25 Απρ 2024
READING

Οι 8 τάσεις στο influencer marketing το 2022

9 MIN READ

Οι 8 τάσεις στο influencer marketing το 2022

Οι 8 τάσεις στο influencer marketing το 2022

Η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει γίνει πιο πολυπληθής, καθώς οι καθιερωμένες μάρκες αλλά και οι νεοφυείς ψηφιακές επιχειρήσεις επιδιώκουν να προσελκύσουν αγοραστές που περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο. Καθώς οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αυξάνουν τα εργαλεία για την ενεργοποίηση των αγορών εντός της εφαρμογής, οι μάρκες εξετάζουν πιο διεξοδικά τη σύναψη συμφωνιών με τους influencers που έχουν αφοσιωμένους fans, ως έναν τρόπο για να ξεχωρίσουν από τους αντιπάλους τους και να προωθήσουν τις πωλήσεις.

Το influencer marketing επεκτάθηκε φέτος κατά 42%, στα 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, και προβλέπεται να σημειώσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022. Οι influencers γίνονται όλο και πιο χρήσιμοι για τις εταιρείες λιανικής πώλησης με την άνοδο του κοινωνικού εμπορίου. Το social commerce είναι ένα υποσύνολο του ηλεκτρονικού εμπορίου, που περιλαμβάνει μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά μέσα που υποστηρίζουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και συνεισφορές χρηστών, βοηθώντας στην αγορά και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Πώς το social commerce θα καθοδηγήσει την εξέλιξη των Influencers

Από την επικράτηση του TikTok μέχρι την ευρεία εμπορευματοποίηση της δημιουργίας περιεχομένου και την έκρηξη του κοινωνικού εμπορίου, το influencer marketing θα συνεχίσει να διαμορφώνει το marketing. Τα αρμόδια τμήματα των εταιρειών αντιδρούν αναλόγως, με μεγαλύτερο προϋπολογισμό να αφιερώνεται σε καμπάνιες με influencers ετησίως. Στο μεταξύ, το Instagram και το TikTok είναι και τα δύο hotspots για την έρευνα των αγοραστών – το 81% των αγοραστών χρησιμοποιούν το Instagram για να ερευνήσουν προϊόντα, ενώ το hashtag του TikTok #TikTokMadeMeBuyIt έχει κερδίσει δισεκατομμύρια προβολές.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι προβλέψεις για τις κορυφαίες τάσεις που θα κυριαρχήσουν στο influencer marketing το 2022, καθώς και πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αυξήσουν τη δέσμευση και να παραμείνουν στο επίκεντρο της προσοχής στα social media.

  1. Influencer marketing στο TikTok

Το TikTok ξεπέρασε πλέον το ορόσημο του 1 δισεκατομμυρίου μηνιαίων χρηστών, με τους influencers και το έξυπνο, δημιουργικό περιεχόμενό τους να τροφοδοτούν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνα για τους influencers το 2021, το 87% των influencers του TikTok συγκεντρώνουν μεγαλύτερη εμπλοκή του κοινού στο TikTok από ό,τι στις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που αποτελεί κίνητρο τόσο για τους influencers όσο και για τις μάρκες.

Διαβάστε επίσης: Η άνοδος των TikTok brands

Βλέποντας αυτή την άνοδο, οι εταιρείες αυξάνουν τον προϋπολογισμό τους για τη συνεργασία με τους influencers του TikTok το 2022. Το TikTok προσφέρει πρόσβαση σε ένα τεράστιο κοινό νεαρών καταναλωτών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι για τις μάρκες. Έτσι, οι εταιρείες πρέπει να ενταχθούν και μάλιστα πριν κορεστεί η αγορά. Για να αυξήσουν πραγματικά τη δέσμευση, οι μάρκες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη συνεπή δημιουργία περιεχομένου μικρής διάρκειας που αναδεικνύει τις υπηρεσίες χωρίς υπερβολές.

Κάτι που κάνει το TikTok να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύεται εντός της πλατφόρμας γίνεται πολύ γρήγορα viral, επειδή είναι αληθινό και ειλικρινές. Όταν λοιπόν ένα brand προσπαθεί μέσω του συγκεκριμένου μέσου να προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του, θα πρέπει να στηριχθεί σε αληθινά πρόσωπα, τα οποία ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και δημιουργούν αυθεντικό περιεχόμενο.

  1. Influencer marketing στο Instagram

Μπορεί η δημοτικότητα του TikTok να αυξάνεται, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη του Instagram. Το Instagram επενδύει σημαντικά σε εργαλεία για τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ influencers και εμπορικών σημάτων και τη διευκόλυνση των συνεργασιών μεταξύ λογαριασμών. Από τα αυτοκόλλητα συνδέσμων Instagram Stories μέχρι τα αυτοκόλλητα “Add Yours” και τη λειτουργία Collabs, το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο διευκολύνει τους δημιουργούς περιεχομένου να αυξήσουν την επισκεψιμότητα και να δημιουργήσουν engagement.

Οι χρήστες του Instagram είναι συνηθισμένοι στις καμπάνιες με influencers και πιο ανοιχτοί στο να ασχοληθούν με χορηγούμενες αναρτήσεις. Οι μάρκες μπορούν να το αξιοποιήσουν αυτό και να προωθήσουν τις πωλήσεις τους μέσω ενός συνδυασμού Stories, Reels, αναρτήσεων και συνδέσμων. Το μόνο που πρέπει να προσέξουν να κάνουν είναι να ξεκινήσουν συνεργασίες με τα κατάλληλα άτομα, τα οποία να ταιριάζουν με την προσωπικότητα της μάρκας.

  1. Περισσότεροι τρόποι για να βγάλουν χρήματα οι influencers

Μια ποικιλία εργαλείων χρηματοδότησης έχει εμφανιστεί σε όλα τα social media για να βοηθήσει τους influencers να βελτιώσουν το εισόδημά τους. Το εικονικό φιλοδώρημα, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται συνήθως σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitch, το YouTube, το TikTok και το Clubhouse, επιτρέποντας στα μέλη της κοινότητας να υποστηρίξουν και να ανταμείψουν τους αγαπημένους τους δημιουργούς.

Για παράδειγμα, το TikTok διερεύνησε τη δυνατότητα για τους δημιουργούς να χρεώνουν συνδρομές για το περιεχόμενό τους. Η λειτουργία αποτελούσε μέρος μιας περιορισμένης δοκιμής προς το παρόν και δεν είναι ευρέως διαθέσιμη. Η δοκιμή αυτή είναι η τελευταία κίνηση του TikTok να βοηθήσει τους δημιουργούς να κερδίζουν τα προς το ζην μέσω της πλατφόρμας του. Πέρυσι, η εταιρεία εισήγαγε ένα ταμείο 200 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να βοηθήσει τους δημιουργούς στις ΗΠΑ να συμπληρώσουν τα κέρδη τους. Το TikTok βοηθά επίσης τους δημιουργούς να υπογράψουν συνεργασίες με εμπορικά σήματα και συμφωνίες χορηγίας και δίνει τη δυνατότητα για έσοδα από livestreams.

Οι μάρκες θα πρέπει να αρχίσουν να ενσωματώνουν και να αξιοποιούν αυτά τα νέα χαρακτηριστικά στις συμφωνίες συνεργασίας τους με τους influencer με τρόπους που έχουν νόημα και για τις δύο πλευρές. Στο μεταξύ, το κέρδος που προέρχεται από τα φιλοδωρήματα μπορεί να αποτελεί έναν ισχυρό δείκτη της προδιάθεσης του κοινού να ακολουθήσει τις συστάσεις ενός influencer, πράγμα που είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκουν οι μάρκες σε επιτυχημένες συνεργασίες με influencer.

  1. Περισσότεροι influencers με μεγαλύτερη ποικιλομορφία

Ακόμα και για μάρκες που θεωρούνται παλιάς σχολής ή πολύ εξειδικευμένες για να συνεργαστούν με τους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πλέον υπάρχει σίγουρα ένας influencer και μια πλατφόρμα που να ταιριάζει και να μπορεί να προσεγγίσει το κοινό που τις ενδιαφέρει περισσότερο. Οι influencers και οι δημιουργοί περιεχομένου δεν χρειάζεται να έχουν τεράστια εμβέλεια. Χρειάζεται όμως να έχουν εξειδίκευση, αξιοπιστία και απήχηση στο κοινό που έχουν -όσο περιορισμένο κι αν είναι.

Το σημαντικό είναι η κάθε εταιρεία να εντοπίσει τους κατάλληλους influencers για το brand της. Η χρήση μιας πλατφόρμας με influencers μπορεί να διευκολύνει την ταξινόμηση των πολλών επιλογών που υπάρχουν και την εύρεση των δημιουργών περιεχομένου που θα εκπροσωπήσουν μια επιχείρηση και θα έχουν απήχηση στο κοινό-στόχο.

  1. Οι influencers είναι πιο απαιτητικοί

Καθώς ωριμάζει ο κλάδος του influencer marketing, ωριμάζουν και οι influencers και η τεχνογνωσία τους όσον αφορά τους όρους και τις διαπραγματεύσεις των εκστρατειών. Με τους πόρους που αναπτύσσουν οι πλατφόρμες, οι influencers έχουν περισσότερες ευκαιρίες να κερδίσουν χρήματα και να στηρίξουν τον εαυτό τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να είναι πιο απαιτητικοί όταν επιλέγουν μάρκες για να συνεργαστούν, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν την υποστήριξη των ακολούθων τους.

Οι influencers μπορεί να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις πριν συμφωνήσουν σε μια καμπάνια και μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να μιλούν για τη στρατηγική ή να μοιράζονται τις ανησυχίες τους. Αυτό είναι καλό, γιατί σημαίνει ότι η συνεργασία θα είναι  πιο αποτελεσματική και αυθεντική. Οι μάρκες πρέπει να αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο για να συζητούν μαζί τους τους στόχους της μάρκας, τα κοινά-στόχους και πολλά άλλα. Η μεγαλύτερη διαφάνεια και συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες και πιο αποδοτικές καμπάνιες.

Διαβάστε επίσης: O νέος ρόλος των influencers στην εξέλιξη των brands

  1. Μicro-influencers και nano-influencers

Καθώς οι μάρκες όλων των μεγεθών ενσωματώνουν το influencer marketing στην στρατηγική τους, θα υπάρχει και μια αυξανόμενη προτίμηση στους micro και nano-influencers. Οι influencers και των δύο κατηγοριών γίνονται αντιληπτοί ως πιο αυθεντικοί από τους fans τους και είναι προσανατολισμένοι σε εξειδικευμένες θέσεις. Έτσι, αποτελούν μια ιδανική επιλογή για εμπορικά σήματα που αναζητούν μια αξιόπιστη εισαγωγή σε νέο κοινό.

Οι micro-influencers, παράλληλα, τείνουν να συγκεντρώνουν το υψηλότερο ποσοστό εμπλοκής, το οποίο είναι επίσης ελκυστικό για τις μάρκες. Εν τέλει, μπορεί μια εταιρεία να έχει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή και απόδοση από μια καλά μελετημένη συνεργασία με πολλούς micro-influencers παρά από έναν mega-influencer ή μια διασημότητα που είναι λιγότερο συντονισμένη με το εκάστοτε brand.

  1. Influencers αθλητές

Ο κλάδος των σπορ γνωρίζει μεγάλη άνθηση, με παγκόσμια έσοδα άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2021. Διαθέτει ένα αφοσιωμένο κοινό με μεγάλο χρόνο παρακολούθησης και έντονη αφοσίωση. Οι influencers αθλητές κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πολλαπλές πλατφόρμες. Εκτός από το Twitch, πολλοί έχουν επίσης ενεργό κοινό στο Twitter, το YouTube και άλλους εξέχοντες κοινωνικούς χώρους.

Εταιρείες από όλο το φάσμα, από την Coca-Cola έως την BMW, έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με αθλητές influencers. Μια μάρκα δεν χρειάζεται να συνδέεται άμεσα με τον αθλητισμό ή τα προϊόντα του, απλώς να απευθύνεται στους ανθρώπους που τους αρέσει να παρακολουθούν και να ακολουθούν παίκτες και τουρνουά. Για την επιλογή των κατάλληλων influencer αθλητών οι μάρκες μπορούν να παρακολουθούν τα πρωταθλήματα που διοργανώνουν τουρνουά. Φυσικά πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του κοινού τους και τα διάφορα αθλήματα και αθλητές.

Για παράδειγμα, το brand αθλητικών ποτών της PepsiCo αρχίζει να κινείται περισσότερο προς τα mainstream κανάλια με σκοπό να προσεγγίσει τους νεότερους ηλιακά χρήστες με τη βοήθεια αθλητών. Το Gatorade κατέβαλε προσπάθειες να ενισχύσει την παρουσία του στα κοινωνικά μέσα, προσεγγίζοντας για πρώτη φορά αθλητές creators που δημιουργούν περιεχόμενο, το οποίο σχετίζεται με τον αθλητισμό στην πλατφόρμα του TikTok, καθώς το mobile streaming είναι αυτό που μπορεί να προσελκύσει το νέο κοινό.

Διαβάστε επίσης: Οι αθλητές-star στην αγορά πολυτελείας

  1. Η αυθεντικότητα έχει μεγάλη σημασία

Στην εποχή του TikTok, η αυθεντικότητα είναι το παν. Καθώς οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γίνονται όλο και πιο έμπειροι στην ανίχνευση επιφανειακού περιεχομένου με χορηγίες και διαφημίσεων στα social media, είναι επιτακτική ανάγκη για τις μάρκες και τους influencers να εμφανίζονται ως ο γνήσιος εαυτός τους. Οι σημερινοί καταναλωτές έλκονται περισσότερο από το πραγματικό, σχετικό, αυθεντικό περιεχόμενο παρά από ένα τέλεια γυαλισμένο κομμάτι περιεχομένου που μοιάζει ψεύτικο και υπερβολικό. Όσο περισσότερο μια ανάρτηση μοιάζει με διαφήμιση, τόσο λιγότερο οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να αλληλεπιδρούν με αυτήν.

Για να αξιοποιήσουν αυτή την τάση οι μάρκες πρέπει να υπάρχει μια αυθεντική σύνδεση μεταξύ του influencer και της μάρκας. Ο στόχος είναι να ενσωματωθεί απρόσκοπτα το χορηγούμενο περιεχόμενο, με τρόπο που να το κάνει να φαίνεται αληθινό και ειλικρινές. Καθώς οι μάρκες συνεργάζονται με τους influencers, οι καμπάνιες τους θα πρέπει να επικεντρώνονται στην παρουσίαση του προϊόντος σε ένα περιβάλλον πραγματικής ζωής και να ενσωματώνονται οργανικά στη ζωή του influencer.

Το 2022 είναι γεμάτο ευκαιρίες τόσο για τους influencers όσο και για τις μάρκες. Το influencer marketing πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής marketing των εταιρειών. Αυτό μπορεί να σημαίνει μικρότερα, πιο εστιασμένα κοινά και αναζήτηση ευκαιριών σε νέες πλατφόρμες. Ο στόχος είναι να βρίσκεται η μάρκα στο σωστό μέρος για να συνδεθεί με το κοινό της και να έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνει αυτές τις συνδέσεις ουσιαστικές και εφαρμόσιμες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.