16 Νοέ 2024
READING

Έρευνα | H έλλειψη ψηφιακών ικανοτήτων βλάπτει την απόδοση των επιχειρήσεων

4 MIN READ

Έρευνα | H έλλειψη ψηφιακών ικανοτήτων βλάπτει την απόδοση των επιχειρήσεων

Έρευνα | H έλλειψη ψηφιακών ικανοτήτων βλάπτει την απόδοση των επιχειρήσεων

Η επιστήμη της ανάλυσης δεδομένων αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι η επιτυχία τους εξαρτάται σημαντικά από την ανάλογη εκπαίδευση των υπαλλήλων τους και τον βαθμό κατά το οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στην εκπαίδευση των ανθρώπων τους· μόνο έτσι θα καταφέρουν να τιθασεύσουν και να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους τη δύναμη των δεδομένων.

Αυτό καταδεικνύει η παγκόσμια έρευνα της Tableau που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Forrester Consulting, με τη συμμετοχή πρισσότερων από 2000 στελεχών σε δέκα χώρες, από εταιρείες με περισσότερους από 500 υπαλλήλους.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας, όμως, είναι ότι αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι επενδύοντας στην επιστήμη ανάλυσης δεδομένων οι εταιρείες μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικά, και αυτό το αναγνωρίζουν τα στελέχη τους, οι οργανισμοί δεν είναι πρόθυμοι να παρέχουν ανάλογη ικανοποιητική εκπαίδευση στους υπαλλήλους τους. Κι όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, με πολλές μεγάλες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης εξαιτίας της «μεγάλης παραίτησης», και με το 80% των υπαλλλήλων να δηλώνουν ότι θα έμεναν σε μια εταιρεία που τους προσφέρει τέτοιου είδους εκπαίδευση, οι ηγεσίες εφανίζονται διστακτικές.

Διαβάστε ακόμα: Τα δεδομένα θα κυριαρχήσουν στα πολυκαταστήματα του Amazon

Το λεπτό σημείο εδώ είναι ότι οι εργοδότες αναγνωρίζουν μεν την αξίας τη γνώσης ανάλυσης δεδομένων, αλλά η επένδυση που κάνουν σε αυτήν και η εκπαίδευση που προσφέρουν είναι ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα να νιώθουν μια αυτοπεποίθηση που δε θα έπρεπε. Δεν αρνούνται δηλαδή ότι η ανάλυση δεδομένων μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να αναπτυχθούν και να πάρουν σωστά τεκμηριωμένες και δικαιολογημένες αποφάσεις, δεν κάνουν αρκετά όμως για να εξασφαλίσουν αυτήν τη γνώση.

Μάλιστα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ηγετών στις εταιρείες πιστεύουν ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει μόνοι τους να αναπτύξουν αυτές της αναλυτικές ικανότητες, μέσα στην πορεία της δουλειάς, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα, ζητώντας βοήθεια από τους συναδέλφους τους και μέσα από δοκιμές και λάθη. Εξού και μόλις ένα 39% των επιχειρήσεων δίνει τη δυνατότητα της εκπαίδευσης σε όλους τους υπαλλήλους, ενώ και αυτή η εκπαίδευση τελικά συνήθως γίνεται από τους επικεφαλής των τμημάτων ή των ομάδων.

Παρόλ’αυτά, το 82% των υψηλόβαθμων στελεχών έχουν από όλους τους υπαλλήλους τους την προσδοκία να έχουν βασικές γνώσεις ανάλυσης δεδομένων, σε όποιο τμήμα και αν δουλεύουν. Εν τω μεταξύ, μέχρι το 2025 αναμένεται ότι σχεδόν το 70% των υπαλλήλων θα απαιτείται να χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό data στη δουλειά τους, τη στιγμή που το 2018 αυτό το ποσοστό βρισκόταν μόλις στο 40%.

Διαβάστε ακόμα: Τα brands επενδύουν στην εκπαίδευση | Η PepsiCo καλύπτει δίδακτρα για 100.000 εργαζoμένους

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, αυτή η ασυνέχεια μεταξύ των προσδοκιών που έχουν οι εργοδότες και της πραγματικότητας που διαμορφώνουν για τους υπαλλήλους τους, μπορεί να έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις επιδόσεις, στην εξέλιξη μιας επιχείρησης και στο πώς αυτή μπορεί να αναπτυχθεί με βήματα εδραιωμένα στα δεδομένα. Αυτό αποδεικνύουν και παλαιότερες έρευνες, που αφενός σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να νιώθουν πελαγωμένοι και ανεπαρκείς όταν πρέπει να δουλέψουν με δεδομένα, αφετέρου εκτιμούν ότι οι εργοδότες μπορεί να χάνουν μέρες πααγωγικότητας, μόνο από αυτήν την ανεπάρκεια. Ως μόνη λύση παρουσιάζεται η διαρκής μάθηση.

Γι’ αυτό, συμπεραίνει η έρευνα της Tableau, αυτό το κενό πρέπει να ιδωθεί ως μια ευκαιρία να βελτιωθούν οι εταιρείες σε αυτόν τον τομέα, γιατί η μετάβαση των οργανισμών σε digital-first μοντέλα μόνο με την κατάλληλη γνώση μπορεί να επιτευχθεί. Ακόμα και μικρότερης κλίμακας επενδύσεις σε κατάλληλα όμως εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην αποδοτικότητα και τη διατήρηση των υπαλλήλων, αλλά και στην ικανοποίηση των πελατών.

Επιπλέον, οι θέσεις του επιστήμονα και του αναλυτή δεδομένων είναι συνήθως δύσκολο να καλυφθούν από ικανά στελέχη. Αυτή η πραγματικότητα κάνει την εκπαίδευση μέσα στο πλαίσιο της δουλειάς ακόμα πιο σημαντική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.