Το τελευταίο διάστημα, ένας πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενος κλάδος έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του, αλλάζοντας το τοπίο της καινοτομίας στον τομέα των τεχνολογικών υπηρεσιών υγείας και την αντίστοιχη επιχειρηματικότητα.
Πρόκειται για την ανάπτυξη του κλάδου FemTech, που την τελευταία δεκαετία έχει δημιουργήσει μια πλούσια γκάμα από εφαρμογές και εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες στόχο έχουν να καλύψουν τις γυναικείες ανάγκες στον τομέα της υγείας, σε ζητήματα δηλαδή που αφορούν από την παρακολούθηση της εμμήνου ρύσης και της γονιμότητας, μέχρι την εμμηνόπαυση ή και παθήσεις όπως ο καρκίνος.
Αν και γυναίκες αποτελούν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, οι εταιρείες και οι τεχνολογίες που παρέχουν φροντίδα για τις δικές τους ανάγκες αντιπροσωπεύουν μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά. Ακόμα και ο ίδιος ο όρος «FemTech» είναι σχετικά καινούριος, καθώς διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 2016, από την επιχειρηματία Ida Tin, που δημιούργησε μια εφαρμογή παρακολούθησης της περιόδου. Έκτοτε, ο όρος χρησιμοποιείται για να συμπεριλάβει τα τεχνολογικά προϊόντα και το λογισμικό που απευθύνεται στις υγειονομικές ανάγκες των γυναικών.
Η γυναικεία υγεία έχει μελετηθεί εντυπωσιακά λιγότερο και έχει λάβει ελάχιστες επενδύσεις σε σχέση με την ανδρική· ουσιαστικά, ολόκληρη η σύγχρονη ιατρική είναι θεμελιωμένη ως επί το πλείστον με βάση και σημείο αναφοράς της ανδρική φυσιολογία. Ενδεικτικό είναι ότι στις ΗΠΑ, μεταξύ 1977 και 1993, δεν επιτρεπόταν σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να συμμετάσχουν στις πρώτες φάσεις κλινικών ερευνών.
Τώρα, οι επενδυτές προσφέρουν σημαντική υποστήριξη σε τεχνολογικές εταιρείες που έχουν τη γυναικεία υγεία στο επίκεντρο. Αυτό αποδεικνύουν τα νούμερα που αφορούν τις επενδύσεις σε FemTech startups, οι οποίες έχουν τριπλασιαστεί από το 2015, φτάνοντας σήμερα, στις ΗΠΑ, τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρόλ’αυτά, ο κλάδος εξακολουθεί να θεωρείται υποχρηματοδοτούμενος. Ενδεικτικό είναι ότι, με εξαίρεση την τεχνολογία και την έρευνα που αφορά τον καρκίνο του στήθους, τα γυναικεία προβλήματα υγείας συγκέντρωσαν μόλις το 1% των κονδυλίων της φαρμακευτικής έρευνας το 2020, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey. Και από όλες τις επενδύσεις που κατευθύνονται προς την ιατρική τεχνολογία, μόλις το 2% αφορούσε γυναικείες παθήσεις και προβλήματα διαφορετικά από τον καρκίνο.
Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται ότι ήδη αλλάζουν, ενώ υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο εξέλιξης, που μόλις έχει αρχίσει να καλύπτεται. Η γκάμα των ζητημάτων που φιλοδοξούν να καλύψουν όλες οι νέες εταιρείες είναι πια ιδιαίτερα ευρεία – ίσως βέβαια σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και το γεγονός ότι στην ανάπτυξη της FemTech δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα οι ίδιες οι γυναίκες. Η σχετική έρευνα της McKinsey έδειξε ότι στο 70% των νέων εταιρειών της FemTech, τουλάχιστον ένας από τους ιδρυτές είναι γυναίκα.
Η έρευνα αυτή εξέτασε 763 τέτοιες επιχειρήσεις, επιλεγμένες να έχουν ως επίκεντρο την τεχνολογία, να είναι νέες και να παρέχουν πελατοκεντρικές λύσεις που αφορούν τη γυναικεία υγεία. Από την έρευνα εξαιρέθηκαν βιοφαρμακευτικές εταιρείες.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πόσο πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες την ψυχική υγεία των εργαζομένων
Βρέθηκε λοιπόν ότι η FemTech παρέχει μια σειρά από λύσεις που αφορούν τη γυναικεία φροντίδα υγείας αναφορικά με μια ποικιλία ζητημάτων, όπως την υγεία μητρότητας, την εμμηνορρυσιακή υγεία, τη σεξουαλική υγεία, τη γονιμότητα, την εμμηνόπαυση, την αντισύλληψη, αλλά και μια γκάμα από άλλα, γενικότερα προβλήματα υγείας, που ωστόσο επηρεάζουν τις γυναίκες δυσανάλογα περισσότερο ή με διαφορετικό τρόπο, όπως, για παράδειγμα, η οστεοπόρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η διαρκώς διευρυνόμενη γκάμα των ζητημάτων που θέλει να αντιμετωπίσει η FemTech, μάλιστα, βρέθηκε ότι συνδυάζεται και με μια ενισχυόμενη δυναμική του κλάδου στο σύνολό του, καθώς τόσο η απήχηση στο κοινό και το γενικότερο ενδιαφέρον μεγαλώνουν, όσο πολλαπλασιάζονται οι νέες εταιρείες αλλά και ενισχύονται οι επενδύσεις σε αυτές. Έτσι, και καθώς οι startups αυτές δραστηριοποιούνται σε τομείς όπου άλλοι κλάδοι, όπως η βιοφαρμακευτική, είναι αδρανείς, τελικά εξελίσσονται, εντατικοποιούν τις έρευνές τους, επαναπροσδιορίζουν τον τομέα στον οποίο κινούνται και αναπτύσσονται γρήγορα.
Τι ενισχύει αυτήν την ανάπτυξη
Σημαντικό ρόλο στην άνθηση της κατηγορίας λένε οι ειδικοί ότι έχει παίξει το γεγονός πως πολλές μεγάλες εταιρείες συνειδητοποιούν τελευταία ότι η υγεία που αφορά τη μητρότητα και την οικογένεια είναι βασικοί παράγοντες στη διατήρηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού. Υπό το φως αυτής της πραγματικότητας ερμηνεύονται, εξάλλου, και οι αποφάσεις των Big Tech εταιρειών Apple, Google και Facebook να καλύπτουν στις υπαλλήλους τους τα έξοδα για την κατάψυξη των ωαρίων τους. Όσο οι μεγάλοι εργοδότες υιοθετούν και παρέχουν υπηρεσίες που επικεντρώνονται στο πεδίο της μητρικής και οικογενειακής υγείας, τόσο οι επενδυτές στρέφουν προς τα εκεί τα κεφάλαιά τους.
Οι εργοδότες, από τη μεριά τους, ωφελούν ασφαλώς την εικόνα τους και εμπλουτίζουν τις παροχές τους, αλλά κερδίζουν κατά βάση επειδή έτσι μπορούν να διατηρήσουν ένα υγιές και ταλαντούχο γυναικείο εργατικό δυναμικό. Πλέον, οι προϋπολογισμοί των μεγάλων εργοδοτών διατίθενται και σε παροχές προγεννητικής, μητρικής και παιδιατρικής φροντίδας. Επιπλέον, τα ιατρικά έξοδα των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία είναι 80% υψηλότερα από τα αντίστοιχα των ανδρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον των εταιρειών να μειώσουν και το «υγειονομικό χάσμα» των φύλων.
Υπάρχουν βέβαια αντιρρήσεις, όσον αφορά τον όρο «FemTech» τουλάχιστον, καθώς θεωρείται ότι δεν περιλαμβάνει όλες τις θηλυκότητες, διεμφυλικά και μη δυαδικά άτομα, ή ότι χρωματίζει τις γυναίκες ως κάτι «διαφορετικό», που έχει ανάγκη και από διαφορετική φροντίδα. Οι υπερασπιστές του όρου απαντούν ότι, επιτέλους, η ιατρική τεχνολογία ασχολείται με ζητήματα καθαρά γυναικεία, μέσα σε ένα σύστημα κατακλυσμένο από και απευθυνόμενο σε άντρες.
Η ουσία είναι, πάντως, ότι ο κλάδος της FemTech επιδεικνύει μεγάλη και ταχεία ανάπτυξη, έχοντας ένα εξαιρετικά καινοτόμο μέλλον μπροστά του. Μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έχει καταφέρει να φέρει σε επαφή ταλέντο και κεφάλαια, ώστε να καλυφθούν ανάγκες που για δεκαετίες παραβλέπονταν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.