | Πώς τα καταστήματα χωρίς πλαστικά και συσκευασίες αναδιαμορφώνουν το λιανεμπόριο 

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα μικροπλαστικά βρίσκονται στο περιβάλλον γύρω μας, καθώς γνωρίζουμε ήδη ότι έχουν περάσει πλέον και στη διατροφική αλυσίδα, δεν παύει η ερευνητική διαπίστωση ότι μπορούν να περάσουν στο ανθρώπινο αίμα να είναι ουσιαστικά σοκαριστική. Αυτό υπογραμμίζουν τώρα όχι μόνο επιστήμονες, αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τεχνολογιών που στόχο έχουν να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις για τη μείωση της χρήσης πλαστικού στην καθημερινότητά μας.

Διαβάστε επίσης: Η Coca-Cola υπόσχεται μέχρι το 2030 να κάνει το 25% των συσκευασιών της επαναχρησιμοποιούμενες

Χαακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας καθαρισμού νερού Bluewater, που από το 2013 πραγματοποιεί εκστρατεία ενάντια στα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα επιχειρηματικό μοντέλο με μηδενική χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Η Bluewater προσφέρει λύσεις για διάθεση καθαρού φιλτραρισμένου νερού σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ, συναυλίες και άλλες δημόσιες δραστηριότητες, με βιώσιμα μπουκάλια νερού που δεν είναι φτιαγμένα από πλαστικό, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατό να σταματήσουμε να βασιζόμαστε σε αυτά. Έκθεση της εταιρείας, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια, αναφέρει ότι τα χημικά που περιέχουν τα μικροπλαστικά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την ορμονική λειτουργία του ανθρώπου, χαρακτηρίζοντάς τα τον “νούμερο ένα κίνδυνο για το ανθρώπινο ειδος”.

To ζήτημα των πλαστικών σκουπιδιών που ουσιαστικά πνίγουν τις θάλασσες ζητά επείγουσα λύση, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η παρουσία του πλαστικού στη φύση συνεχίζει να αυξάνεται. Σε έκθεση που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο η WWF, βασισμένη σε μετα-έρευνα που εξέτασε 2.590 έρευνες, αναφέρεται ότι η μόλυνση των ωκεανών με πλαστικό θα τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050, σπρώχνοντας περισσότερες περιοχές στα όριά τους, όσον αφορά τη συγκέντρωση των μικροπλαστικών. Hotspots αυξανόμενης μόλυνσης και ευάλωτες σε σοβαρούς κινδύνους για τα οικοσυστήματά τους, αποτελούν οι θάλασσες της Μεσογείου, της Ανατολικής Κίνας, ενώ και στους πάγους της Αρκτικής Θάλασσας έχουν καταγραφεί επικίνδυνες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.