25 Απρ 2024
READING

Οι startups εντοπισμού εκπομπών άνθρακα είναι η νέα επιχειρηματική τάση

3 MIN READ

Οι startups εντοπισμού εκπομπών άνθρακα είναι η νέα επιχειρηματική τάση

Οι startups εντοπισμού εκπομπών άνθρακα είναι η νέα επιχειρηματική τάση

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που έχει βρεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων για πολλούς ανθρώπους. Οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υπερθέρμανση του πλανήτη, για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και για την συμμετοχή των εταιρειών τόσο στη δημιουργία του, όσο και στην επίλυση του προβλήματος. Πλέον οι άνθρωποι συνειδητά επιλέγουν τις επιχειρήσεις στις οποίες θα δώσουν τα λεφτά τους με γνώμονα εν μέρει τη βιωσιμότητά τους.

Διαβάστε επίσης: 3 στους 5 καταναλωτές είναι έτοιμοι να μποϊκοτάρουν brands που δεν υπολογίζουν την κλιματική αλλαγή

Επιπλέον, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν την πίεση των επενδυτών και των ακτιβιστών να θέσουν ισχυρούς κλιματικούς στόχους και να τους εκπληρώσουν, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές σε πολλές χώρες επιμένουν όλο και περισσότερο στην απαίτηση δημοσιοποίησης των εκπομπών άνθρακα κάθε επιχείρησης. Μάλιστα, στις ΗΠΑ προτάθηκε στις 21 Μαρτίου να γίνει υποχρεωτικό για τις εισηγμένες  εταιρείες να δημοσιοποιούν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου τους, τις δικές τους και των προμηθευτών τους.

Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και να ακολουθήσουν τις δεσμεύσεις τους για την μείωση των εκπομπών άνθρακα. Για να γίνει αυτό απαιτείται η δυνατότητα για λεπτομερής ανάλυση, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να παρακολουθούν τις άμεσες εκπομπές, τις αλυσίδες εφοδιασμού, ακόμη και τη χρήση των προϊόντων τους. Αυτό ακριβώς είναι που προσφέρει μια αναδυόμενη ομάδα startups, οι οποίες επιδιώκουν να προσφέρουν τα κατάλληλα εργαλεία για να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Οι μάρκες πρέπει να αρχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα

Η Watershed, για παράδειγμα, είναι μια startup που βοηθά τις εταιρείες να αναλύσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν και να βρουν τρόπους για τη μείωσή τους. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται η Sweetgreen, η Twitter, η Airbnb και η DoorDash. Η Watershed συγκέντρωσε 70 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση και διεκδικεί αποτίμηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Γενικά, φαίνεται πως οι startups παροχής υπηρεσιών ανάλυσης και διαχείρισης εξωτερικών εκπομπών θεωρούνται η επόμενη δημοφιλής κατηγορία επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Το sustainability ορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων

Η Watershed είναι μία από τις πολλές νέες εταιρείες που προσφέρουν μέτρηση και καταγραφή εκπομπών άνθρακα και συνδέουν τους πελάτες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες υπηρεσίες. Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί η πλατφόρμα υπολογισμού εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα Persefoni, η οποία συγκέντρωσε 101 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση στα τέλη Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, σε συνδυασμό με την ταχύτητα των ψηφιακών εξελίξεων, αναμένεται πως αυτές οι startups θα χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό την τεχνητή νοημοσύνη. Τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η τεχνητή νοημοσύνη είναι εκτεταμένα, διεπιστημονικά πεδία. Και τα δύο θα μεταμορφώσουν κυριολεκτικά κάθε τομέα της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων χρήσης της μηχανικής μάθησης ώστε να βοηθήσει στον αγώνα για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.