24 Απρ 2024
READING

Τάση | μεγάλοι retailers δημιουργούν δικά τους διαφημιστικά δίκτυα για τα brands

3 MIN READ

Τάση | μεγάλοι retailers δημιουργούν δικά τους διαφημιστικά δίκτυα για τα brands

Τάση |  μεγάλοι retailers δημιουργούν δικά τους διαφημιστικά δίκτυα για τα brands

H μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων Macy’s δημιούργησε δίκτυο μέσων στα οποία διαθέτει διαφημιστικό χώρο και διαφημιστικές υπηρεσίες στα brands, το 2020 και τώρα, βλέποντας τη μεγάλη ανάπτυξη που της προσφέρει το digital marketing, επενδύει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Το χτίσιμο ενός τέτοιου δικτύου, ενός «retail media network», στο οποίο προσφέρονται υπηρεσίες marketing από έναν μεγάλο λιανοπωλητή, δεν είναι κάτι στο οποίο πρωτοτυπεί το Macy’s. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή τάση των τελευταίων χρόνων, που φαίνεται ότι ενισχύεται, καθώς μεγάλοι retailers, όπως το Amazon και η Walmart ανακοινώνουν σημαντικά κέρδη από την πώληση διαφημίσεων. Μάλιστα, τα έσοδα του Amazon από διαφημίσεις στην πλατφόρμα του ξεπέρασαν εκείνα του YouTube. Έτσι, και άλλες εταιρείες, όπως η Kroger, επενδύουν στις δικές τους πλατφόρμες – όπως ακριβώς κάνει το Macy’s.

Τα brands βρίσκουν στα media δίκτυα των retailers μια εξαιρετική εναλλακτική στις διαφημίσεις του Facebook και του Google, η αποδοτικότητα των οποίων πλήττεται από τις αλλαγές στις πολιτικές απορρήτου. Και το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι από αυτήν τη συνύπαρξη στις multichannel πλατφόρμες των λιανοπωλητών, δεν ωφελούνται μόνο οι διαφημιζόμενοι, που μάλιστα προσεγγίζουν τους καταναλωτές ακριβώς στο πεδίο και τη στιγμή των αγορών τους, αλλά και οι ίδιοι οι retailers, που βρίσκουν τώρα έναν τρόπο να ενισχύσουν σημαντικά τα έσοδά τους, σε μια εποχή που οι online πωλήσεις δεν τους επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Διαβάστε ακόμα: Είναι το μέλλον του λιανεμπορίου το self-service;

Επιπλέον, οι δημιουργικές δυνατότητες μέσα σε ένα δίκτυο λιανοπωλητή είναι αρκετά μεγαλύτερες από μια κοινή ψηφιακή διαφήμιση. Ένα brand μπορεί να αγοράσει από μια απλή θέση διαφήμισης μέσα στο site του retailer, των Macy’s εν προκειμένω, μέχρι landing pages που διατίθενται σε καθορισμένα templates για μικρές καμπάνιες, ή ακόμα και πακέτα με οδηγούς στυλ με προϊόντα του brand μέσα στο site. Αλλά και στα φυσικά καταστήματα μπορεί να διατίθενται ψηφιακές οθόνες, ενώ υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για τη δημιουργία online βίντεο, ακόμα και για καμπάνιες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το Macy’s διαθέτει επιπλέον και ένα billboard στη Herald Square στη Νέα Υόρκη.

Η ποικιλία των μέσων που προσφέρει στους διαφημιζόμενους φαίνεται ότι αποδίδει, αφού από το 2020 μέχρι το 2021 το Μacy’s είδε ως διαφημιστής αύξηση 2,8 φορές. Αυτός ο ρυθμός αντικατοπτρίζει και τη συνολική ανάπτυξη του κλάδου αυτού, δεδομένου ότι μέσα στην περασμένη χρονιά τα χρήματα που επένδυσαν στις ΗΠΑ τα brands για τη διαφήμισή τους μέσω των δικτύων των λιανοπωλητών διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αποδεικνύεται ότι η πώληση διαφημίσεων είναι πιο επικερδής από τη λιανική πώληση αγαθών, σχολιάζει εν τω μεταξύ το Forbes, υπογραμμίζοντας τη συνεργατική φύση της σχέσης λιανοπωλητή και μάρκας, προκειμένου να αξιοποιήσουν όλους τους τρόπους πρόσβασης σε ένα καταναλωτικό κοινό που ουσιαστικά μοιράζονται.

Εξού και το Macy’s επενδύει τώρα περισσότερο σε αυτόν τον τομέα των δραστηριοτήτων του, καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται με όλο και περισσότερους να μπαίνουν τώρα στο παιχνίδι. Ούτε η έμφαση που δίνει το τελευταίο διάστημα το Amazon στην πώληση διαφήμισης είναι τυχαία, καθώς σπεύδει να εξαργυρώσει την πρόσβαση σε ένα γιγαντιαίο κοινό και τη διάθεση μιας μεγάλης γκάμας μέσων για τους πελάτες του.

Επιπλέον, αυτή είναι μια αγορά που τώρα αναπτύσσεται, με νέους επαγγελματίες, ειδικούς στον χώρο, να αναλαμβάνουν δράση σχεδιάζοντας για τους retailers – και συνεπώς για τα brands-πελάτες τους – διαδραστικές εμπειρίες, σχεδιασμένες στα μέτρα και τις ανάγκες του καθενός. Τα toolkits των retailers εμπλουτίζονται, οι ευκαιρίες προβολής και προώθησης των brands διαφοροποιούνται, το κοινό προσεγγίζεται διαφορετικά. Το λιανεμπόριο αλλάζει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.