21 Δεκ 2024
READING

Γιατί η έμφαση του Instagram στο video απογοητεύει τις μικρές επιχειρήσεις

4 MIN READ

Γιατί η έμφαση του Instagram στο video απογοητεύει τις μικρές επιχειρήσεις

Γιατί η έμφαση του Instagram στο video απογοητεύει τις μικρές επιχειρήσεις

Στα τέλη του 2021, ο επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri, ανακοίνωσε με ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η εφαρμογή θα στρέψει την προσοσχή της στο βίντεο. «Δεν είμαστε πια απλώς μια πλατφόρμα κοινοποίησης φωτογραφιών», είπε χαρακτηριστικά.

Τώρα, ο αλγόριθμος του Instagram ευνοεί λοιπόν τα Reels, όπως λέει τα βίντεό της η εφαρμογή, που ως δυνατότητα παρέχεται στους χρήστες από τον Αύγουστο του 2020, σαν απάντηση στην τεράστια επιτυχία που γνώρισε και γνωρίζει το TikTok με τα δικά του βίντεο. Tα Reels μπορούν να έχουν διάρκεια έως ένα λεπτό και εμφανίζονται στο Feed και το Explore του χρήστη, ενώ δημιουργούνται και μοντάρονται με τα εργαλεία που προσφέρει η ίδια η πλατφόρμα.

Όμως, αυτή η σαφής προτίμηση του αλγορίθμου στα βίντεο απαγοήτευσε τους μικρούς επιχειρηματίες, που στηρίζονταν για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους στο Instagram σε έναν σημαντικό βαθμό. Πολλοί, που βασίζονταν στις φωτογραφίες που τραβούσαν οι ίδιοι και τα προσεγμένα τους κείμενα, με τη βοήθεια των οποίων διαμόρφωναν την ταυτότητα του brand τους αλλά και επικοινωνούσαν άμεσα με το κοινό, είδαν ξαφνικά τα likes τους και το engagement να πέφτουν κατακόρυφα, κάτι που είχε εμφανή αντίκτυπο στην επισκεψιμότητα των sites τους και στις πωλήσεις τους.

Από το 2010, που λανσαρίστηκε το Instagram, με την προσεγμένη κοινοποίηση φωτογραφιών και τα κατάλληλα hashtags, ένα brand μπορούσε να χτίσει μια στρατηγική marketing χωρίς μεγάλο κόστος. Τώρα, καθώς η Meta προσπαθεί να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού που προτιμά τα βίντεο του TikTok, αν ένας λογαριασμός δε δημοσιεύει συχνά βίντεο, εμφανίζεται πιο χαμηλά στο feed σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούν βίντεο.

Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι τόσο απλό για αυτές τις μικρές επιχειρήσεις να δημιουργούν καλά βίντεο, που πρέπει να είναι «διασκεδαστικά και αστεία», όπως λέει το Instagram, να τραβούν την προσοχή και «να κάνουν τους χρήστες να γελούν ή να έχουν το στοιχείο της έκπληξης ή κάποιο twist». Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να γίνει ορατό ένα brand, πλέον, και οι διαχειριστές του λογαριασμού του πρέπει, ουσιαστικά, να έχουν ικανότητες παραγωγής βίντεο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τα φίλτρα, να προσθέσουν κείμενα και εφέ, να βάλουν μουσική και ήχο. Ακόμα και για τους επαγγελματίες των social media –  εφόσον ένα μικρό brand αποφασίσει να διαθέσει το budget να προσλάβει κάποιον – δεν είναι αυτονόητο. Η λύση ενός video editor είναι τελικά μονόδρομος.

Διαβάστε ακόμα: Το Instagram θέλει να είναι περισσότερα από μια απλή εφαρμογή κοινοποίησης φωτογραφιών

Ή, το να εγκαταλείψουν εντελώς την πλατφόρμα του Instagram, και να προτιμήσουν το TikTok, που λειτουργεί διαφορετικά και όπου μπορεί ένα ερασιτεχνικό βίντεο να συγκεντρώσει μέχρι χιλιάδες views, ακόμα και χωρίς να έχει ένας λογαριασμός πολλούς followers. Εδώ, βέβαια, που οι δυνατότητες πώλησης δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί στην πλατφόρμα, όπως στο Instagram που μπορεί να δεχτεί links για αγορά, τα έσοδα δεν είναι τόσο άμεσα, ωστόσο είναι το engagement με το κοινό που είναι το σημαντικό.

Από την άλλη, φαίνεται να δικαιώνονται τώρα εκείνοι που ανέκαθεν συμβούλευαν τα brands να μην επενδύουν αποκλειστικά σε ένα μέσο ή μια social media πλατφόρμα και να προσπαθούν να ακολουθούν μια διαφοροποιημένη στρατηγική, γιατί, πολύ απλά, οι αλγόριθμοι αλλάζουν, όπως και η αποτελεσματικότητα του κάθε μέσου. Με το Facebook, που θεωρούνταν πάντα η πιο αποδοτική πλατφόρμα, αυτό συνέβη το 2018, οπότε ο αλγόριθμος άρχισε να ευνοεί τους προσωπικούς σε σχέση με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, πλήττοντας την επισκεψιμότητα των brands. Και ξανασυνέβη πέρυσι, όταν η Apple άλλαξε την πολιτική προστασίας απορρήτου, τα δεδομένα των χρηστών έγιναν δυσεύρετα και η στόχευση ακριβότερη και λιγότερο αποτελεσματική.

Η διαφοροποίηση και η ποικιλία στη χρήση των μέσων είναι η λύση, ώστε τα brands να έχουν τον πλήρη έλεγχο της στρατηγικής τους, γιατί, τελικά, οι πλατφόρμες των social media ανήκουν στις εταιρείες τους και όχι στις μάρκες που αξιοποιούν τις δυνατότητές τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.