Από τις 28 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Airbnb ανακοίνωσε ότι μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού του, Airbnb.org, θα προσφέρει φιλοξενία σε 100.000 πρόσφυγες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους οικοδεσπότες να διαθέσουν τα καταλύματα που νοικιάζουν μέσω της πλατφόρμας σε εκτοπισμένους Ουκρανούς.
Ωστόσο, αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή, για τα ανθρώπινης φύσης αντανακλαστικά του, ήταν το κύμα κρατήσεων που έγινε σε καταλύματα στην Ουκρανία, από όλο τον κόσμο, ως ένα μέσο άμεσης οικονομικής υποστήριξης στους Ουκρανούς.
Μέχρι τώρα, έχουν γίνει κρατήσεις για πάνω από 434.000 διανυκτερεύσεις στο Κίεβο, την Οδησσό και τη Λβιβ, που αντιστοιχούν σε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Airbnb, το οποίο, για αυτές τις κρατήσεις, παραιτείται από την προμήθεια του 20% που εισπράττει, ώστε τα χρήματα αυτά να ενισχύσουν επίσης τους Ουκρανούς.
Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, άνθρωποι που κάνουν κρατήσεις σε σπίτια Airbnb στην Ουκρανία, τις βλέπουν μετά από λίγο να ακυρώνονται, χωρίς ικανοποιητική εξήγηση από την πλευρά της εταιρείας, όπως λένε. Μπορεί, λόγου χάρη, όπως λένε, να λαμβάνουν ένα mail που λέει ότι το άτομο που διαχειρίζεται τον συγκεκριμένο λογαριασμό στην Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να πάρει χρήματα από το Airbnb. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμα και αφότου ο οικοδεσπότης και ο πελατης/δωρητής έχουν ανταλλάξει μηνύματα.
Αυτό που συμβαίνει, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Wired, είναι ότι η πλατφόρμα εντοπίζει κάποιους οικοδεσπότες που δεν είναι πραγματικοί. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρείας, από τη στιγμή που άρχισαν να γίνονται οι κρατήσεις-δωρεές, κάποιοι οικοδεσπότες δημιούργησαν «σκιώδεις» ή πλαστές καταχωρήσεις, για διαμερίσματα στην Ουκρανία που δεν υπάρχουν – κάποιες φορές μάλιστα, οι οικοδεσπότες αυτοί δε ζουν καν στην Ουκρανία. Υπάρχει φυσικά η περίπτωση ακόμα και οι πλαστές ή κάποιες από τις πλαστές καταχωρήσεις να έχουν δημιουργηθεί με σκοπό πράγματι να συγκεντρωθούν δωρεές για τους Ουκρανούς, ωστόσο οι πλαστοί λογαριασμοί παραβαίνουν την πολιτική του Airbnb.
Στα μέσα Μαρτίου, μάλιστα, καθώς πολλοί από αυτούς είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, το Airbnb απαγόρευσε εντελώς τη δημιουργία νέων καταχωρήσεων στην Ουκρανία και έλαβε μέτρα για να εντοπίζει τις πλαστές, που μπορεί να εμποδίζουν και τους ίδιους τους Ουκρανούς να λαμβάνουν δωρέες. Παράλληλα, από την εταιρεία λένε πως υπάρχει η λύση, για όποιον θέλει να συνεισφέρει μέσω της παλτφόρμας, να κάνει τη δωρεά του στο Airbnb.org, που προσφέρει φιλοξενία σε Ουκρανούς πρόσφυγες.
Όμως, η έλλειψη διαφάνειας και τα μηνύματα ακυρώσεων χωρίς σαφή εξήγηση προβληματίζουν τους χρήστες. Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν κάνει κάποια κράτηση λαμβάνουν κάποια ειδοποίηση ότι ο οικοδεσπότης δεν μπορεί να λαμβάνει πλέον χρήματα. Η επιστροφή των χρημάτων γίνεται κανονικά, αλλά οι χρήστες απογοητεύονται που αυτή τους η χειρονομία καλής θέλησης δεν είχε αποτέλεσμα. Μάλιστα, κάποιοι λένε στο Wired ότι έκαναν την κράτηση σε καταλύματα που είχαν πολλές κριτικές ή που φαινόταν ότι βρίσκονται χρόνια στην πλατφόρμα. Παράλληλα, μιας και ο στόχος είναι η βοήθεια, διατυπώνεται ακόμα η άποψη, από ανθρώπους που έκαναν τέτοιες κρατήσεις, ότι σημασία έχει τα χρήματα να καταλήγουν όντως σε Ουκρανούς και ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό οι άνθρωποι να προσπαθούν να βρουν τρόπους να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα τους, ακόμα και αν αυτοί περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ψεύτικου λογαριασμού για ένα διαμέρισμα.
Από την άλλη, άλλες κρατήσεις-δωρεές εξοφλούνται κανονικά στους οικοδεσπότες, μόνο που μπορεί να συμβαίνει εδώ κάτι διαφορετικό: οι κρατήσεις να φτάνουν τελικά σε εταιρείες διαχείρισης ιδιοκτησιών που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ή σε οικοδεσπότες που δε ζουν καν στη χώρα, αλλά έχουν κάποιο σπίτι που νοικιάζουν μέσω της πλατφόρμας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.