Οι γυναίκες είναι πάρα πολύ συχνά κεντρικές πρωταγωνίστριες στις διαφημίσεις. Ένα ερώτημα που έχει διατυπωθεί είναι εάν υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που οι καταναλωτές εμπιστεύονται περισσότερο όταν εμφανίζονται γυναίκες στις διαφημίσεις τους, καθώς επίσης και εάν υπάρχουν ορισμένες μάρκες που είναι σύμμαχοι των γυναικών.
Αυτά τα ερωτήματα εξετάζονται σε μια ευρεία έρευνα από την εταιρεία ανάλυσης καταναλωτών Engine Insights, την οποία δημοσίευσε το Adweek. Η έκθεση αποκαλύπτει τη στάση των ανθρώπων σχετικά με τις γυναίκες στις διαφημίσεις και καταδεικνύει πόσο δρόμο πρέπει να διανύσουν ακόμη οι γυναίκες για να αποτελέσουν αξιόπιστη πηγή για συστάσεις προϊόντων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ερωτηθέντες θεώρησαν ότι οι τρεις κορυφαίες μάρκες των οποίων οι διαφημίσεις αντιπροσωπεύουν καλύτερα την πρόοδο για τις γυναίκες βρίσκονται στο τομέα της ομορφιάς. Αυτές είναι οι Covergirl, L’Oréal και Maybelline. Αυτά τα brands γνωρίζουν ότι απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες και, ως εκ τούτου, τείνουν να παράγουν καμπάνιες που στοχεύουν στην ενδυνάμωσή τους, όπως η αμφισβήτηση της αξίας της ανδρικής προσοχής και η προώθηση της αυτοεκτίμησης.
Η ενδυνάμωση των γυναικών έχει γίνει όλο και περισσότερο διαδεδομένο θέμα στη διαφήμιση, αμφισβητώντας τα στερεότυπα στους ρόλους των φύλων και την προωθώντας τη θετικότητα του σώματος. Ενώ τέτοιες διαφημίσεις έχουν συζητηθεί διεξοδικά και επικροτηθεί για την επικοινωνία θετικών μηνυμάτων προς τις γυναίκες, δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα που να αξιολογεί αν και γιατί αυτές είναι αποτελεσματικές, καθώς και τα αποτελέσματα που έχουν στις καταναλώτριες. Είναι εύλογο ότι λόγω των συναισθημάτων που προκαλούν αυτές οι διαφημίσεις, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν θετικές στάσεις για τη μάρκα και τις προθέσεις αγοράς.
Έτσι, τέτοιες επαναστατικές και ελπιδοφόρες καμπάνιες φέρνουν πραγματικά αποτέλεσμα. Το brand προσωπικής φροντίδας Dove, το οποίο ήρθε τέταρτο αμέσως μετά από αυτές τις τρεις μάρκες, εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται την απήχηση της πρωτοποριακής εκστρατείας “Real Beauty”. Αυτή η προσπάθεια εξακολουθεί να είναι τόσο επίκαιρη σήμερα όσο και όταν δημιουργήθηκε το 2004, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το Geena Davis Institute on Gender in Media, για τη βελτίωση της απεικόνισης των γυναικών στα social media και στις διαφημίσεις.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα | η διαφορετικότητα στην διαφήμιση είναι παράγοντας επιτυχίας
Όπως θα μπορούσε να προβλέψει κανείς, οι γυναίκες φαντάζουν πιο αξιόπιστες όταν πρόκειται για προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τη φροντίδα, τις δουλειές του σπιτιού και την ένδυση. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος των γυναικών επεκτείνεται με τις μάρκες οικιακής βελτίωσης, τεχνολογίας, αυτοκινήτων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να βλέπουν επίσης μια αύξηση της εμπιστοσύνης των ατόμων ηλικίας γύρω στα 20 όταν παρουσιάζουν γυναίκες.
Διαβάστε επίσης: Οι αλλαγές στην διαφήμιση στις νεότερες γενιές
Πιο αναλυτικά, ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες ήταν σχεδόν ισομερώς μοιρασμένοι μεταξύ περισσότερης εμπιστοσύνης (18%) και λιγότερης (16%) όταν επρόκειτο για γυναίκες που διαφημίζουν πιστωτικές κάρτες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ωστόσο, οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν γυναίκες στις διαφημίσεις και, μάλιστα, όχι μόνο σε αυτές που σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση. Επιπλέον, το 73% των ερωτηθέντων θέλουν να βλέπουν στις διαφημίσεις μηνύματα γυναικείας ενδυνάμωσης, ενώ το 85% πιστεύει ότι αυτές οι απεικονίσεις έχουν θετικό αντίκτυπο στις γυναίκες.
Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καταναλωτικής τάσης που απαιτεί από τις μάρκες να παίρνουν θέση σε κοινωνικά ζητήματα, το 72% των ερωτηθέντων αναμένει από τις μάρκες να αναλάβουν δράση όταν πρόκειται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Ταυτόχρονα, αυτό που φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία είναι ο τρόπος απεικόνισης, με τις διαφημίσεις να θεωρούνται πιο πετυχημένες όταν παρουσιάζουν κατάλληλα τις ιστορίες των γυναικών. Το 35% των ερωτηθέντων προσβλήθηκε από τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αναπαρίστανται στη διαφήμιση τον τελευταίο χρόνο.
Οι ρόλοι που απεικονίζουν οι γυναίκες στις διαφημίσεις έχουν αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης δημόσιας κριτικής και ορισμένων εμπειρικών ερευνών. Τα τελευταία χρόνια οι διαφημιστές και οι οργανισμοί τους έχουν δεχθεί κριτική από ποικίλες πηγές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται οι γυναίκες στις διαφημίσεις. Οι επικριτές δηλώνουν ότι οι γυναίκες που εμφανίζονται στις διαφημίσεις είναι πολύ συχνά “μόνο νοικοκυρές”, ανόητες ή ανίκανες, εξαρτημένες από τους άνδρες, διακοσμητικά ή σεξουαλικά αντικείμενα, παθητικές και δεν συμμετέχουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλές από αυτές τις κριτικές ήταν, και σε κάποιο βαθμό εξακολουθούν να είναι, έγκυρες. Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι πολλοί διαφημιστές προσπάθησαν να αντιδράσουν απορρίπτοντας τα στερεότυπα και προσπαθώντας να δημιουργήσουν πιο ελκυστικούς ρόλους. Το θετικό είναι ότι πλέον, οι διαφημιστές και οι καταναλωτές αναπτύσσονται παράλληλα και αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις γυναίκες στις διαφημίσεις, ενώ έχουν άλλες προσδοκίες και ευαισθησίες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.