22 Δεκ 2024
READING

Γιατί τα επαγγελματικά ταξίδια μάλλον δεν πρόκειται να ανακάμψουν

4 MIN READ

Γιατί τα επαγγελματικά ταξίδια μάλλον δεν πρόκειται να ανακάμψουν

Γιατί τα επαγγελματικά ταξίδια μάλλον δεν πρόκειται να ανακάμψουν

Ενώ η ταξιδιωτική βιομηχανία προσπαθεί να ανακάμψει μετά από δύο δύσκολα χρόνια γεμάτα ταξιδιωτικούς περιορισμούς και κλειστά σύνορα, τα προγνωστικά που αφορούν το Βόρειο Ημισφαίριο είναι θετικά για το 2022.

Οι μεγάλες αγορές θα δουν κατ’ αρχάς αύξηση στα ταξίδια εσωτερικού για αναψυχή, με όλα τα μέσα. Καθώς ανοίγουν τα σύνορα, το ίδιο θα αρχίσει να συμβαίνει σταδιακά και με τα διεθνή ταξίδια, θα αρχίσουν να επανέρχονται τα δρομολόγια των πτήσεων και υπάρχει η ελπίδα ότι ο κλάδος θα ανακάμψει ανακτώντας τα χαμένα από την πανδημία έσοδα.

Όλα αυτά, όμως, αφορούν τα ταξίδια αναψυχής. Τα πράγματα στον τομέα των επαγγελματικών ταξιδιών είναι πολύ διαφορετικά και, αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσίευσε στις 29 Μαρτίου η συμβουλευτική εταιρεία ταξιδιών IdeaWorks, ο κλάδος δύσκολα θα ξαναβρεθεί στα προπανδημικά του επίπεδα.

Αυτό σημειώνει, εξάλλου, και η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματικών Ταξιδιών (Global Business Travel Association), σύμφωνα με την οποία, αυτήν τη στιγμή, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για επαγγελματικά ταξίδια βρίσκονται στο ένα τρίτο του μεγέθους που καταγραφόταν προπανδημικά. Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες εταιρείες ανακοινώνουν ότι μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους για τα επαγγελματικά ταξίδια, με πιο πρόσφατη προσθήκη αυτήν της McKinsey, που αποφάσισε να μειώσει κατά 25% τον σχετικό προϋπολογισμό της, σε σχέση με εκείνον που διέθετε προ πανδημίας. Καθώς οι εργασίες επιστρέφουν στο κανονικό και οι περισσότεροι γυρίζουν στα γραφεία τους, η οδηγία προς τους υπαλλήλους όλων των βαθμίδων στη ΜcKinsey είναι να ταξιδεύουν λιγότερο.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο θα ταξιδέψουν οι άνθρωποι φέτος;

Μάλιστα, η εταιρεία δηλώνει ότι η μείωση των ταξιδιών θα ευνοήσει τη συνεργασία και τη σύνδεση των μελών των ομάδων μεταξύ τους. Η απόφαση της McKinsey αντιστοιχεί σε έναν πολύ σημαντικό περιορισμό, καθώς η εταιρεία είχε τον ένατο μεγαλύτερο προϋπολογισμό επαγγελματικών ταξιδιών στις ΗΠΑ, έναν προϋπολογισμό που, για το 2019, εκτιμάται ότι άγγιζε τα 265 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η απομάκρυνση των μεγάλων εταιρειών από τα ταξίδια δε σημαίνει ότι οι ανάγκες της αγοράς έχουν αλλάξει. Ωστόσο, πολλά από όσα απαιτούσαν μέχρι πρότινος ένα ταξίδι για να διεκπεραιωθούν, αποδείχθηκε ότι μπορούν να γίνουν και με τη χρήση των νέων ψηφιακών εργαλείων, με τη βοήθεια των οποίων λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις και η εξ αποστάσεως εργασία μέσα στην πανδημία. Το Zoom, το Teams, το Meet, το Hangouts, θεωρούνται πλέον αυτονόητες και δικαιολογημένες επιλογές στις επιχειρηματικές συναναστροφές και συνδιαλλαγές.

Πολύ σημαντικός παράγοντας, ωστόσο, που έπαιξε ρόλο σε αυτήν την απόφαση των μεγάλων εταιρειών, είναι οι δεσμεύσεις τους αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και οι στόχοι τους για τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Σύμφωνα με την έκθεση της IdeaWorks, για πολλές εταιρείες τα επαγγελματικά ταξίδια ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό του αποτυπώματός τους, ώστε, αν δεν τα μειώσουν, είναι ανέφικτο να πετύχουν τους στόχους τους.

Κάπως έτσι, και λαμβάνοντας υπόψη τους και τα στοιχεία που δημοσιεύει για τις αεροπορικές εταιρείες ο μη κερδοσκοπικός οργανισμος CDP, που λειτουργεί ως τεράστιο ευρετήριο του ανθρακικού αποτυπώματος περισσότερων από 13.000 επιχειρήσεων, οι μεγάλες εταιρείες εξετάζουν πλέον διεξοδικά πόσο τα ταξίδια τους επιβαρύνουν το περιβάλλον και προχωρούν σε θεμελιώδεις μειώσεις. Για παράδειγμα, ο κολοσσός οικονομικών υπηρεσιών Deloitte θέλει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ταξίδια, ανά υπάλληλο πλήρους απασχόλησης, κατά 50% μέχρι το 2030· η PwC φιλοδοξεί να μειώσει τις εκπομπές από επαγγελματικά ταξίδια κατά 50% μέχρι το 2030· η Bain & Company προσδοκά να ελαττώσει κατά 35% ανά υπάλληλο, τις εκπομπές από επαγγελματικά ταξίδια, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Google Flights | η νέα λειτουργία με τις εκτιμώμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα ταξίδια

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να βλέπουν τον αντίκτυπο αυτής της τάσης: στις ΗΠΑ, τα εγχώρια επαγγελματικά ταξίδια έχουν μειωθεί κατά 40% σε σχέση με τον όγκο που καταγραφόταν προπανδημικά, ενώ τα στοιχεία των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, όπως των United Airlines, που δήλωσαν μείωση εσόδων από επαγγελματικά ταξίδια κατά 40%, απαντώνται και αλλού, όπως στην Air France, που σημείωσε μείωση 50% στα αντίστοιχα έσοδά της, συγκριτικά με το 2019.

Ασφαλώς τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο οι αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι δύσκολα θα ανέλθουν στα επιθυμητά επίπεδα. Γι’ αυτό πλέον εισέρχονται σε μία φάση που θα πρέπει να σχεδιάσουν το μέλλον τους έχοντας κατά νου ότι θα έχουν αισθητά λιγότερους business travellers, και ίσως να διερευνήσουν νέους τρόπους για να προεσλκύσουν το κοινό στις ταξιδιωτικές τους υπηρεσίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.