Nike Air Max Day | Η ιστορία μιας επετείου και τα δωρεάν sneakers που μοιράστηκαν με drone

Το Nike Air Max 1 λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 1987, σχεδιασμένο από τον Tinker Hatfield, πρώην αρχιτέκτονα και πλέον designer sneakers, έναν ζωντανό θρύλο που σήμερα είναι αντιπρόεδρος design και ειδικών projects της Nike.

To να μιλήσει κανείς για την επιτυχία αυτού του σχεδίου είναι μάλλον περιττό· εξάλλου, πόσα sneakers έχουν τη δική τους επετειακή μέρα; Η Ημέρα Nike Air Max, λοιπόν, τιμάται από τη Nike και τους sneakerheads κάθε χρόνο, από το 2014, στις 26 Μαρτίου, συνήθως με επετειακά πρωτότυπα λανσαρίσματα.

Η πρώτη εκείνη χρονιά εορτασμού ήταν σεμνή, για τα σημερινά δεδομένα, και τιμήθηκε με μια μικρή προσθήκη, την ημερομηνία «3.26» ραμμένη στη γλώσσα του παπουτσιού και την επαναφορά της κόκκινης δερμάτινης φάσας που υπήρχε στο μοντέλο του 1987. Πραγματοποιήθηκαν ακόμα κάποια μικρά events σε επιλεγμένες αμερικανικές πόλεις, όπως το Λος Άντζελες και η Νέα Υόρκη.

Το 2015 τα πράγματα αναβαθμίστηκαν, και λανσαρίστηκε ένα εντελώς νέο σχέδιο του Air Max, που μάλιστα, σύμφωνα με τον θρύλο, ο Tinker Hatfield είχε σχεδιάσει ήδη από το 1985, αλλά ποτέ δε λανσαρίστηκε γιατί είχε θεωρηθεί πολύ φουτουριστικό.

Διαβάστε ακόμα: H Nike ανοίγει καταστήματα Jordan στο πλαίσιο της DTC στρατηγικής της

Έκτοτε, κάθε χρόνο αυτή η ημέρα sneaker-ικής γιορτής ζητά όλο και πιο πολύπλοκες και εντυπωσιακές ενέργειες. Ακολούθησαν λοιπόν συνεργασίες με άλλους σχεδιαστές, το 2016 το event επεκτάθηκε σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο, πέρα από τη Νέα Υόρκη. Εκείνη τη χρονιά δημιουργήθηκε και ένα μικρό ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Masters of Air».

Το 2017 γιορτάστηκαν τα 30 χρόνια του sneaker, οπότε και η Nike αποφάσισε να οργανώσει μια ποικιλία εκδηλώσεων και ενεργειών. Αυτήν τη φορά, το Air Max γιορτάστηκε έναν ολόκληρο μήνα, τον «Month of Air». Η καμπάνια περιλαμβανε τέσσερα νέα λανσαρίσματα και έναν διαγωνισμό που ανέδειξε δώδεκα νέους creatives, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να σχεδιάσουν ένα Air Max για την επόμενη χρονιά.

Φέτος, όμως η κατεύθυνση της Nike άλλαξε: το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, πελάτες των αθλητικών καταστημάτων JD Sports επιλέχθηκαν τυχαία και παρέλαβαν δωρεάν ένα ζευγάρι Air Max, το οποίο τους παραδόθηκε με drone. Οι τυχεροί επιλέχθηκαν μέσω μιας εφαρμογής, από την οποία και στο πλαίσιο της καμπάνιας κέρδισαν και μια δωροκάρτα αξίας 326 δολαρίων, την οποία παρέλαβαν στις 3:26 μ.μ., ως υπενθύμιση της ημερομηνίας γέννησης του Air Max.

Το concept αυτό, σε εντελώς διαφορετικό στυλ από εκείνα των προηγούμενων ετών, που έδιναν έμφαση στο design, επιλέχθηκε για να κινητοποιήσει και να ενισχύσει το engagement του κοινού με το brand, σε μια περίοδο που η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να το έχει κάνει να περιμένει λίγο περισσότερο για τα νέα του sneakers.

Παράλληλα, η συνδυαστική χρήση drone και app αποτελεί μια ένδειξη των πιιο σύνθετων και τεχνολογικά ενισχυμένων δράσεων που έχει να περιμένει το καταναλωτικό κοινό στο μέλλον. Θα μπορούσε μάλιστα να θεωρηθεί ως ένας άλλος τρόπος να συνδεθούν οι δύο κόσμοι, ο ψηφιακός και ο φυσικός, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη των μεγάλων brands το τελευταίο διάστημα. Ειδικά η Nike, πρόσφατα, και πάλι με αφορμή το λανσάρισμα ενός Air Max, δημιούργησε για το κοινό της Ιαπωνίας ένα βιβλίο όπου χρησιμοποιείται επαυξημένη πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμα: Αυτός είναι ο virtual κόσμος της Nike στο metaverse

Ακόμα, τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία, σε συνεργασία με τα JD Sports, έτρεξε μια καμπάνια που χρησιμοποιούσε το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας Pokémon Go, για να φέρει στα καταστήματα της Ευρώπης τους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούσαν να αγοράσουν προϊόντα Nike σαν αυτά που φορούσαν τα avatars του παιχνιδιού.