25 Απρ 2024
READING

Γιατί η προτίμηση των καταναλωτών στα μη αλκοολούχα ποτά θα συνεχίσει να ισχυροποιείται

4 MIN READ

Γιατί η προτίμηση των καταναλωτών στα μη αλκοολούχα ποτά θα συνεχίσει να ισχυροποιείται

Γιατί η προτίμηση των καταναλωτών στα μη αλκοολούχα ποτά θα συνεχίσει να ισχυροποιείται

Η άνοδος της NoLo (no- και low-alcohol) κατηγορίας προϊόντων – τα οποία προτιμά από τη μία μια νέα γενιά καταναλωτών που θέλουν να έχουν ένα υγιές μέτρο στην καθημερινότητα και τη διατροφή τους, και από την άλλη η κατηγορία των «sober curious», που επιθυμούν να περιορίσουν συνολικά την πρόσληψη αλκοόλ, όχι δηλαδή να το κόψουν τελείως – όλα δείχνουν ότι συνεχίζεται και μάλιστα δυναμικά, αν κρίνει κανείς και από την κινητοποίηση των brands και τα νέα τους λανσαρίσματα.

Ένα διαφορετικό μέλλον με μεγαλύτερη ποικιλία και κατανάλωση σε αυτήν την κατηγορία, περιγράφουν εξάλλου και τα ίδια τα brands, όπως η Heineken, διά στόματος του αντιπροέδρου του marketing της Heineken των ΗΠΑ, Borja Manso, που ανέλυσε την τάση σε πρόσφατο άρθρο του.

Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ο «στεγνός Ιανουάριος» (Dry January), κάτι σαν challenge αποχής από το αλκοόλ για ένα μήνα, ανάλογο με τις αποφάσεις τις νέας χρονιάς που κατά παράδοση οι άνθρωποι παίρνουν κάθε καινούριο χρόνο. Ο Στεγνός Ιανουάριος λειτουργεί για την τοπική αγορά ως άλλος ένας δείκτης αυτής της διαρκώς ενισχυόμενης τάσης του λιγότερου ή καθόλου αλκοόλ: το 2021, οι Αμερικανοί που δήλωναν ότι θα περάσουν έναν Ιανουάριο νηφαλιότητας έφταναν σε ένα ποσοστό της τάξης του 13%, από 11% που ήταν το 2020, και τα στοιχεία για τον Ιανουάριο που μας πέρασε εκτιμάται ότι θα καταγράψουν και περαιτέρω άνοδο.

Πιο εντυπωσιακά είναι τα νούμερα για τις πωλήσεις μη αλκοολούχων στις ΗΠΑ, που ανέβηκαν κατά 33,2% το 2021, ενώ οι πωλήσεις των ποτών με χαμηλό αλκοόλ γνώρισαν άνοδο 8,1%.

Ο Borja Manso παρατηρεί ότι αυτά τα νούμερα αντικατοπτρίζουν κάτι πολύ περισσότερο από μια παροδική στροφή στο wellness που θεωρείται πυροδοτημένη από την πανδημία. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρότερη τάση, που είχε ξεκινήσει ήδη νωρίτερα, απλώς τώρα επιταχύνεται, καθώς μάλιστα και τα brands, αντιλαμβανόμενα τι συμβαίνει, σπεύδουν να καλύψουν την ανάγκη του κοινού με νέα λανσαρίσματα. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προτίμηση των καταναλωτών δε συμβαίνει ανεξάρτητα από μια συνολικά διαφορετική θεώρηση της καθημερινότητας, των αρχών της ευεξίας και της υγείας, ακόμα και της ίδιας της κοινωνικής ζωής.

Έτσι, η συνολική διάθεση της συνειδητής αποχής ή έστω του περιορισμού του αλκοόλ, είναι λογικό ότι μεταφράζεται στην αγορά με τις αντίστοιχες τάσεις που φαίνεται να αναδιαμορφώνουν το τοπίο σε αυτήν την κατηγορία. Παρατηρούνται, δηλαδή:

Νέες πρωτότυπες συνεργασίες μέσα μεταξύ των βιομηχανίών των ροφημάτων, των αναψυκτικών και των ποτών, που τώρα φαίνεται να θολώνουν. Βλέπουμε brands αναψυκτικών, όπως η Coca-Cola, που συνεργάστηκε με τη Molson Coors αλλά λάνσαρε και premium mixers, να συμπράττουν με μάρκες αλκοολούχων λανσάροντας από κοινού πρωτότυπες μείξεις και γεύσεις με χαμηλό αλκοόλ, ή ακόμα και τα ενεργειακά ποτά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτόν τον χώρο. Εκτός από το γεγονός ότι τα brands έτσι αποκτούν ένα πιο πλούσιο χαρτοφυλάκιο, που τους δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουν ένα πιο διευρυμένο κοινό, αυτές οι συνεργασίες ωφελούν τις εταιρείες και από την άποψη ότι επεκτείνουν αυτόματα και το δίκτυο διανομής τους, επωφελούμενα το ένα από τις συνεργασίες του άλλου.

Κυκλοφορίες καινούριων προϊόντων με λιγότερες θερμίδες αλλά με έμφαση στη γεύση. Δεδομένου ότι οι καταναλωτές στρέφονται στα NoLo προϊόντα σε μεγάλο βαθμό επειδή θέλουν να προσέξουν την υγεία τους, δεν αρκεί να επιλέξουν ένα απλό αναψυκτικό γεμάτο ζάχαρη. Αναζητούν προσεγμένα προϊόντα, με φυσικά συστατικά, αλλά παράλληλα και με πρωτότυπες γεύσεις, για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για κάτι ενδιαφέρον.

Έμφαση στα premium προϊόντα. Η τάση του premiumization έχει ήδη καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και στην κατηγορία των αλκοολούχων, με τις premium ετικέτες και τα ποτά όπως το κονιάκ και η σαμπάνια να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή – η κατηγορία των premium αλκοολούχων αναμένεται να καλύπτει το 13% της αγοράς μέχρι το 2024. Τα NoLo προϊόντα δε μένουν όπως φαίνεται εκτός αυτού του trend. Οι περίπλοκες και επιτηδευμένες γεύσεις δίνουν έναν αέρα premium επιλογής. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν τις ΗΠΑ, τουλάχιστον, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των ετικετών premium μπύρας, μηλίτη και ανάλογων premium ποτών με γεύσεις, πωλούνται σε ψηλόλιγνα κουτάκια και συσκευασίες, για μια έξτρα αίσθηση του διαφορετικού και ξεχωριστού.

Υπάρχει συνεπώς χώρος για μεγάλη ανάπτυξη σε αυτό το πεδίο, καθώς το κοινό δείχνει έτοιμο να δοκιμάσει καινούρια προϊόντα, ειδικά αν έχουν να του προσφέρουν κάτι πιο εξεζητημένο. Το στοίχημα για τα brands, μιας που ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούνται οι «στεγνές κάβες» – καταστήματα με τη λογική της κάβας, αλλά αποκλειστικά με ποτά χωρίς καθόλου ή με χαμηλή περιεκτιότητα σε αλκοόλ -, είναι τώρα να αρχίσουν να μπαίνουν και στους καταλόγους των μπαρ και των εστιατορίων, να ενσωματωθούν σε κοκτέιλ, να κατακτήσουν δηλαδή όλους τους χώρους όπου μέχρι τώρα η κατανάλωση αλκοόλ θεωρούνταν αυτονόητη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.