22 Δεκ 2024
READING

H ΕΕ συμφωνεί σε νέο νόμο για τον έλεγχο των Big Tech

3 MIN READ

H ΕΕ συμφωνεί σε νέο νόμο για τον έλεγχο των Big Tech

H ΕΕ συμφωνεί σε νέο νόμο για τον έλεγχο των Big Tech

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κατηγορούνται εδώ και καιρό ότι χρησιμοποιούν την κυριαχία τους στην αγορά για να αποδυναμώσουν τον ανταγωνισμό και να σπρώξουν τις μικρότερες εταιρείες εκτός αγοράς.

Αυτό που απαιτείται, όμως, είναι δικαιότερες ψηφιακές αγορές, όπως επεσήμανε η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Margrethe Vestager: «Οι τεράστιοι “φύλακες” των πλατφορμών κρατούν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μακριά από τα οφέλη των ανταγωνιστικών ψηφιακών αγορών».

Έτσι, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες συμφώνησαν στην θέσπιση νέων κανόνων, ευελπιστώντας ότι θα περιορίσουν την κυριαρχία των εταιρειών Big Tech. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), κολοσσοί όπως η Google και η Apple θα αναγκαστούν να ανοίξουν τις υπηρεσίες και τις πλατφόρμες τους και σε άλλες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: H ΕΕ θέλει για όλους ένα σύστημα σαν της Apple για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Η θέσπιση του συγκεκριμένου νόμου αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη ρυθμιστική ενέργεια μέχρι σήμερα από την ΕΕ, απέναντι σε αυτό που ορίζεται ως αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά των αμερικανικών κυρίως τεχνολογικών επιχειρήσεων. Η πρόταση για την επιβολή ρυθμίσεων είχε γίνει πριν από ένα χρόνο, εν μέσω εκνευρισμού, μάλιστα, για τις μονοπωλιακές πρακτικές των εταιρειών, που προσπαθούσαν ακόμα και να αποφύγουν τα πρόστιμα που τους επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νόμος θα επηρεάσει μόνο εταιρείες, οι οποίες σημειώνουν ετήσιες πωλήσεις άνω των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ και με τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες.

Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου νόμου, από τη μία η Apple θα πρέπει να ανοίξει το App Store της και σε τρίτα μέρη, που προσφέρουν εναλλακτικές δυνατότητες πληρωμών, αντί οι χρήστες να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τον τρόπο πληρωμής της εταιρείας. Επιπλέον η Apple θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να διαγράφουν ορισμένες εφαρμογές όπως είναι το Safari, κάτι που επί του παρόντος δεν είναι εφικτό. Από την άλλη η Google θα πρέπει να προσφέρει στους χρήστες των smartphones με λειτουργικό σύστημα Android, εναλλακτικές δυνατότητες αντί της μηχανής αναζήτησής της, του Google Maps ή του Chrome.

Διαβάστε επίσης: O διχασμός του Big Tech που ανέδειξε η πτώση του Facebook: ποιος ελέγχει τα δεδομένα;

Στο στόχαστρο του νόμου μπαίνουν το WhatsΑpp, το Facebook Messenger, το iMessage, το App Store, το Google Play και πολλές άλλες υπηρεσίες, οι οποίες ανήκουν στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Αυτό που θέλει να επιτύχει η ΕΕ είναι να προσφέρει στους χρήστες περισσότερες επιλογές σχετικά με τον τρόπο αποστολής μηνυμάτων. Ωστόσο οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δηλώνουν ότι ανησυχούν πως οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν σημαντικά τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, περιορίζοντας τις δυνατότητες των Ευρωπαίων χρηστών και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των επικοινωνιών τους.

Με την εφαρμογή του νόμου, η ΕΕ αποκτά πρωτοφανή ρυθμιστικό έλεγχο στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και τις πρακτικές τους. Οι τελευταίες, από τη μεριά τους, κάνουν λόγο για τιμωρητική στάση της Ευρώπης απέναντι στις αμερικανικές εταιρείες, και προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους αυτές με συστηματικό lobbying στην Ουάσιγκτον – όπου ωστόσο υπάρχουν επίσης ισχυρές φωνές για τον περιορισμό τους. Πάντως, ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές της ΕΕ έχει ακόμα μπροστά του την τελική του έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.