18 Απρ 2024
READING

Οι μαύροι υπάλληλοι της Google δεν είναι αρκετά «Googly» για τον κολοσσό

3 MIN READ

Οι μαύροι υπάλληλοι της Google δεν είναι αρκετά «Googly» για τον κολοσσό

Οι μαύροι υπάλληλοι της Google δεν είναι αρκετά «Googly» για τον κολοσσό

Ο φυλετικός ρατσισμός εξακολουθεί να διακρίνεται στα εργασιακά περιβάλλοντα, ακόμα και τώρα, σε μια εποχή που το κίνημα Black Lives Matter θεωρητικά αφύπνισε συνειδήσεις και έκανε κοινωνική απαίτηση την συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ισότητα. Μαύροι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι θύματα διακρίσεων στους εργασιακούς χώρους, όπως φαίνεται ακόμα και εκεί που θα περίμενε κανείς να υπάρχει ευαισθησία στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως στο Google.

Πριν από μερικές μέρες ένας πρώην υπάλληλος του Google μήνυσε την εταιρεία, ισχυριζόμενος ότι ο κολοσσός της τεχνολογίας έκανε συστηματικά διακρίσεις εις βάρος των μαύρων εργαζομένων, υποβιβάζοντάς τους σε χαμηλότερες θέσεις. Μάλιστα υποτιμούσε συνεχώς τους μαύρους υπαλλήλους στερώντας τους την ευκαιρία να εξελιχθούν και να διαπρέψουν.

Η παραπάνω συμπεριφορά οδήγησε σε μία σειρά από επαναλαμβανόμενα παράπονα, τα οποία εξέφραζαν οι μαύροι υπάλληλοι όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας. Συγκεκριμένα κατατέθηκε αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια στο Σαν Χοσέ, από την ενάγουσα η April Curley, η οποία εργαζόταν στο Google από το 2014 μέχρι το 2020. Κατά τη διάρκεια παραμονής της στην εταιρεία η Curley συνέβαλε στην προσέλκυση μαύρων υπαλλήλων στην εταιρεία σχεδιάζοντας μάλιστα προγράμματα, μέσω των οποίων προσλαμβάνονταν ως επί το πλείστον μαύροι τελειόφοιτοι σχολών και πανεπιστημίων.

Διαβάστε επίσης: Μήνυση σε βάρος της McDonald’s για φυλετική διάκριση στο μοίρασμα των διαφημίσεων

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι η Google ακολουθεί ένα εθνικό μοτίβο, πραγματοποιώντας σκόπιμα φυλετικές διακρίσεις, οι οποίες υποβαθμίζουν τους μαύρους υπαλλήλους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη αγωγή αντιπροσωπεύει αρκετά από τα παράπονα που έχουν εκφράσει οι μαύροι υπάλληλοι όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς εργοδότες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακόμη, η αγωγή αναφέρει ότι το Google προσλάμβανε συστηματικά μαύρους υπαλλήλους σε χαμηλότερη θέση εργασίας από εκείνη που άρμοζε σύμφωνα με την εμπειρία τους. Δεδομένου ότι η αμοιβή συνδέεται άμεσα με την εκάστοτε θέση εργασίας, αυτό επέτρεψε στην εταιρεία να αμείβει με λιγότερα χρήματα τους μαύρους υπαλλήλους της. Πράγματι, οι υπάλληλοι αυτοί συχνά σχολιαζόταν ότι δεν ήταν αρκετά «Googly», ενώ όσον αφορά τους υποψήφιους μαύρους εργαζόμενους, αρκετά συχνά υποβάλλονταν σε σκόπιμα δύσκολες ερωτήσεις, ώστε να τα πηγαίνουν άσχημα στις συνεντεύξεις. Η Curley ανέφερε επίσης ότι το περιβάλλον εργασίας υπήρξε αρκετά εχθρικό. Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της στην εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με άσχημες συμπεριφορές, οι οποίες την υποβίβασαν.

Διαβάστε επίσης: Παρά τις προειδοποιήσεις, το Amazon πουλά μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε αυτοκτονίες

Μπορεί μεν η εταιρεία να προσπάθησε να αυξήσει τη φυλετική ποικιλομορφία μεταξύ του εργατικού δυναμικού της, ειδικά ανάμεσα στα μέλη των υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων της, παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσής της αναφορικά με το κομμάτι του diversity το 2021, μόλις το 4,4% των εργαζομένων της Google των ΗΠΑ ήταν μαύροι και ισπανόφωνοι. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλό συγκριτικά με τον εθνικό μέσο όρο του 9,1% των εταιρειών digital publishing και έρευνας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.