22 Ιαν 2025
READING

Έρευνα | Οι αξίες των brands επηρεάζουν τις αποφάσεις στην επιλογή των μέσων διαφήμισης

3 MIN READ

Έρευνα | Οι αξίες των brands επηρεάζουν τις αποφάσεις στην επιλογή των μέσων διαφήμισης

Έρευνα | Οι αξίες των brands επηρεάζουν τις αποφάσεις στην επιλογή των μέσων διαφήμισης

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Advertiser Perceptions, με τη συμμετοχή διαφημιστικών γραφείων και διαφημιστών, η εταιρική ευθύνη και οι αξίες του εκάστοτε brand διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά των media, καθώς το 81% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι οι αρχές και οι αξίες ασκούν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την επιλογή των μέσων διαφήμισης, ειδικά το 2021, συγκριτικά με τα πρηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικότερα, το 60% των επαγγελματιών του μάρκετινγκ είναι πρόθυμοι να απορρίψουν συνεργάτες των media και των ψηφιακών μέσων, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπά τους, ακόμα κι αν οι εν λόγω πάροχοι προσφέρουν σε γενικές γραμμές καλή απόδοση στις διαφημίσεις τους.

Όσον αφορά την έμπρακτη δράση τους, το 39% των ερωτηθέντων μέχρι στιγμής φέτος έχουν σταματήσει να δαπανούν ποσά και να τοποθετούν διαφημίσεις σε κάποια ευρέως διαδεδομένη πλατφόρμα, για λόγους αρχών. Μεταξύ της συγκεκριμένης ομάδας, περισσότεροι από τους μισούς (54%) ανέφεραν φαινόμενα όπως είναι η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση, ως βασικά κίνητρα για να διακόψουν κάποιου είδους συνεργασία. Παράλληλα, το 51% επισήμανε ως βασική αιτία τις μη αποδοτικές προωθητικές καμπάνιες. Οι marketers είναι λοιπόν δυνητικά πρόθυμοι να θυσιάσουν μέρος της απήχησης των ενεργειών τους, καθώς οι καταναλωτές αυξάνουν την πίεση στις εταιρείες να ανταποκριθούν στις αξίες τους.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνική ενσωμάτωση και διαφορετικότητα | 3 τρόποι για μια περιεκτική διαφήμιση

Επιπλέον, οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ θέλουν να επιβεβαιώνουν ότι οι διαφημίσεις τους εμφανίζονται σε περιβάλλοντα που αρμόζουν στα brands, καθώς εκεί έχουν μεγαλύτερο έλεγχο. Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες του δείγματος ισχυρίστηκαν ότι επιδιώκουν μεγαλύτερη εποπτεία αναφορικά με το πού εμφανίζονται οι διαφημίσεις τους, καθώς και μια σαφέστερη επεξήγηση σχετικά με το ποιος κερδίζει μέσω της εκάστοτε διαφήμισης.

Οι απαντήσεις αυτές από τους 250 διαφημιστές (57% εκπροσωπώντας εταιρείες και 43% από τμήματα του μάρκετινγκ), συμπίπτουν με μία περίοδο εντατικού ελέγχου γενικότερα των ψηφιακών πλατφορμών και μέσων, καθώς η πανδημία και η ευρύτερη κοινωνική αναταραχή συνέβαλαν στην ανάδειξη των συνεχιζόμενων προβλημάτων σχετικά με τη διάδοση παραπληροφόρησης, της ρητορικής μίσους και του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Τα anti-tracking updates στο διαδίκτυο και η διαφήμιση

Το πιο ηχηρό παράδειγμα αποτελεί το Facebook, η δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα ψηφιακών διαφημίσεων μετά το Google, που το φθινόπωρο ταλανίστηκε από το σκάνδαλο των αποκαλύψεων ότι η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στο κέρδος παρά στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους ζητημάτων. Αν και ο τεχνολογικός γίγαντας είναι αυτός που έχει βρεθεί κυρίως στο επίκεντρο, όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κρίνονται πλέον για τις δραστηριότητες και τη στάση τους, από τις πολιτικές τους περί απορρήτου μέχρι και την επιρροή τους σε ζητήματα ψυχικής υγείας. Το 85% των επαγγελματιών μάρκετινγκ ανέφερε ότι τα ψηφιακά μέσα οφείλουν να υιοθετούν κάποιου είδους έλεγχο ταυτότητας τρίτου μέρους, ώστε να brands να είναι ασφαλή μέσα στις πλατφόρμες τους. Παράλληλα, τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα μέσα αυτά οφείλουν να αναλαμβάνουν μερίδιο ευθύνης όταν προωθείται επιβλαβές περιεχόμενο μέσω αυτών.

Η απαίτηση για εγγύηση της ασφάλειας των brands μέσα στις πλατφόρμες συνδυάζεται με την προσδοκία τα μέσα να έχουν ηθικές προτεραιότητες και αξίες, όπως είναι οι αντιρατσιστικές θέσεις και η κοινωνική δικαιοσύνη (σύμφωνα με το 38% των ερωτηθέντων marketers), η καταπολέμηση της πανδημίας (31%), η κλιματική κρίση (23%) και τέλος η ποιοτική δημοσιογραφία χωρίς παραπληροφόρηση (20%). Την ίδια στιγμή, οι marketers επιθυμούν μεν να πράττουν με γνώμονα την ακεραιότητα αναφορικά με τα συγκεκριμένα ζητήματα, και να κάνουν αναλόγως τις επιλογές τους για τα brands που εκπροσωπούν, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς φοβούνται ότι εάν εκφράσουν μία συγκεκριμένη θέση, διαλέγοντας πλευρά σε κάποιο θέμα, πιθανότατα να απομακρύνουν τους καταναλωτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.