24 Απρ 2024
READING

Πώς η Meta προσπαθεί να προωθήσει το WhatsApp στις ΗΠΑ

6 MIN READ

Πώς η Meta προσπαθεί να προωθήσει το WhatsApp στις ΗΠΑ

Πώς η Meta προσπαθεί να προωθήσει το WhatsApp στις ΗΠΑ

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, μια σειρά από διαφημίσεις έχουν εμφανιστεί σε τηλεοπτικές οθόνες και billboards σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω των οποίων προειδοποιείται το κοινό για «απειλητικά» κατά κάποιο τρόπο SMS. Μηνύματα όπως «νομίζω ότι άφησε το αμάξι ξεκλείδωτο, μπορείς να τσεκάρεις;», ακολουθούνται από την προειδοποίηση «Εάν τα προσωπικά σας μηνύματα δεν είναι κρυπτογραφημένα, τότε δεν είναι ιδιωτικά».

Την καμπάνια εχει δημιουργήσει το WhatsApp, η γνωστή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά, η οποία εξαγοράστηκε από το Facebook το 2014. Από τότε το WhatsApp έχει εξελιχθεί σε μια πανίσχυρη δύναμη, καθώς χρησιμοποιείται από περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Παρόλα αυτά η απήχηση της πλατφόρμας στις ΗΠΑ παραμένει σχετικά μικρή.

Σύμφωνα με στοιχεία της eMarketer, στις Ηνωμένες Πολιτείες οι χρήστες του WhatsApp ήταν λιγότεροι από 63 εκατομμύρια πέρυσι, ή αλλιώς περίπου το 19% του πληθυσμού της χώρας. Το συγκεκριμένο ποσοστό θεωρείται αρκετά χαμηλό, δεδομένου ότι σε χώρες όπως είναι η Ινδία, η Βραζιλία και η Ινδονησία, το συγκεκριμένο μέσο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τρόπους επικοινωνίας. Η απήχηση του WhatsApp μόνο στην Ινδία μεταφράζεται σε σχεδόν 500 εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού και πάνω από το ήμισυ της βάσης χρηστών του Διαδικτύου.

Το δημοφιλέστατο μέσο ανταλλαγής μηνυμάτων δεν έχει δημοσιοποιήσει στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των χρηστών τη δεδομένη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, για πρώτη φορά οργανώνει μία διαφημιστική καμπάνια στη χώρα.

Μπορεί μεν η μητρική εταιρεία της εφαρμογής να έχει εστιάσει αυτήν τη στιγμή περισσότερο στην εικονική πραγματικότητας, ωστόσο τα social media είναι αυτά που εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της. Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη των χρηστών του Facebook έχει επιβραδυνθεί καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των πλατφορμών συνεχώς αυξάνεται. Το TikTok για παράδειγμα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να προσεγγίσει δισεκατομμύρια χρήστες. Επιπλέον η διαφημιστική επιχείρηση της Meta έχει επίσης πληγεί από τις αλλαγές διαφύλαξης απορρήτου της Apple, οι οποίες σχετίζονται με το tracking των χρηστών μέσα στις πλατφόρμες.

Διαβάστε επίσης: Για πρώτη φορά σε 18 χρόνια, οι χρήστες του Facebook μειώνονται

Ωστόσο, πλατφόρμες όπως  το Facebook και το Instagram είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς να έχουν πλέον πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Από την άλλη, το WhatsApp μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε, καθώς οι δυνατότητές του είναι πολύ μεγαλύτερες, κάτι που η Meta γνωρίζει καλά. Η γνωστή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εσόδων. Το δυσκολότερο απ’ όλα για το WhatsApp είναι να καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί στέλνουν μηνύματα, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη μητρική του εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το Facebook εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, παρά το rebranding ;

Ο αγώνας για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι Αμερικανοί στέλνουν μηνύματα

Με περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, το WhatsApp έχει γίνει η κυρίαρχη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως είναι η Ασία, η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική.

Αυτό δεν συμβαίνει όμως και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναλυτικότερα, περισσότερο από το ήμισυ της χώρας είναι χρήστες iPhone, που ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω της προεπιλεγμένης εφαρμογής iMessage. Από την άλλη, για τους χρήστες που δεν χρησιμοποιούν iPhone, η προτίμηση στρέφεται προς τα παραδοσιακά μηνύματα κειμένου SMS ή MMS. Μάλιστα, το 2020, περισσότερα από 2,2 τρισεκατομμύρια μηνύματα κειμένου στάλθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως ακόμη και τα SMS εξακολουθούν να μη θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή, καθώς παρουσιάζουν ορισμένα ζητήματα στο κομμάτι της διαφύλαξης του απορρήτου.

Έτσι, η Google, της οποίας το λειτουργικό σύστημα Android είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Apple, βρίσκεται στη διαδικασία αντικατάστασης των SMS με μία δυνατότητα γνωστή και ως Rich Communication Services (RCS), η οποία προσφέρει στους χρήστες έναν πιο διαδραστικό τρόπο να ανταλλάσσουν μηνύματα μεταξύ τους. Ωστόσο και στη συγκεκριμένη περίπτωση η απήχηση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι χρήστες RCS στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το WhatsApp διαφημίζει εδώ και καιρό μία δυνατότητα, μέσω της οποίας μόνο ο παραλήπτης και ο αποστολέας ενός μηνύματος μπορούν να δουν το περιεχόμενό του. Μπορεί όλο αυτό το διάστημα ανταγωνιστές της πλατφόρμας όπως είναι το iMessage και το Signal να προσφέρουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα κρυπτογράφησης, το WhatsApp όμως εξακολουθεί να είναι η καλύτερη πλατφόρμα όσον αφορά τη βάση χρηστών.

Έτσι, το WhatsApp, που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ανεξαρτήτως συσκευής και λογισμικού, στρέφεται τώρα στη δημιουργία μιας καμπάνιας που βασίζεται στην επιθυμία των χρηστών για ιδιωτικότητα και ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων.

Διαβάστε ακόμα: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το πρόσωπο του WhatsApp. 

Η ανάδειξη της κρυπτογράφησης ως ατού, έρχεται σε μια στιγμή που οι νομοθέτες στις ΗΠΑ ή και αλλού, όπως στην Ινδία, θέλουν να θεσμοθετήσουν ρυθμίσεις που θα την περιορίζουν, στο πλαίσιο του ελέγχου για περιεχόμενο όπως η παιδική πορνογραφία. Ο αντίλογος λέει ότι αυτό θα είχε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το WhatsApp, είναι να καταφέρει να αλλάξει τη γνώμη των Αμερικανών σχετικά με την μητρική της εταιρεία, Meta – πρώην Facebook. Τα τελευταία χρόνια, το Facebook ήρθε αντιμέτωπο με μία σειρά από σκάνδαλα, τα οποία σχετίζονται με το κομμάτι της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των χρηστών του. Όλες οι παραβιάσεις της εταιρείας, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα δυσπιστίας, καθώς οι άνθρωποι απλώς δεν πιστεύουν ότι το Facebook σέβεται πραγματικά και δεν εκμεταλλεύεται τα προσωπικά τους δεδομένα.

Διαβάστε επίσης: Η Meta και η προστασία της ιδιωτικής ζωής

Αντίστοιχα και το WhatsApp κλήθηκε να αντιμετωπίσει ζητήματα που αφορούν τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα η εταιρεία αναγκάστηκε να καθυστερήσει το update της πολιτικής προστασίας απορρήτου της πέρυσι, μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε με το Facebook, ενώ είδε μεγάλο αριθμό χρηστών να εγκαταλείπει την εφαρμογή, προτιμώντας άλλες πλατφόρμες μηνυμάτων.

Το WhatsApp είναι μία κατά βάση δωρεάν υπηρεσία, που μέσα στα χρόνια έχει καταφέρει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί σημαντικά, εδραιώνοντας τη θέση του στην παγκόσμια αγορά. Πρόσφατα λάνσαρε εργαλεία ψηφιακών πληρωμών και επαγγελματικής επικοινωνίας, για να εκμεταλλευτεί τη μέχρι τώρα επιτυχία του. Κερδίζοντας και τους χρήστες των Ηνωμένων Πολιτειών, θα καταφέρει να αναβαθμίσει τη θέση του σε μια από τις πιο προσοδοφόρες αγορές του κόσμου.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.