23 Απρ 2024
READING

Μπορεί η Ευρώπη να επιστρέψει στον άνθρακα, ελλείψει ρωσικού πετρελαίου και αερίου;

4 MIN READ

Μπορεί η Ευρώπη να επιστρέψει στον άνθρακα, ελλείψει ρωσικού πετρελαίου και αερίου;

Μπορεί η Ευρώπη να επιστρέψει στον άνθρακα, ελλείψει ρωσικού πετρελαίου και αερίου;

Η διεθνής πρόθεση για τη διακοπή των δεσμών με τη Ρωσία ανέδειξε πόσο εξαρτημένη είναι στην πραγματικότητα η Ευρώπη από τη Μόσχα. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει μόνο το 4% του φυσικού αερίου του από τη Ρωσία, η Γερμανία βασίζεται στη χώρα αυτή για το 50%, και στη Βουλγαρία ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο 100%. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ προσπαθούν να διακόψουν αυτούς τους δεσμούς.

Η Βρετανία δηλώνει ότι θα διακόψει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους και εξετάζει επιλογές για να σταματήσει και τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα εντός ενός έτους. Ο στόχος είναι να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως οι διάφορες χώρες από τη Ρωσία ώστε να μπορούν να λάβουν τις προσωπικές τους αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική, χωρίς να υπόκειται σε ενεργειακό εκβιασμό.

Διαβάστε επίσης: Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η προοπτική της διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προκάλεσε βιασύνη για εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια ενεργειακή κρίση τον επόμενο χειμώνα. Η ΕΕ έχει υποστηρίξει ότι το όποιο κενό αφήνει το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να καλυφθεί μακροπρόθεσμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι βραχυπρόθεσμα θα είναι πιο περίπλοκο και θα μπορούσε να προκαλέσει την αναβίωση των ορυκτών καυσίμων. Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη έκαψαν 51% περισσότερο άνθρακα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου Fraunhofer ISE.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής West Burton A του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένας από τους τρεις μόνο εναπομείναντες σταθμούς άνθρακα σε μια χώρα που έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα εντελώς μέχρι το 2024. Τον περασμένο Μάρτιο είχε ανακοινωθεί ότι ο σταθμός θα έκλεινε οριστικά τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ η EDF, η ιδιοκτήτρια εταιρεία, είχε ήδη κλείσει δύο από τις τέσσερις μονάδες της. Ωστόσο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να δέχεται πιέσεις να απορρίψει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, η EDF προσεγγίστηκε εκ νέου με την επιδίωξη η μονάδα να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά τον Σεπτέμβριο. Η παράταση της λειτουργίας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα είναι μια λύση από τη σειρά επιλογών που διερευνά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία ο άνθρακας θα μπορούσε να επιστρέψει, καθώς οι κυβερνήσεις αναζητούν πηγές ενέργειας για να αντικαταστήσουν τη ρωσική ενέργεια στα συστήματά τους. Η Ρουμανία επίσης εξετάζει την επανεκκίνηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ενώ και η Τσεχική Δημοκρατία αναμένει επίσης να συνεχίσει να χρησιμοποιεί άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή και μετά το τέλος της δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να επηρεάσει τις πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων;

Οι προσπάθειες της Ευρώπης να αποφύγει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας θα προκαλέσουν πιθανώς μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του άνθρακα. Αισίως, όμως, αναλυτές υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε νέα εξάρτηση από τον άνθρακα είναι απλώς ένας βραχύβιος τρόπος αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών έως ότου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορέσουν να αξιοποιηθούν. Ακόμα, μερικοί υποστηρίζουν ότι μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των εκπομπών θα εξουδετερωθεί από την ώθηση που θα λάβουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς η Ευρώπη θα διακόψει τους δεσμούς της με το ρωσικό φυσικό αέριο. Ουσιαστικά, θα τεθούν τα θεμέλια για μεγαλύτερη πρόοδο στη βιωσιμότητα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η εξέλιξη της αγροτεχνολογίας ανακόπτεται από την επίθεση στην Ουκρανία

Η ιδέα μιας έστω και βραχυπρόθεσμης αύξησης της χρήσης άνθρακα δεν τους βρίσκει σύμφωνους όλους, φυσικά. Πολλοί τονίζουν πως αντί να αυξηθεί η  εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, πρέπει να εξεταστεί περισσότερο ως βραχυπρόθεσμο μέτρο η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων. Σε αυτό συμφωνεί και η Greenpeace Γερμανίας, προτείνοντας την απαγόρευση της οδήγησης τις Κυριακές, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να μειώσουν τη θέρμανσή τους κατά 1 ή 2 βαθμούς και υποστηρίζοντας νέα όρια ταχύτητας 100 km/h στους αυτοκινητόδρομους, 80 km/h στους επαρχιακούς δρόμους και 30 km/h στις πόλεις. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει εντελώς της αύξηση της εξάρτησης από τον άνθρακα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.