23 Απρ 2024
READING

Θα γίνουν τα plant-based υποκατάστατα κρέατος πιο φθηνά από τα βοοειδή;

4 MIN READ

Θα γίνουν τα plant-based υποκατάστατα κρέατος πιο φθηνά από τα βοοειδή;

Θα γίνουν τα plant-based υποκατάστατα κρέατος πιο φθηνά από τα βοοειδή;

Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι μπορεί να μη δοκιμάσουν εναλλακτικές plant-based επιλογές κρέατος είναι η τιμή. Καθώς όμως η τιμή του βόειου κρέατος αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, και η τιμή των εναλλακτικών προϊόντων κρέατος που δημιουργούνται με βάση τη πρωτεΐνη μπιζελιού και άλλα αντίστοιχα φυτικά συστατικά αναμένεται να μειωθεί, το χάσμα ανάμεσα στις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων πρόκειται να γεφυρωθεί μέχρι το 2023.

Μέχρι στιγμής οι τιμές του συμβατικού βοδινού κρέατος και του Beyond Meat απέχουν σημαντικά η μία από την άλλη, κάτι που πρόκειται να αλλάξει πολύ σύντομα, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του Good Food Institute (GFI). Μάλιστα, η τιμή του κρέατος φυτικής προέλευσης προβλέπεται να μειωθεί τόσο πολύ, σε σημείο που το συμβατικό κρέας θα κοστίζει παραπάνω, κάνοντας τα συγκεκριμένα εναλλακτικά προϊόντα πολύ πιο προσιτά στο καταναλωτικό κοινό.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός GFI, διεξήγαγε την έρευνα μαζί με την εταιρεία έρευνας καταναλωτών Mindlab, με στόχο να εξετάσει τις προθέσεις των Αμερικανών καταναλωτών αναφορικά με το κρέας φυτικής προέλευσης. Στην πρώτη θέση εξακολουθεί να παραμένει για τους καταναλωτές η γεύση ως σημαντικότερος παράγοντας επιλογής κάποιου plant-based προϊόντος, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η τιμή. Αν και το φυτικό κρέας μέρα με τη μέρα κερδίζει περισσότερο έδαφος στην αγορά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι για να γίνει ευρεία η αποδοχή του από το καταναλωτικό κοινό, η ισοτιμία ανάμεσα στις δύο κατηγορίες τροφίμων είναι απαραίτητη.

Διαβάστε επίσης: Η Danone επεκτείνεται με plant-based πλατφόρμα προιόντων

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η τιμή του plant-based κρέατος είναι διπλάσια από την τιμή του συμβατικού βοδινού, τριπλάσια από τη τιμή του χοιρινού και τετραπλάσια από του κοτόπουλου, με αποτέλεσμα να μη θεωρείται προσιτό για τους περισσότερους καταναλωτές. Κάτι που υπογραμμίζει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι εάν γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο βιομηχανίες τροφίμων, τότε είναι πολύ πιθανό να τραβήξει τη προσοχή και των νεότερων καταναλωτών. Εξίσου σημαντικός παράγοντας για την τιμή είναι και η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων, καθώς εάν η αλυσίδα εφοδιασμού των plant-based τροφίμων γίνει πιο αποτελεσματική, τότε και η τιμή τους θα είναι πιο προσιτή για το καταναλωτικό κοινό.

Αυξάνεται η δημοτικότητα του plantbased κρέατος

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, καθώς προϊόντα βασισμένα στα συγκεκριμένα συστατικά αρχίζουν να κατακλύζουν την καταναλωτική αγορά.

Το vegan κρέας εμφανίζεται στα μενού των εστιατορίων κατά 1.320% περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας, υποδηλώνοντας ότι η ραγδαία ανάπτυξη της plant-based βιομηχανίας κρέατος θα δώσει το πράσινο φως στα vegan brands να αυξήσουν την παραγωγική τους διαδικασία, μπαίνοντας δυναμικά στην αρένα του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του Good Food Institute σχετικά με τη συγκεκριμένη τάση, διαπιστώθηκε ότι η ισοτιμία ανάμεσα στις δύο κατηγορίες τροφίμων αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική μέθοδο μείωσης των πωλήσεων του συμβατικού κρέατος παγκοσμίως. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναζητούν βιώσιμες και υγιεινές επιλογές δοκιμάζοντας τρόφιμα φυτικής προέλευσης, το ύψος της τιμής εξακολουθεί να παραμένει ένας σημαντικά αποτρεπτικός παράγοντας. Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε μέχρι το 2032 η αγορά των εναλλακτικών προϊόντων θα κατακτήσει τόσο μεγάλο μερίδιο αγοράς, επισκιάζοντας το τομέα της κτηνοτροφίας.

Παράλληλα, έκθεση προβλέπει ότι οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης που παρασκευάζονται από σόγια, μπιζέλια και άλλες αντίστοιχες πηγές, θα είναι οι πρώτες που θα αγγίξουν την ισοτιμία το 2023. Μέσα στη δεκαετία θα ακολουθήσει και το κρέας που δημιουργείται σε εργαστήρια. Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, εάν οι καταναλωτές δεν είναι ευχαριστημένοι με τη γεύση των plant-based προϊόντων. Οι εταιρείες πρέπει να προσφέρουν τρόφιμα, τα οποία είτε θα συμβαδίζουν είτε θα ξεπερνούν τη γεύση του συμβατικού κρέατος.

Διαβάστε επίσης: Οι τάσεις που διαμορφώνουν την ανάπτυξη των τροφίμων και ποτών το 2022

Οι plant-based επιλογές κρέατος την τελευταία δεκαετία έχουν καταφέρει να γίνουν πιο προσιτές για τους καταναλωτές. Εταιρείες σε ολόκληρο τον κλάδο εργάζονται ώστε κάνουν τις τιμές τους όσο το δυνατόν πιο προσιτές. Πέρυσι, όταν οι τιμές του κοτόπουλου άρχισαν να αυξάνονται, η εταιρεία φυτικών προϊόντων Alpha Foods κατέβαζε τις τιμές των προϊόντων της, για κάθε ένα cent που ανέβαινε η τιμή του συμβατικού κοτόπουλου.

Ίσως τελικά οι vegan διατροφικές συνήθειες να μη κοστίζουν τόσο όσο φανταζόμαστε. Πράγματι οι άνθρωποι μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 30% περισσότερα χρήματα, εάν ακολουθήσουν μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, η οποία διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας, οι άνθρωποι μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 1.260 δολάρια ετησίως, υιοθετώντας το μοτίβο μίας διατροφής που βασίζεται στις φυτικές ίνες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.