23 Απρ 2024
READING

4 σημεία-κλειδί για ένα digital-first brand

5 MIN READ

4 σημεία-κλειδί για ένα digital-first brand

4 σημεία-κλειδί για ένα digital-first brand

Η πανδημία του COVID-19 έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην παγκόσμια ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα επαναλαμβανόμενα lockdowns έκαναν τα φυσικά καταστήματα να κλείσουν ή τα καθιστούσαν απρόσιτα. Έτσι, οι καταναλωτές στράφηκαν όλο και περισσότερο στην ψηφιακή αγορά. Αγκάλιασαν τις ηλεκτρονικές αγορές και εξοικειώθηκαν με την παραλαβή από το κατάστημα έπειτα από ηλεκτρονική παραγγελία. Πολλές από τις ηλεκτρονικές παραγγελίες μάλιστα διεκπεραιώθηκαν μέσω των smartphones, ενώ υπήρχε μέχρι και η δυνατότητα να δοκιμάσουν ρούχα σε εικονικό δοκιμαστήριο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτή η ψηφιακή στροφή ήρθε για να μείνει, καθώς ανέδειξε μια αυξημένη ευκολία και άνεση που δεν είχαν συνειδητοποιήσει προηγουμένως οι καταναλωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί διεθνώς κατά μέσο όρο κατά 47%, μέσα στα επόμενο πέντε χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η ασιατική αγορά σε αυτόν τον τομέα θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, κατά 51%,  η Ευρώπη ακολουθεί με 42% και η Βόρεια Αμερική κατά 35%. Όπως είναι προφανές, αυτό έχει σημασία για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν πώς να επωφεληθούν από αυτή τη μετάβαση, να προσαρμόσουν τις υπάρχουσες διαδικτυακές στρατηγικές τους και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Γιατί το e-commerce είναι το μέλλον για τους retailers

Η ψηφιακή τεχνολογία είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία καλύτερων συνδέσεων με τους πελάτες, ενώ η καθηλωτική τεχνολογία είναι το κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Έχοντας υπόψη τους την αξία των παρακάτω digital μέσων, οι επιχειρηματίες μπορούν να αξιοποιούν δημιουργικά την τεχνολογία για να αναβαθμίσουν τις μάρκες τους.

  1. Χρήση social media για σύνδεση με τους πελάτες

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα social media ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο πολλές επιχειρήσεις μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τους πελάτες τους. Έτσι, χρησιμοποίησαν τις πλατφόρμες για να αποτυπώσουν την προσωπικότητά τους και να αποσπάσουν ανατροφοδότηση από τους πελάτες τους.

Χάρη στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τα brands έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να προσεγγίσουν ένα πολύ πιο διευρυμένο κοινό, αλλά και, το σημαντικότερο, να δημιουργήσουν μία άλλου είδους, πιο προσωπική σχέση με τους πελάτες τους, να διατηρήσουν ζωντανή την παρουσία τους, να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με το κοινό τους, να πουν την ιστορία τους.

Διαβάστε επίσης: Πώς ένα brand μπορεί να χάσει το παιχνίδι στα social media

Όσοι διαχειρίστηκαν σωστά αυτές τις αλληλεπιδράσεις είδαν τα οφέλη, καθώς μια προσέγγιση με επίκεντρο την ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις σχέσεις με τους πελάτες και τα έσοδα. Περίπου το 69% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφεραν ότι η χρήση ψηφιακών εργαλείων είχε έναν θετικό αντίκτυπο στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, όπως αύξηση των πωλήσεων ή της πελατειακής βάσης.

  1. Storytelling

Το brand storytelling είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται στο marketing για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας. Η αφήγηση ιστοριών από μια μάρκα μπορεί να ενισχύσει το κοινό της δημιουργώντας μια συναισθηματική σύνδεση και μια πιο προσωπική σχέση. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σημερινό κοινό που αποτελείται από καταναλωτές της Γενιάς Ζ και Μillennials καθοδηγείται από τις προσωπικές συνδέσεις που κάνει με τα brands.

Διαβάστε επίσης: Το Storytelling πάντα κερδίζει

Για να διαφοροποιηθεί μια επιχείρηση από όλους τους υπόλοιπους ανταγωνιστές, είναι σημαντικό οι πελάτες να γνωρίζουν το πρόσωπο (ή τα πρόσωπα) πίσω από το εμπορικό σήμα. Η άνθηση του ψηφιακού περιεχομένου και η ποικιλία πλατφορμών για την κοινοποίηση ιστοριών δίνει πολλές επιλογές για τον τρόπο που μια μάρκα μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα ιστορία της και να χτίσει νέα, καθώς επίσης και να ελέγξει το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα επικοινωνήσει με το κοινό της.

Η αφήγηση της ιστορίας μιας εταιρείας στους πελάτες στο διαδίκτυο μπορεί επίσης να τραβήξει την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μοιραστούν την ιστορία του brand με τα μεγάλα ακροατήριά τους. Αυτή η μεγαλύτερη προβολή μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε περισσότερες πωλήσεις.

  1. Δημιουργία περιεχομένου.

Ενώ πολλοί επιχειρηματίες κατανοούν την αξία των social media, η επινόηση δημιουργικών αναρτήσεων συστηματικά μπορεί να είναι ένα χρονοβόρο έργο. Παρόλ’ αυτά είναι απαραίτητη η επιλογή των πιο κατάλληλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και η ανάπτυξη μιας στρατηγικής δημιουργίας περιεχομένου με συνέπεια και τακτικότητα. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η πρόσληψη κάποιου ατόμου για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου.

Διαβάστε επίσης: Πέντε στρατηγικές περιεχομένου για την δημιουργία και επέκταση ενός brand

Μερικά tips για την δημιουργία περιεχομένου είναι τα εξής:

– Δημιουργία διαφορετικού περιεχομένου για κάθε πλατφόρμα. Υπάρχει πολύ διαφορετικό κλίμα και προτεραιότητες στο Facebook, το TikTok, το Twitter ή το Instagram. Η κάθε πλατφόρμα, μάλιστα, είναι ιδανική για δημογραφικά προφίλ με ελαφρές διαφορές. Έτσι, για παράδειγμα, μια εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Facebook για να μοιραστεί πληροφορίες και να δημιουργήσεi την κοινότητά της, ενώ τα Instagram Stories και Live για να μοιραστεί οπτικό υλικό από τα παρασκήνια.

– Παραγωγή περιστασιακά πιο προσωπικού περιεχομένου που να παρουσιάζει στοιχεία της προσωπικής ζωής. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η αίσθηση οικειότητας των πελατών προς την εταιρεία.

– Προβολή των εργαζομένων και των ομάδων, καθώς και των θετικών κριτικών από πελάτες που έχουν απολαύσει το προϊόν ή την υπηρεσία.

  1. Η καθηλωτική τεχνολογία είναι το μέλλον

Το επόμενο επίπεδο ψηφιακής δέσμευσης έρχεται με τη βοήθεια της νέας, καθηλωτικής τεχνολογίας, που επιτρέπει στους πελάτες να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τα brands σε έναν εικονικό χώρο. Οι επιχειρηματίες μπορούν πλέον να παρέχουν ευκαιρίες στους πελάτες να αλληλεπιδρούν με τη μάρκα τους με πιο άμεσους τρόπους, και ο virtual χώρος αποδεικνύεται ότι γοητεύει το κοινό, που είναι έτοιμο να εξερευνήσεις αυτές τις νέες δυνατότητες αλληλεπίδρασης. Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και γίνεται πιο προσιτή, θα είναι ευκολότερο για όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το εικονικό σύμπαν.

Διαβάστε επίσης: 7 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν το κατάστημα της Nike στο metaverse

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να επωφεληθούν από ακόμη πιο εξελιγμένα εικονικά περιβάλλοντα στο metaverse. Η ιδέα πίσω από το metaverse είναι πώς οι εικονικές εμπειρίες μπορούν να γίνουν πιο πλούσιες, πιο συναισθηματικές και πιο απρόσκοπτες, αιχμαλωτίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.