18 Δεκ 2024
READING

BIANEΞ: Ο κυρίαρχος του ελληνικού φαρμάκου που δημιούργησε η οικογένεια Γιαννακόπουλου

5 MIN READ

BIANEΞ: Ο κυρίαρχος του ελληνικού φαρμάκου που δημιούργησε η οικογένεια Γιαννακόπουλου

BIANEΞ: Ο κυρίαρχος του ελληνικού φαρμάκου που δημιούργησε η οικογένεια Γιαννακόπουλου

Η αρχή για την οικογένεια Γιαννακόπουλου έγινε το 1924. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πατέρας του Παύλου, του Θανάση του Κώστα και της Βασιλικής Γιαννακοπούλου, δημιουργούσε ένα από τα πρώτα φαρμακεία των Αθηνών στην οδό Πειραιώς στο κέντρο της πόλης. Το βήμα για την επιχειρηματική ενηλικίωση της οικογένειας έγινε το 1960 από τον Παύλο Γιαννακόπουλο.

Τότε ο ίδιος δημιούργησε την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ (Φάρμακα Γιαννακόπουλου), η οποία 11 χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε ΒΙΑΝΕΞ μετεξελισσόμενη σε ανώνυμη εταιρεία. Η εξέλιξη της ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ ήταν ταχύτατη, καθότι ανέπτυξε σημαντικές συνεργασίες ως αντιπρόσωπος μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. Στην εποχή πια της ΒΙΑΝΕΞ, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Sigma Tau Industries (Ιταλία) και αρκετές ακόμη, ανέθεσαν στη ΒΙΑΝΕΞ να αντιπροσωπεύσει στην Ελλάδα τα προϊόντα που οι ίδιες έβγαζαν από τα εργοστάσια παραγωγής τους.

Πέρα όμως από την βιομηχανία φαρμάκου η οικογένεια Γιαννακόπουλου δραστηριοποιήθηκε και στην εμπορία μπανάνας στην ελληνική αγορά, καθώς μεταπολιτευτικά σύστησε τις μπανάνες Chiquita στην Ελλάδα, οι οποίες αποτέλεσαν ένα απαγορευμένο είδος κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών. 

Ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη επιχειρηματική οντότητα στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, με μεικτό κύκλο εργασιών χωρίς την αφαίρεση του claw back και του rebate, στα επίπεδα των 370,9 εκατομμυρίων ευρώ. 

Η οικογένεια αντλεί την καταγωγή της από τη Σπάρτη, ενώ ο Παύλος Γιαννακόπουλος έζησε όλα τα χρόνια της ζωής του στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΣΟΕ, ενώ και εκείνος όπως και τα άλλα αδέλφια βρέθηκαν πολλές ώρες πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου του πατέρας τους, Δημήτρη, λαμβάνοντας μαθήματα για την μετέπειτα πορεία της επιχείρησής τους. 

Η είσοδος της ΒΙΑΝΕΞ στην βιομηχανική παραγωγή

Τα βήματα της οικογένειας στο χώρο του φαρμάκου έγιναν σταδιακά, σταθερά και μελετημένα, καθώς το 1977 ξεκίνησε η βιομηχανική δραστηριότητα της ΒΙΑΝΕΞ, με την δημιουργία του εργοστασίου Α’ στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Μάλιτα, το 1981, σε μία περίοδο που οι ξένες φαρμακευτικές αποχωρούν, φοβούμενες την επέλαση του σοσιαλισμού, ο Παύλος Γιαννακόπουλος συνέχισε απρόσκοπτα την δραστηριότητά του στο φάρμακο και δικαιώθηκε από την επιμονή του. Ταυτόχρονα ξεκίνησε να αγοράζει διαδοχικά τα εργοστάσια των πολυεθνικών εταιρειών που διατηρούσαν παρουσία στην Ελλάδα.

Το 1983 υλοποιήθηκε η εξαγορά του εργοστασίου της Winthrop-Sterling στην Παλλήνη, το οποίο έγινε το εργοστάσιο Β’ και το 1985 η επιχείρηση απέκτησε το εργοστάσιο της Upjohn – Γ’ εργοστάσιο – επίσης στην περιοχή της Παλλήνης. Η εταιρεία επένδυσε για τον εκσυγχρονισμό των δύο εργοστασίων και την προσθήκη γραμμών παραγωγής που θα ήταν σε θέση να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της. Ένα ακόμη εργοστάσιο περιήλθε στην κατοχή της ΒΙΑΝΕΞ όταν το 1999 η επιχείρηση απέκτησε τη μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας στην Πάτρα, το οποίο έγινε το εργοστάσιο Δ’. Στα βήματα της ΒΙΑΝΕΞ, κομβικής σημασίας ήταν η ίδρυση της θυγαρικής ΒΙΑΝ το 1995, με αντικείμενο την διακίνηση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και λοιπών παραφαρμακευτικών προϊόντων. Το 2011 η ΒΙΑΝΕΞ κατέστη εγκεκριμένος προμηθευτής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ το 2019 εξαγόρασε τη ΦΑΡΜΑΝΕΛ, μίας εταιρείας με σημαντική παρουσία στα γενόσημα φάρμακα, η οποία ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την παρουσία της ΒΙΑΝΕΞ σε αυτόν τον τομέα. 

Ισχυρό και εκτεταμένο εκτόπισμα στον εξαγωγικό τομέα

Η δυναμική της ΒΙΑΝΕΞ εντοπίζεται κατά σημαντικό ποσοστό στις εξαγωγές, οι οποίες αντικατοπτρίζουν περίπου το 60% της συνολικής της παραγωγής. Η επιχείρηση της οικογένειας Γιαννακόπουλου δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ασία. Μάλιστα το 2013 υπέγραψε συμφωνία με την Lilly για την παραγωγή 10 εκατομμυρίων τεμαχίων το χρόνο από τη δραστική ουσία βανκομυκίνη με προορισμό την Κίνα. Σήμερα διατηρεί τμήμα έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ μέσω αυτού έχει την δυνατότητα βελτίωσης των μεθόδων παραγωγής, γεγονός που της προσφέρει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η ΒΙΑΝΕΞ το 2020 αύξησε το τζίρο της στα 370,99 από 301,32 το 2019 με αποτελέσματα μετά από φόρους 14,15 εκατ. ευρώ και 1,73 εκατ. ευρώ αντίστοιχα τα δύο έτη. 

Η ταύτιση με τα χρώματα του Παναθηναϊκού από το 1971 και ύστερα

Ουδείς βέβαια μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η οικογένεια Γιαννακόπουλου ταυτίστηκε έντονα με την ιστορία του Παναθηναϊκού, με τον Παύλο Γιαννακόπουλο να εμπλέκεται ήδη στα διοικητικά πεπραγμένα της ομάδας από το 1971. Ακολούθως, το 1973 εκλέχθηκε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Συναγερμού, συνδιεκδικώντας μαζί με άλλα στελέχη της εποχής το τιμόνι του Παναθηναϊκού. 

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ανέλαβε από το 1987 έως και το 1997 πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού, ενώ από το 1992 ο μπασκετικός Παναθηναϊκός κατέστη αυτόνομος ως επαγγελματική ομάδα, με τον ίδιο να αναλαμβάνει τη διοίκηση μαζί με τον αδελφό του Θανάση. Τα δύο αδέλφια οδήγησαν σε νέα εποχή την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, η οποία ξεχώρισε στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή σημαντικών αθλητών αλλά και προπονητών που πέρασαν κατά καιρούς από τον πάγκο της ομάδας.

Σήμερα τα τρία αδέλφια, Παύλος, Θανάσης και Κώστας δεν βρίσκονται εν ζωή, ενώ τα ηνία της ΒΙΑΝΕΞ, έχει αναλάβει πλέον ο γιος του Παύλου Γιαννακόπουλου, Δημήτρης. Στην εταιρεία συμμετέχει επίσης και γιος της Βασιλικής Γιαννακοπούλου, Kωνσταντίνος Παναγούλιας αλλά και ο αδελφός του Δημήτρης. 

Παύλος Γιαννακόπουλος και Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.