25 Απρ 2024
READING

Γιώργος Γεράρδος, o άνθρωπος που «έχτισε» το Πλαίσιο από ένα κατάστημα 12 τετραγωνικών

5 MIN READ

Γιώργος Γεράρδος, o άνθρωπος που «έχτισε» το Πλαίσιο από ένα κατάστημα 12 τετραγωνικών

Γιώργος Γεράρδος, o άνθρωπος που «έχτισε» το Πλαίσιο από ένα κατάστημα 12 τετραγωνικών

Ο Γιώργος Γεράρδος ανέφερε πρόσφατα ότι ήδη δραστηριοποιείται επιχειρηματικά για περισσότερα από 50 χρόνια, αποτελώντας έναν από τους επιχειρηματίες με την μακροβιότερη επιχειρηματική διαδρομή αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Πλαισίου, μίας εταιρείας που ξεκίνησε από την πώληση ειδών σχεδίου για μηχανικούς αλλά και χαρτικών σε ένα μικρό κατάστημα της οδού Στουρνάρη στα Εξάρχεια, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στο Πολυτεχνείο, βραβεύτηκε μόλις πριν από μερικές μέρες ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς από την ΕΥ. Και ο ίδιος, ως ομαδικός παίκτης, και μην μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του, παραλαμβάνοντας το βραβείο δήλωνε ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το βραβείο αυτό ανήκει στην απίστευτη ομάδα των 1.500 εργαζομένων του Πλαισίου».

Ένας φοιτητής με αρχικό κεφάλαιο 80.000 δραχμές

Η διαδρομή για τον Γιώργο Γεράρδο ξεκίνησε το 1969. Ακόμα φοιτητής, αποφάσισε τότε να υλοποιήσει την επιχειρηματική ιδέα που είχε στο μυαλό του. Με αρχικό κεφάλαιο 80.000 δραχμών, το οποίο συγκέντρωσε από συγγενείς και φίλους, ξεκίνησε την προσπάθειά του σε ένα κατάστημα με επιφάνεια μόλις 12 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Στουρνάρη 24 πίσω από το Πολυτεχνείο. Τότε γεννήθηκε το πρώτο Πλαίσιο, το οποίο αρχικά πωλούσε είδη σχεδίου σε μηχανικούς. Μάλιστα, η διαδρομή της εποχής εκείνης ήταν σχεδόν προκαθορισμένη για τους περισσότερους φοιτητές. Η αρχή γινόταν από το «Νέον» στην Ομόνοια για πρωινό, ακολουθούσε η βόλτα στη Στουρνάρη και ο καφές στα Εξάρχεια με μία σακούλα Πλαίσιο στο χέρι.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Πλαίσιο «μεταλλάσσεται» ενώ μεγαλώνουν τα μεγέθη του

Η κίνηση αυτή αποτέλεσε την αρχή μίας πολυετούς επαγγελματικής και επιχειρηματικής διαδρομής, στη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν οι λέξεις καινοτομία, ανάπτυξη, μετεξέλιξη, επιτυχία, ωστόσο δεν έλειψαν και οι προκλήσεις, οι δυσκολίες, ο έντονος ανταγωνισμός. Ξεκινώντας εκ του μηδενός, ο αυτοδημιούργητος Γιώργος Γεράρδος έχτισε μία επιχείρηση, η οποία στο πέρασμα των ετών συνδέθηκε με την τεχνολογία και αργότερα έβαλε και άλλα προϊόντα στην γκάμα της μετεξελισσόμενη διαρκώς. Σήμερα, ο όμιλος Πλαίσιο πραγματοποιεί πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 350 εκατ. ευρώ, απασχολεί 1.500 εργαζομένους και διαθέτει 24 φυσικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς και e-shop.

Καθοριστική στιγμή ήταν όταν το 1985 το Πλαίσιο εισήλθε στον χώρο της Πληροφορικής, διαβλέποντας την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ήταν η χρονιά κατά την οποία δημιουργήθηκε ένα ειδικό κατάστημα προϊόντων πληροφορικής και τεχνολογίας στο 24 της Οδού Στουρνάρη, ένα computer shop της εποχής. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή της εισόδου στην τεχνολογία, το Πλαίσιο είχε κατοχυρώσει εμπορικά το περίφημο και ευρέως γνωστό όνομα «Turbo-X».

Το 1999 ήταν η χρονιά που σηματοδότησε την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα γεννήθηκε και το ηλεκτρονικό κατάστημα plasio.gr.

Το άνοιγμα στις λευκές συσκευές

Άμεσο επακόλουθο της δραστηριότητας της διαρκώς αναπτυσσόμενης εταιρείας ήταν και το άνοιγμα στις λευκές – οικιακές συσκευές πριν την εκδήλωση της πανδημίας. Η είσοδος στην κατηγορία των λευκών συσκευών έφερε ακόμα πιο έντονα στο προσκήνιο τη δυνατότητα της επιχείρησης να είναι ευπροσάρμοστη σε όλες τις συνθήκες της αγοράς και των καιρών και να δημιουργεί νέα πρότυπα, παρά το ιδιαίτερα εκτεταμένο εκτόπισμά της ως επιχειρηματική οντότητα. Στο εξάμηνο του 2021, το Πλαίσιο πούλησε κατά 150% περισσότερες οικιακές συσκευές σε όρους αξίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Αυτήν τη στιγμή μάλιστα οι λευκές συσκευές πλησιάζουν περίπου το 10% του τζίρου της αποτελώντας το επόμενο μεγάλο στοίχημα.

Ένας ακόμα βασικός πυλώνας είναι αυτός της εξυπηρέτησης των πελατών της, όπου το Πλαίσιο εκεί ετοιμάζει κινήσεις για να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο last mile, φέρνοντας στην επιφάνεια στη διάρκεια του 2022 επενδύσεις συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την αναβάθμιση της διανομής των παραγγελιών προς τους πελάτες της. Τόσο ο Γιώργος Γεράρδος, όσο και ο γιος του Κώστας, ήταν πάντοτε υπέρμαχοι της πεποίθησης ότι ο πελάτης δεν παραλαμβάνει απλά ένα πακέτο στην πόρτα του, αλλά είναι εκείνος που δέχεται μία εμπειρία που προέρχεται από τις παρεχόμενες υπηρεσίες της κάθε επιχείρησης. Γι’ αυτό και το Πλαίσιο πρόκειται σύντομα να αναβαθμίσει το σύνολο της εμπειρίας στο σύνολο του last mile, προσθέτοντας και σύστημα αξιολόγησης αλλά και παρακολούθησης της κάθε παραγγελίας από τους πελάτες της βήμα προς βήμα.

Κατά τη διάρκεια των ιδιαίτερων και πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιούργησε στην αγορά η παγκόσμια υγειονομική κρίση, η εταιρεία έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, δίνοντας έμφαση στην καλύτερη εξυπηρέτηση των διαδικτυακών αγορών, επενδύοντας στο last mile και σε επιπλέον χώρους logistics. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο διάστημα που τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, εξυπηρετήθηκαν περισσότερες από 330.000 παραγγελίες, ενώ παραδόθηκε ανέπαφα το 90% αυτών, σε δύο έως τρεις μέρες κατά μέσο όρο.

Ο τομέας των logistics αποτέλεσε μία από τις κομβικές της επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, με την ύπαρξη υπερσύγχρονων και ευρύχωρων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εντός του 2020, χρονιά κατά την οποία τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εταιρεία έκανε 1.500.000 παραδόσεις, επενδύοντας στα έξυπνα logistics, ενώ κατάφερε να κερδίσει περισσότερους από 350.000 νέους πελάτες, γεγονός που κατέδειξε τον ρόλο και τη σημασία των επενδύσεων που είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αποθηκευτικούς χώρους.

Σήμερα, 50 και κάτι χρόνια μετά το πρώτο κατάστημα Πλαίσιο στη Στουρνάρη, η ιστορία συνεχίζεται. Και ο Γιώργος Γεράρδος παραμένει αθεράπευτα δημιουργικός, επιχειρηματικά δραστήριος, έχοντας ήδη ετοιμάσει τη διαδοχή που αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του γιου του και διευθύνοντος συμβούλου της Πλαίσιο Computers, Κώστα Γεράρδου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.