Γιατί όλο και περισσότερα brands μόδας στρέφονται στα αθλητικά είδη

Αναδείχθηκε ως τάση μέσα στην πανδημία, αλλά όλα δείχνουν ότι ήρθε για να μείνει. Τα αθλητικά είδη ένδυσης και υπόδυσης, το athleticwear και το στυλ του athleisure, μπορεί να γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη μέσα στα lockdowns, που ο κόσμος απέκτησε χρόνο και νέες προτεραιότητες και επιδόθηκε σε αθλητικές δραστηριότητες, ωστόσο η αγάπη για αυτά τα άνετα αθλητικά ρούχα και τα ποιοτικά sneakers παραμένει.

Αυτό αποδεικνύουν τα σχετικά στοιχεία, που λένε, για παράδειγμα, ότι στις ΗΠΑ τα sneakers ήταν η πιο δημοφιλής κατηγορία παπουτσιών, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων από τις πωλήσεις παπουτσιών το 2021.

Τα brands, φυσικά, ακούνε, και το ένα μετά το άλλο εμπλουτίζουν τις συλλογές τους με σειρές αφιερωμένες στο activewear και λανσάρουν ακόμα και sneakers, μέσα από ιδιαίτερες συνεργασίες.

Έτσι, βλέπουμε τυπικά fashion brands να δημιουργούν νέες κατηγορίες προϊόντων, για τα οποία χρησιμοποιούν μάλιστα εξειδικευμένα υλικά υψηλής απόδοσης και προσεγμένο αθλητικό design, προκειμένου να προσφέρουν στο κοινό τους κάτι ποιοτικό, που διαφορετικά θα αναζητούσε στα κλασικά αθλητικά brands.

Χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα, η Abercrombie, που μόλις λάνσαρε τη δική της αθλητική συλλογή, υπό το νέο brand της YPB – αρχικά για τη φράση «Your Personal Best». Η συλλογή περιλαμβάνει αθλητικά κολάν και σορτς, αθλητικά σουτιέν και τσάντες γυμναστηρίου, μεταξύ άλλων. Από την εταιρεία σημειώνουν ότι σχεδίαζαν αυτό το λανσάρισμα για περισσότερο από ένα χρόνο, έχοντας παράλληλα παρατηρήσει ότι το κοινό τους έκανε πολύ συχνά αναζητήσεις για «activewear» στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα, κάτι που τους υποδείκνυε ότι υπήρχε εδώ μια ευκαιρία και ότι οι πελάτες τους ήταν έτοιμοι να επιλέξουν προϊόντα αυτής της κατηγορίας από την Abercrombie. Έτσι, λένε, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια συλλογή που να αντιπροσωπεύει το brand, να συνδυάζει μόδα με αθλητικό στυλ.

Διαβάστε ακόμα: Adidas & Gucci ενώνουν luxury fashion και sport style

Άνθρωποι της βιομηχανίας, μάλιστα, λένε ότι υπάρχει χώρος για όλους, καθώς η αγορά του συγκεκριμένου κλάδου έχει πλέον αλλάξει. Τα αθλητικά ρούχα και τα sneakers δεν είναι πλέον τα έξτρα της γκαρνταρόμπας, αλλά αποτελούν τα βασικά της κομμάτια, που μπορεί ακόμα και να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα. Ένα brand που θέλει λοιπόν να διατηρήσει τη θέση του στις προτιμήσεις του κοινού, θα πρέπει να καλύπτει αυτήν του την ανάγκη, διαφοροποιώντας αυτό που προσφέρει με τη fashion ταυτότητά του. Εν ολίγοις, η Adidas, η Nike και οι άλλες αμιγώς αθλητικές εταιρείες δε θα είναι πλέον οι αυτονόητες επιλογές για τον εμπλουτισμό της active ή αθλητικής γκαρνταρόμπας.

Ακόμα και στην κατηγορία των sneakers, που αποτελούν το δυνατό χαρτί και την κύρια πηγή εσόδων για τις κλασικές αθλητικές μάρκες, υπάρχει ανάλογη κινητοποίηση από τα brands μόδας. Μάλιστα, τα τελευταία, εκτός από το να σχεδιάζουν και να δημιουργούν τα δικά τους μοντέλα, εμπλουτίζοντας με κομμάτια εμπνευμένα από τα sneakers τις συλλογές των παπουτσιών τους, μπορεί να στρέφονται και σε συνεργασίες με εξειδικευμένα αθλητικά brands. Για παράδειγμα, ο οίκος Comme des Garçons συνεργάστηκε πρόσφατα με την αναγνωρισμέμη γαλλική μάρκα αθλητικού εξοπλισμού Salomon.

Προς το παρόν, καθώς πρόκειται για μια τάση που τώρα αναπτύσσεται και έχει μπροστά της μεγάλη δυναμική εξέλιξης, η προώθηση αυτών των νέων συλλογών μπορεί να γίνει μέσα από μια ποικιλία προσεγγίσεων στο marketing – και να είναι πετυχημένη. Αυτό που ήδη κάνει όμως αυτά τα νέα προϊόντα να διαφέρουν, είναι ο συνδυασμός του στυλ με την επίδοση, δεδομένου ότι πράγματι τα brands ενδιαφέρονται να προσφέρουν ένα αξιόπιστο προϊόν, που να μπορεί να ανταγωνιστεί μια καθαρά αθλητική εταιρεία.

Συνεπώς, στην ευελιξία είναι που θα κριθεί η επιτυχία, στο πώς μπορεί ένα καλό sneaker να κουβαλά και στυλ· και αντιστρόφως, πώς μπορεί ένα κομμάτι από ένα fashion brand να προσφέρει αθλητική επίδοση επιπέδου. Αυτά τα κομμάτια μπορούν να φορεθούν, επιπλέον, και με διαφορετικούς τρόπους, και όχι μόνο στο γυμναστήριο. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο πεδιο εξέλιξης σε αυτήν την κατηγορία, που αφήνει στις μάρκες και τη δυνατότητα να εκφράσουν σαφώς τη δημιουργική τους ταυτότητα, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του κοινού τους.