Πέρασαν αρκετά χρόνια από την κρίση στον όμιλο Vivartia. Και για όσους θυμούνται λίγο καλύτερα η αναφορά στο συγκεκριμένο όμιλο σχετίζεται με την κρίση από την οποία διήλθαν οι σχέσεις του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με τον συνέταιρό του, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, στον μέχρι στιγμής μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων της χώρας.
Μάλιστα η σχέση Θεοδωρόπουλου – Δασκαλόπουλου πέρασε από αρκετές διακυμάνσεις την εποχή εκείνη, δηλαδή περί το 2008. Κάπου εκεί έκανε την εμφάνισή του και ο όμιλος Olayan, με τον οποίο ο Θεοδωρόπουλος διατηρούσε ανέκαθεν στενές σχέσεις κάτι που αποδείχτηκε και από τη μετέπειτα επιτυχημένη συνύπαρξη των δύο πλευρών – Θεοδωρόπουλου και Olayan – και την πώληση της Chipita στον όμιλο Mondelez International.
Στο επίκεντρο η δημιουργία ενός μεγάλο ελληνικού ομίλου τροφίμων
Στις προθέσεις του Σπύρου Θεοδωρόπουλου ήταν έκτοτε να δημιουργήσει έναν μεγάλο όμιλο τροφίμων, κάτι που επιδίωξε να κάνει στην περίπτωση της Vivartia. Ωστόσο το πλάνο του Θεοδωρόπουλου δεν ευοδώθηκε. Προηγήθηκε η αποχώρηση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, με την πώληση του ποσοστού του. Σε ό,τι αφορά τον Θεοδωρόπουλο είχε επιχειρήσει και τον Νοέμβριο του 2008 να εξαγοράσει σε συνεργασία και πάλι με τον όμιλο Olayan ένα σημαντικό ποσοστό του ομίλου Vivartia κάτι που τελικά δεν συνέβη. Η κατάληξη και η λήξη της συνεργασίας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με τον όμιλο Vivartia ήταν η εξαγορά των δικαιωμάτων της Chipita από τον συγκεκριμένο όμιλο το 2010 και η επιχειρηματική ανεξαρτητοποίηση του ιδίου.
Κάπου εκεί όμως ο σχεδιασμός του κυρίου Θεοδωρόπουλου για τον μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα είχε μείνει στη μέση. Η άκρως επιτυχημένη εποχή της Chipita που ακολούθησε την απόσχισή της από τη Vivartia οδήγησε στην πώλησή της στη Mondelez που ολοκληρώθηκε και τυπικά πριν από λίγους μόλις μήνες. Η συγκεκριμένη εξέλιξη άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες από τον επιχειρηματία, παρέχοντάς του μάλιστα και ισχυρή ρευστότητα από την πώληση της συμμετοχής του στην Chipita.
Πρώτο βήμα η ΜΕΒΓΑΛ
Ένα πρώτο βήμα έγινε με την από κοινού εξαγορά του 43% της ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο κατείχε η Δέλτα του ομίλου Vivartia, η οποία για μία ακόμα φορά βρέθηκε στο δρόμο του ικανού επιχειρηματία και εμπειρότατου μάνατζερ. Όμως τα πράγματα δεν έμειναν μόνο εκεί. Ακολούθησε μία σειρά κινήσεων όπως η απόκτηση της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε. με έδρα τη Λάρισα, των Αμβροσία και Έδεσμα στη Θεσσαλονίκη και αμέσως μετά της ΙΟΝ.
Της ΙΟΝ, για την οποία ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αλλά και η ίδια η εταιρεία διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητούν μεταξύ τους. Γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να ξεχάσει τη διάψευση, ή μάλλον την κατηγορηματική διάψευση από πλευράς της ΙΟΝ. Και που στο τέλος διαψεύστηκε η ίδια η ΙΟΝ καθώς ο Θεοδωρόπουλος απέκτησε ποσοστό 45% σε μία εταιρεία που μέχρι χθες οι περισσότεροι θα θεωρούσαν ότι αποκλείεται να εξαγοραστεί. Μάλιστα ακόμα και όταν η Kraft Jacobs Suchard εξαγόρασε το 25% της ΙΟΝ το 1988, μία δεκαετία αργότερα το επαναγόρασαν οι βασικοί μέτοχοι της σοκολατοβιομηχανίας, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της μετοχικής τους κυριαρχίας σε αυτήν και δίνοντας ένα μήνυμα επιχειρηματικής συνοχής και συνέπειας.
Η νεα «Vivartia»
Το πλάνο Θεοδωρόπουλου είναι σαφές και υλοποιείται με ταχείες και άκρως επιθετικές επιχειρηματικές κινήσεις από τον Ιούλιο του 2021 και ύστερα. Θα μετρήσουμε κατά σειρά την απόκτηση του 21,5% της ΜΕΒΓΑΛ, την απόκτηση της Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε., των Έδεσμα και Αμβροσία και εν τέλει της ΙΟΝ. Κι αυτό που ο ίδιος θέλει να υλοποιήσει είναι μία νέα «Vivartia». Η διαφορά σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι τον πλήρη έλεγχο σε όλες τις εξελίξεις έχει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και δεν υπάρχει επί παραδείγματι ένας ισχυρός συμμέτοχος όπως ήταν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος κατά την περίοδο συνύπαρξης των δύο ανδρών στον όμιλο Vivartia.
Η σύσταση της εταιρείας συμμετοχών με κεφάλαιο 140 εκατ. που θα στεγάσει τη νέα «Vivartia»
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, δημιουργήθηκε η εταιρεία συμμετοχών Βespoke SGA Holdings με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ με επικεφαλής τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Η συγκεκριμένη επιχείρηση θα συμβάλει καθοριστικά στο σχέδιο του Έλληνα επιχειρηματία. Κι αυτό γιατί σε αυτήν θα υπαχθούν όλες οι δραστηριότητες και επιχειρήσεις που έχει αποκτήσει ή πρόκειται να αποκτήσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Η Bespoke Holdings θα αποτελέσει μία εταιρεία – ομπρέλα, στην οποία θα υπαχθούν οι νέες μετοχικές συμμετοχές του και επί της ουσίας θα είναι αυτή που θα συντείνει στη σύσταση της νέας «Vivartia».
Σημαντική λεπτομέρεια στην υλοποίηση του εγχειρήματος είναι πως όλες οι επιχειρήσεις που έχει αποκτήσει μέχρι στιγμής είναι απολύτως υγιείς οικονομικά, ενώ και η Νίκας που επίσης έχει στην ιδιοκτησία του έχει πλέον εξυγιανθεί πλήρως και σε τίποτα δε θυμίζει την προβληματική εταιρεία που ήταν όταν την απέκτησε πριν από λίγα χρόνια ο Σ. Θεοδωρόπουλος.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.