19 Απρ 2024
READING

Nova & Wind | To νέο όνομα, η κοινή εταιρεία και οι στρατηγικοί στόχοι

5 MIN READ

Nova & Wind | To νέο όνομα, η κοινή εταιρεία και οι στρατηγικοί στόχοι

Nova & Wind | To νέο όνομα, η κοινή εταιρεία και οι στρατηγικοί στόχοι

Τα πρώτα του βήματα διανύει ακόμα το επιχειρηματικό σχήμα των Nova και Wind στη χώρα μας, μετά την απόκτησή του από τον όμιλο United Group. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες εξαγοράστηκαν από τον όμιλο – ήδη από το 2020 η Forthnet και το 2021 η Wind -, μόλις πριν από λίγες ώρες συστάθηκε νέα διοικητική ομάδα που θα αναλάβει τα περαιτέρω και σε κάθε περίπτωση θα είναι εκείνη που θα έχει την πλήρη ευθύνη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδιασμού της κοινής εταιρείας που αναμένεται να δημιουργηθεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Ένα από τα κύρια καθήκοντα που θα κληθεί να διεκπεραιώσει κατά τη θητεία της η νέα εταιρεία, θα είναι αυτό της οργανικής, λειτουργικής αλλά και διοικητικής ενοποίησης της Nova με τη Wind.

Mένει στην άκρη όπως όλα δείχνουν το όνομα Wind – Επικρατέστερη η ονομασία Nova

Τι θα προέλθει από αυτό; Οι πληροφορίες που δεν απέχουν σημαντικά από την τρέχουσα πραγματικότητα, είναι ότι η εταιρεία που πρόκειται να δημιουργηθεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα δε θα εμπεριέχει σε κανένα σημείο της την ονομασία Wind. Αντιθέτως, επιλογή του επενδυτικού σχήματος της United Group είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να διατηρήσει το όνομα Nova και να καταργήσει το όνομα Wind. Ο λόγος είναι ότι η ονομασία Wind κοστίζει σημαντικά σε ετήσια βάση στην εταιρεία, διότι καλείται να πληρώνει για τα εμπορικά δικαιώματα χρήσης του ονόματος στον ιταλικό όμιλο Wind Telecomunicazioni S.p.A. Όπως όλα δείχνουν, αυτό όχι μόνο δε συμφέρει οικονομικά την εταιρεία, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει και λόγο να κρατήσει το όνομα Wind, από τη στιγμή που οι δύο εταιρικές οντότητες θα μετεξελιχθούν σε μία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό που πληρώνει αυτήν τη στιγμή η Wind για τη χρήση του ονόματος ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Διαβάστε ακόμα: Ο νέος μεγάλος παίκτης που δημιουργείται με τη συγχώνευση Nova-Wind

H συνένωση των δύο εταιρειών θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την ύπαρξη μίας ενιαίας βάσης συνδρομητών, η οποία αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται σε περίπου 5.000.000 λογαριασμούς που προέρχονται και από τις δύο οντότητες. Την ίδια στιγμή, το κοινό δίκτυο που θα κληθεί να αξιοποιήσει η νέα οντότητα που δημιουργείται, θα περιλαμβάνει συνολικά περί τα 200 καταστήματα, τα οποία εντοπίζονται σε πανελλαδική εμβέλεια.

Ο επικεφαλής του νέου σχήματος Παναγιώτης Γεωργιόπουλος θα βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις μαζί με τους συνεργάτες του, στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει να εισαγάγει νέα δεδομένα για την επιχείρηση, στοχεύοντας μεταξύ άλλων να κερδίσει έδαφος από τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές, τον όμιλο Cosmote και τη Vodafone.

Αναφέρουμε ότι η νέα διοικητική ομάδα εκτός από ουσιαστικό ρόλο έχει και σημειολογικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι τοποθετεί στην αφετηρία για τα επόμενα βήματα τη νέα επιχειρηματική οντότητα. Ταυτόχρονα όμως δημιουργείται ένας ιδιαίτερα ισχυρός παίκτης στην αγορά, ο οποίος αναμένεται ότι θα διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στις εξελίξεις που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πορεία των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μία χρονοβόρα διαδικασία αυτή της συγχώνευσης

Η υπόθεση της συγχώνευσης πάντως δεν είναι κάτι που θα συμβεί από τη μία ημέρα στην άλλη. Κι αυτό διότι δεν είναι μόνο η αλλαγή ονομασίας που εκκρεμεί, αλλά πολλά διαδικαστικά βήματα που πρόκειται να ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα. Επίκειται η ένωση του δικτύου των καταστημάτων, η μηχανογραφική αναδιοργάνωση των δύο εταιρειών για να αναποκρίνεται στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην επιχείρηση και αρκετές ακόμα κινήσεις.

Αυτό που θα δούμε βέβαια στην πράξη υπολογίζεται ότι θα είναι μία νέα εταιρεία με συνολικά 1,3 εκατομμύρια μοναδικούς πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία, γεγονός που θα την καταστήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη σε αυτόν τον τομέα, πίσω από τον όμιλο Cosmote. Σε ό,τι αφορά την κινητή, η πελατειακή βάση της Wind υπολογίζεται σε 900.000 άτομα.

Το στοίχημα της συνδρομητικής τηλεόρασης

Ωστόσο, το πλάνο μετασχηματισμού και ένωσης των δύο εταιρειών με προοπτική τη μελλοντική ανάπτυξη δε σταματά εκεί. Σε μία χρονική περίοδο που η παραδοσιακή τηλεόραση δεν επενδύει ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια σε περιεχόμενο στην ελληνική αγορά, η συνδρομητική έχει ιδιαίτερα εκτεταμένο πεδίο δράσης για να αναπτύξει τη δυναμική της. Eκεί η Nova θα έρθει να δημιουργήσει νέες συνθήκες, εκσυγχρονιζόμενη και παρέχοντας νέες υπηρεσίες προς τους πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης με την πλατφόρμα ΕΟΝ. Μάλιστα, στο πλάνο της εταιρείας είναι και η επάνοδος σε παραγωγές και συμπαραγωγές νέου ψηφιακού περιεχομένου. Υπολογίζεται ότι το σύνολο των συνδρομητών στην τηλεόραση της Nova, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από τη Wind Vision, αγγίζει τα 400.000 άτομα.

Στο κάδρο 5G και οπτικές ίνες

Στον τομέα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών δε θα μπορούσε να λείπει η ανάπτυξη των οπτικών ινών και του δικτύου 5G. Είναι άλλωστε τομείς, οι οποίοι εντάσσονται στο βασικό πλαίσιο στρατηγικής του ομίλου United Group σε άλλες αγορές που ήδη διατηρεί παρουσία αυτήν τη στιγμή. Η Wind έχει υποσχεθεί κάλυψη που θα ανέρχεται στο 60% της ελληνικής επικράτειας στον τομέα του 5G έως και το 2024. Ωστόσο, το πεδίο αγοράς παραμένει προς το παρόν αρκετά περιορισμένο, γι’ αυτό και προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο θα είναι η ανάπτυξη συνεργειών και με άλλες επιχειρηματικές οντότητες που θα φέρουν στην επιφάνεια την εγκατάσταση επιχειρηματικών δικτύων 5G.

Αυτό πάντως που διαφαίνεται είναι ότι η ήδη έντονα ανταγωνιστική αγορά των ελληνικών τηλεπικοινωνιών θα εξελιχθεί σε ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον πεδίο εξελίξεων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.