19 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Πόσο πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες την ψυχική υγεία των εργαζομένων

5 MIN READ

Έρευνα | Πόσο πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες την ψυχική υγεία των εργαζομένων

Έρευνα | Πόσο πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες την ψυχική υγεία των εργαζομένων

Μετά από δύο χρόνια παγκόσμιας πανδημίας, περιόδους εγκλεισμού και αυξημένου άγχους για το μέλλον, ο καταλόγος αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι εκτεταμένος. Με την αβεβαιότητα που προκαλεί η παραλλαγή Omicron, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από έναν ατελείωτο κύκλο άγχους, κατάθλιψης και απώλειας, όχι μόνο για τα ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια, αλλά και για τον πρότερο ανέμελο τρόπο ζωής.

Σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη πρόσφατα σε 5.000 Αμερικανούς, διαπιστώθηκε ότι το 37% από αυτούς θα διαγνωστούν με προβλήματα ψυχικής υγείας ή θα αναζητήσουν θεραπεία για την ψυχική τους υγεία το 2022. Ένα από τα λίγα θετικά γεγονότα που συνδέονται με αυτή την κατάσταση είναι ότι το τελευταίο διάστημα καταρρέει σιγά σιγά το ταμπού και το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία, κάτι που αποδεικνύουν και σχετικές έρευνες, οι οποίες σημειώνουν ότι η κουλτούρα των εταιρειών είναι πλέον περισσότερο ανοιχτή απέναντι στις προκλήσεις που εγείρουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας τον τελευταίο χρόνο.

Η πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τη Forrester Consulting αποκάλυψε πολλά ενθαρρυντικά ευρήματα, όπως ότι το 85% των CEOs και των HR πιστεύουν ότι η ψυχική υγεία δεν αφορά μόνο τη βαριά ψυχική ασθένεια, αλλά είναι κάτι που έχει σημασία για κάθε εργαζόμενο. Ωστόσο, υπάρχει ένα στατιστικό στοιχείο που είναι λιγότερο ενθαρρυντικό. Το 54% των CEOs πιστεύουν ότι οι παροχές ψυχικής υγείας δεν ήταν διαθέσιμες στους εργαζόμενους στο παρελθόν και δεν είναι απαραίτητο να αποτελούν προτεραιότητα ούτε στο παρόν. Ενδεχομένως, όμως, αυτοί σύντομα θα αντιληφθούν τη σημασία της ψυχικής υγείας και, κατ’ επέκταση, της υποστήριξης της.

Οι προσδοκίες των εργαζομένων

Οι αναφορές για την ψυχική υγεία και την επαγγελματική εξουθένωση στις αξιολογήσεις του ιστοτόπου Glassdoor υπερδιπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ακόμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων γνώσης – 69% όσων εργάζονται εξ αποστάσεως και 61% όσων εργάζονται σε γραφείο – πιστεύουν ότι η ψυχική υγεία των εργαζομένων είναι κοινή ευθύνη με τον εργοδότη τους. Είναι ξεκάθαρο, συνεπώς, ότι οι εργαζόμενοι περιμένουν περισσότερα από τους εργοδότες στο ζήτημα της παροχής σχετικής φροντίδας.

Διαβάστε επίσης: Η ψυχική υγεία των εργαζομένων απασχολεί τους εργοδότες

Αυτή η προσδοκία είναι ένα σημαντικό ζήτημα, ιδίως μεταξύ των νεότερων γενεών. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα, το 86% των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών δηλώνουν ότι θα ήταν πιο πιθανό να παραμείνουν σε μια εταιρεία που τους παρέχει υψηλής ποιότητας πόρους για τη φροντίδα της ψυχικής τους υγείας. Εν μέσω της “Μεγάλης Παραίτησης” και με της αυξανόμενη αναζήτηση για νέους ταλαντούχους υπαλλήλους, αυτό είναι ένα στατιστικό στοιχείο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Οι απόψεις της Gen-Z για την ψυχική υγεία

Οι ενήλικες της γενιάς Ζ, δηλαδή οι ηλικίες 18 έως 23 ετών, ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με τις άλλες γενιές, ενώ ήταν η πιο πιθανή ηλικιακή ομάδα να αναφέρει συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με την έρευνα “Stress in America 2020” της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Δεδομένου ότι η γενιά Ζ θα αντιπροσωπεύει 82 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2026 και σύντομα θα αποτελεί ένα μεγάλο και αυξανόμενο τμήμα του σύγχρονου εργατικού δυναμικού, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις τους για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας θα πρέπει να διαμορφώσουν την κατάσταση. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα standards τους γίνονται όλο και υψηλότερα, με το 41% των 18-29 ετών να δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι οι παροχές ψυχικής υγείας θα γίνουν νομική απαίτηση για όλους τους εργοδότες εντός πέντε ετών.

Διαβάστε επίσης: Η γενιά Ζ και το ενδιαφέρον της για την ψυχική της υγεία

Γενικά, οι νεότερες γενιές είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την YouGov αποκαλύπτει αυξημένο ενδιαφέρον για θεραπεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι Gen Z-ers είναι πιο πιθανό να έχουν ζητήσει συμβουλευτική σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές. Τον Οκτώβριο του 2020, το 23% των 18 έως 24 ετών λένε ότι έχουν αναζητήσει συμβουλευτική ψυχικής υγείας, αύξηση 10% από τον Απρίλιο και υψηλότερο ποσοστό όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Συνολικά, το 14% των Αμερικανών ενηλίκων έχουν ζητήσει συμβουλευτική ψυχικής υγείας, με το 22% να αφορά άτομα ηλικίας 25 έως 34 ετών και μόνο το 5% άτομα άνω των 55 ετών.

Ωστόσο, παρά τα στοιχεία αυτά, πολλοί εξακολουθούν να διστάζουν να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με τους εργοδότες τους σήμερα. Μια έκθεση της Deloitte του 2021 διαπίστωσε ότι μόνο 4 στους 10 εργαζόμενους της γενιάς Z αναφέρουν στους διευθυντές τους τις ανησυχίες τους για την ψυχική υγεία, γεγονός που υποδηλώνει ένα διαρκές στίγμα που πιθανώς προκύπτει από την τάση των ηγετών να εμμένουν σε πρότυπα του παρελθόντος.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Bill Gates προτιμά τους τεμπέληδες υπαλλήλους και τι μπορεί να σημαίνει η τάση για τεμπελιά

Κάθε γενιά ορίζεται από τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ζωής της και μετά. Μεγαλώνοντας σε έναν κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, με πολιτιστικές επιρροές όπως το Black Lives Matter, μια παγκόσμια πανδημία, και τώρα ένα νέο πόλεμο, η γενιά Z έχει μάθει να προσαρμόζεται στις διαταραχές με ευελιξία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εργασία εξ αποστάσεως. Η γενιά Z αγκάλιασε γρήγορα την τάση που καθοδηγείται από την πανδημία, αλλά με την επιφύλαξη ότι η εργασία θα πρέπει επίσης να ενσωματώνει ευελιξία και αυτονομία. Από τους Βaby Βoomers έως τη γενιά Z, κάθε γενιά εργαζομένων έχει εισαγάγει νέα πρότυπα στον εργασιακό χώρο. Τώρα, στη βάση ότι αποτελεί το μέλλον του εργατικού δυναμικού, η Gen Z έχει πολλά να διδάξει στις επιχειρήσεις.

Όπως και να έχει, το θετικό είναι ότι πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι, είτε εργοδότες είτε εργαζόμενοι, αντιλαμβάνονται την αξία της ψυχικής υγείας καθώς και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τις επαγγελματικές επιδόσεις. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 67% των CEOs πιστεύει ότι οι παροχές ψυχικής υγείας θα έκαναν τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς και το 62% των διευθυντών και των εργαζομένων συμφωνούν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.