25 Απρ 2024
READING

Τάση: τα online brands ανοίγουν φυσικά καταστήματα

4 MIN READ

Τάση: τα online brands ανοίγουν φυσικά καταστήματα

Τάση: τα online brands ανοίγουν φυσικά καταστήματα

Ολοένα και περισσότερα DTC (Direct-To-Consumer) digital brands, που δραστηριοποιούνται online, αλλάζουν σταδιακά την προσέγγισή τους στο κοινό, αποφασίζοντας να ανοίξουν φυσικά καταστήματα,  και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο φυσικό εμπόριο, σε μια εποχή που από τη μία ανεβαίνει σημαντικά το κόστος της ψηφιακής διαφήμισης, από την άλλη το τοπίο στο λιανεμπόριο είναι ρευστό, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους μετά την κρίση της πανδημίας.

Τα περισσότερα από αυτά τα brands αναπτύχθηκαν με σχετική ευκολία και ταχύτητα τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενα τις ευκαιρίες που τους δίνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προσεγγίσουν απευθείας το κοινό τους, γλιτώνοντας τις προμήθειες που θα ζητούσαν οι λιανέμποροι για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Φαινόταν ότι είχε βρεθεί ένας τρόπος να παρακάμψουν όλα τα αρνητικά που συνεπάγεται για τον τζίρο ενός brand η διάθεση χονδρικής.

Τα brands βασίζονταν στα social media, στις διαφημίσεις στο Google και το Facebook, αλλά και στο engagement που μπορούν να προσφέρουν τα ψηφιακά μέσα, καθώς μέσα από αυτά έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν την ταυτότητά τους και να εντοπίσουν ευκολότερα το niche τους.

Τώρα, καθώς οι πρώτοι διδάξαντες της DTC τάσης, όπως το μεγάλο brand οπτικών Warby Parker στις ΗΠΑ, έχουν ήδη αρχίσει να επεκτείνουν τη φυσική τους παρουσία, ενώ αποκαλύπτεται ότι με την αποκλειστικά digital δραστηριότητά τους δεν ήταν καν κερδοφόρα, ακόμα και οι μικρότερες online μάρκες αποφασίζουν να περάσουν και στον φυσικό κόσμο με καταστήματα.

Πολλά από αυτά τα brands δηλώνουν, σύμφωνα με τους New York Times, ότι ανέκαθεν είχαν στα πλάνα τους το άνοιγμα φυσικών καταστημάτων, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας omnichannel εμπειρίας για τους πελάτες τους, ώστε αυτοί να μπορούν να κάνουν απρόσκοπτα τις αγορές τους από το κινητό τους, τον υπολογιστή τους, αλλά και τα σημεία φυσικής παρουσίας του brand.

Διαβάστε ακόμα: Πού βρίσκονται τώρα μερικά από τα πρώτα digitally native DTC brands

Άλλοι, ωστόσο, σημειώνουν ότι το κόστος της ψηφιακής διαφήμισης και της προσέλκυσης νέων πελατών μέσα από τα digital κανάλια έχει αυξηθεί τόσο πολύ, που τους συμφέρει περισσότερο να νοικιάσουν έναν χώρο για να δημιουργήσουν ένα φυσικό κατάστημα, το οποίο μόνο με την ύπαρξή του μπορεί να προσελκύσει νέους πελάτες. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η διαφορά σε αυτά τα κόστη και το δέλεαρ της προοπτικής της φυσικής παρουσίας φαίνεται συνήθως όταν ένα brand βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, εκεί που συνειδητοποιεί ότι αρχίζει να υπάρχει μια επιβράδυνση στην ανάπτυξή του και ότι το κόστος απόκτησης νέου κοινού είναι μεγάλο.

Επιπλέον, οι πρόσφατες αλλαγές στις πολιτικές απορρήτου στο λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές της Apple έπληξαν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της στόχευσης των διαφημίσεων στο Facebook, και ανάλογες αλλαγές έχουν ανακοινωθεί και από το Google, γεγονός που σημαίνει ότι η επένδυση σε ψηφιακή διαφήμιση, εκτός από ακριβή, είναι πλέον και λιγότερο αποδοτική.

Διαβάστε ακόμα: Direct to Consumer: Τι χάνουν και τι κερδίζουν τα brands

Από την άλλη, οι εταιρείες ανακαλύπτουν ότι η φυσική τους παρουσία μπορεί όχι μόνο να διευρύνει το πελατολόγιό τους, αλλά και να ενισχύσει το online τους κατάστημα, αυτό από το οποίο ξεκίνησαν. Λένε μάλιστα ότι, με τη σωστή επιλογή της περιοχής, οι άνθρωποι μπορεί να μπαίνουν αυθόρμητα στο φυσικό κατάστημα και να το εξερευνούν, ενώ μεγάλη σημασία στη συνολική εμπειρία παίζει το γεγονός ότι μπορούν να αγγίξουν τα προϊόντα, να τα ανακαλύψουν.

Η εμπειρία των  νέων αυτών brands στο φυσικό λιανεμπόριο συμφωνεί με σχετικές έρευνες που λένε ότι τα φυσικά καταστήματα μπορούν να δώσουν ώθηση συνολικά στο brand, αλλά και ειδικά ακόμα και στις online πωλήσεις του. Σύμφωνα με έκθεση της L2, που αξιοποιεί στοιχεία του Google, οι digital μάρκες που διαθέτουν φυσικό κατάστημα βλέπουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο e-shop τους, ενώ και το κόστος απόκτησης νέων πελατών είναι μικρότερο.

Έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου Εμπορικών Κέντρων (ICSC) μάλιστα, βρήκε πως όταν ένα digital brand ανοίγει ένα νέο κατάστημα, η επισκεψιμότητα στο site του αυξάνεται μέχρι και 45%. Ένα event που πραγματοποιείται σε φυσικό κατάστημα ωφελεί τις πωλήσεις στο ηλεκτρονικό, καθώς οι καταναλωτές αποκτούν μεγαλύτερη σιγουριά για τις αγορές τους. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο αυξάνονται τα φυσικά καταστήματα, αυξάνονται και οι αναζητήσεις που σφορούν το brand στο ίντερνετ.

Συνεπώς, τελικά η παρουσία στο φυσικό εμπόριο ενισχύει τόσο τη δημοτικότητα όσο και τα έσοδα μιας μάρκας, εξού και οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι ένα brand θα πρέπει να διαχειριστεί την προοπτική της φυσικής παρουσίας όχι μόνο για να δημιιουργήσει ένα ακόμα σημείο πώλησης, αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής με μακροπρόθεσμα οφέλη.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που brands όπως το Warby Parker έχουν τώρα μπει δυναμικά στο φυσικό λιανεμπόριο: η εταιρεία αυτή σχεδιάζει να ανοίξει άλλα 40 καταστήματα μέσα στο 2022, φτάνοντας έναν συνολικό αριθμό 201 φυσικών σημείων. Πλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της Warby Parker προέρχεται από τα φυσικά της καταστήματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.