26 Απρ 2024
READING

H Nike ανοίγει καταστήματα Jordan στο πλαίσιο της DTC στρατηγικής της

3 MIN READ

H Nike ανοίγει καταστήματα Jordan στο πλαίσιο της DTC στρατηγικής της

H Nike ανοίγει καταστήματα Jordan στο πλαίσιο της DTC στρατηγικής της

Η Nike διανύει τη δεύτερη φάση της στρατηγικής της που αφορά την ανάπτυξη και την εξέλιξή της στην αγορά. Το δημοφιλές brand έχει καταφέρει να επεκταθεί σημαντικά σε πολλά και διαφορετικά σημεία πώλησης, πουλώντας τα προϊόντα του μέσω διαφόρων συνεργατών. Ωστόσο την ίδια στιγμή έχει μειώσει τα σημεία πώλησης χονδρικής περισσότερο από 50% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ουσιαστικά η Nike ακολουθεί πλέον το μοτίβο της στρατηγικής direct-to-consumer (απευθείας προς τον καταναλωτή), με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους γίνεται. Αρχικά έχει σκοπό να ανοίξει καταστήματα Jordan στη Βόρεια Αμερική το 2023, ενώ μέσω των φυσικών καταστημάτων της θέλει να προσεγγίσει περισσότερο και το γυναικείο καταναλωτικό κοινό.

Γενικά τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 5% αγγίζοντας τα 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Η ανάπτυξη πηγάζει από την αύξηση των direct to consumer πωλήσεων κατά 17%, η οποία αντιπροσωπεύει το 42% των πωλήσεων του λιανοπωλητή το τελευταίο τρίμηνο φτάνοντας τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, οι διαδικτυακές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 22%.

Διαβάστε επίσης: Η Nike στοχεύει σε έσοδα 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος

Από τη στιγμή που η Nike εστίασε στην ανάπτυξή των DTC, αυτό που έκανε ήταν να απομακρυνθεί από επιλεγμένους συνεργάτες χονδρικής. Για παράδειγμα η Foot Locker ανέφερε ότι τα προϊόντα της Nike έχουν μειωθεί σημαντικά στο χαρτοφυλάκιό της, μιας και το δημοφιλέστατο brand αθλητικών ειδών έχει εστιάσει αρκετά στο μοντέλο των DTC πωλήσεών της.

Διαβάστε επίσης: Tι σημαίνει για την Athlete’s Foot η αποχώρηση της Nike

Ωστόσο η εταιρεία δε σκοπεύει να σταματήσει εντελώς τις χονδρικές πωλήσεις, μιας και εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος των πρακτικών ανάπτυξής της. Η Nike θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με εμπόρους χονδρικής στο πλαίσιο της στρατηγικής της στην αγορά. Μάλιστα μία σημαντική συνεργασία είναι εκείνη με τον λιανοπωλητή Dick’s στα τέλη του περασμένου έτους, στο πλαίσιο της οποίας προσφέρονται loyalty προγράμματα. Εν ολίγοις αυτό που κάνει η εταιρεία είναι να δίνει έμφαση σε πολύ συγκεκριμένους συνεργάτες χονδρικής, επιτυγχάνοντας υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της στην αγορά.

Μπορεί η Nike να έχει επικεντρωθεί στην εξέλιξη των DTC πωλήσεών της, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές δεν είναι σίγουροι εάν τελικά η συγκεκριμένη στρατηγική μπορεί να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους. Παραδείγματος χάρη αναλυτές της BMO Capital Markets αναφέρουν ότι ενώ η Nike σημείωσε αύξηση των DTC πωλήσεων, τα περιθώρια EBIT μειώθηκαν. Ίσως τελικά η λύση να βρίσκεται κάπου στη μέση. Στο τέλος της μέρας σημασία έχει οποιαδήποτε στρατηγική να ενισχύει το κέρδος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.