16 Απρ 2024
READING

H Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο αλλάζει την όψη της Αθήνας

4 MIN READ

H Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο αλλάζει την όψη της Αθήνας

H Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο αλλάζει την όψη της Αθήνας

Ίσως κάποιοι να θυμούνται, όχι πριν από πολλά χρόνια, κατά την κάθοδό τους στη λεωφόρο Κηφισίας και λίγο πριν περάσουν το ύψος της οδού Πανόρμου, ακριβώς πριν τον κινηματογράφο Δαναό στην Αθήνα, ένα μεγάλο οικόπεδο και μέσα του ένα μισοχτισμένο κτίριο, στα τσιμέντα. Το συγκεκριμένο κτίριο, ιδιοκτησίας του ομίλου Βιοχάλκο, της οικογένειας Στασινόπουλου, ήταν αυτό που δημιουργούσε στους περαστικούς μία απροσδιόριστη εικόνα ερήμωσης στο συγκεκριμένο σημείο.

Ωστόσο, η στιγμή που ο όμιλος και συγκεκριμένα η θυγατρική του εταιρεία Noval Property ΑΕΕΑΠ θα αποφάσιζαν να δώσουν ζωή σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, δε θα αργούσε. Το Orbit, ένα άκρως φουτουριστικό κτίριο που φιλοξενεί χώρους γραφείων και καταστημάτων με συνολική επιφάνεια 39.663 τ.μ., δημιουργήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Lianou Chalvatzis Architects και κατασκευάστηκε από την Τέρνα. Ένα κτίριο με 39.663 τ.μ. στα σύνορα της πόλης με το κέντρο της Αθήνας.

Στη μετά την δεκαετή οικονομική κρίση εποχή, η Noval δημιούργησε και άλλες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων το επίσης εμβληματικό κτίριο γραφείων, The Butterfly, που κατασκεύασε η Redex του ομίλου Κοπελούζου. Σε αυτό στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας πετρελαιοειδών, BP, καθώς και η ναυτιλιακή Alberta Shipmanagement του εφοπλιστή Νικόλα Ιγγλέση.

Iδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ακινήτων που δημιουργεί. Έτσι, το The Orbit, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2020, είναι πιστοποιημένο κατά LEED στο επίπεδο Platinum και το The Butterfly στο Χαλάνδρι Αττικής, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2019 και αποτελεί συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφάνειας 10.903 τ.μ, πιστοποιημένο κατά LEED στο επίπεδο Gold. Η πιστοποίηση με βάση το διεθνές πρότυπο LEED είναι αυτή που διασφαλίζει τα βιώσιμα χαρακτηριστικά των ακινήτων, τα οποία εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Να σημειωθεί ότι η Noval προχώρησε και στην έκδοση πράσινου ομολόγου 120 εκατ. ευρώ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με στόχο να στηρίξει τις επόμενες επενδύσεις της. Το πλάνο επενδύσεων που απορρέει από το πράσινο ομόλογο θα υλοποιηθεί με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση δημιουργίας πράσινων πιστοποιημένων κτιρίων και αστικών αναπλάσεων.

Ένα ακόμα project της Noval που αναμένεται επίσης να αναβαθμίσει σημαντικά το αθηναϊκό κτιριακό απόθεμα είναι το παλιό εργοστάσιο της Kodak στο Μαρούσι, ένα ακίνητο που η Noval απέκτησε μαζί με την επενδυτική εταιρεία Brook Lane Capital. Τα δύο επενδυτικά σχήματα δημιούργησαν μία εταιρεία από κοινού με την ονομασία Grid Α.Ε. η οποία αναμένεται να φέρει προσεχώς στην επιφάνεια ένα ακόμα κτίριο γραφείων με υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής πιστοποίησης και ξεχωριστό σχεδιασμό.

Το χαρτοφυλάκιο ωστόσο της εταιρείας, της οποίας επίκειται πολύ σύντομα και η είσοδος στη Χρηματιστήριο Αθηνών, περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους, όπως το εμπορικό κέντρο River West, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 19.957 τ.μ., αλλά και το κατάστημα της IKEA, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 25.170 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη λεωφόρο Κηφισού.

Ένα ακόμη εμπορικό κέντρο που τελεί υπό την ιδιοκτησία της Noval είναι το Mare West στην Κόρινθο.

Η εταιρεία έδειξε ότι υπολογίζει στα εμπορικά κέντρα. Γι’ αυτό και προχώρησε στην επέκταση του River West, δημιουργώντας πέρυσι και το River West Open. Πιο συγκεκριμένα, εντός του 2021, ολοκληρώθηκαν οι κατασκευαστικές εργασίες ανάπτυξης και επέκτασης – κατά συνολικά περίπου 24.000 τ.μ. επιφάνειας – του River West, με την ανάπτυξη και νέων χώρων εστίασης σε κοινό περιβάλλοντα χώρο με το νέο κτίριο που έχει αναγερθεί στο μακροχρόνια μισθωμένο όμορο οικόπεδο των πρώην εγκαταστάσεων της βιομηχανίας κλωστικών Πεταλούδα – Μουζάκης ΑΕΒΕ.

Διαβάστε ακόμα: H εξάπλωση των retail parks από μεγάλους ομίλους στην Ελλάδα

Η συνολική ανάπτυξη του River West καταλαμβάνει έκταση 83,5 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του εμπορικού κέντρου και το κατάστημα της ΙΚΕΑ. Να σημειωθεί ότι οι νέοι μισθωτές του River West Open είναι εταιρείες όπως ο Κωτσόβολος, ο Μουστάκας, η Jysk, η Dekathlon. Πρόσφατα μεταφέρθηκε εκεί και το κατάστημα της Apple, το οποίο μέχρι πρότινος βρισκόταν στο «κλειστό» River West, ενώ δημιουργήθηκε και ένα εξουσιοδοτημένο σημείο πώλησης των προϊόντων της Xiaomi.

Η δραστηριότητα στα ξενοδοχεία

Ένα πολύ μικρότερο μέρος δραστηριότητας για τη Noval αποτελούν τα τουριστικά ακίνητα, καθώς διαθέτει δύο ξενοδοχεία υπό την ιδιοκτησία της. Πρόκειται για το πεντάστερο Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο αλλά και για το συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων, Κ29, που επίσης βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Και τα δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα είναι μισθωμένα στη Zeus Hotels.

To επενδυτικό πλάνο για την αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου της οδού Πειραιώς

Μία από τις εμβληματικότερες επενδυτικές κινήσεις στον κατασκευαστικό και real estate τομέα, που θα απασχολήσει την αγορά τα επόμενα χρόνια, θα είναι η αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου της Βιοχάλκο επί της οδού Πειραιώς 252. Η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελέσει ένα από τα κύρια επενδυτικά χαρτιά της Noval Property, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς στη συγκεκριμένη έκταση, με συνολική επιφάνεια οικοπέδου 72.500 τ.μ., αναμένεται η ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων με γραφεία, ξενοδοχείο, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού.

Η υλοποίησή της τοποθετείται χρονικά στο διάστημα των ετών 2022-2025, ενώ αναμένεται να πιστοποιηθεί κατά LEED ή κατά BREEAM, αποτελώντας μία από τις βασικές πράσινες επενδύσεις της Noval Property για τα επόμενα χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.