25 Απρ 2024
READING

Ποιο είναι το 3o μέρος του Master Plan της Tesla;

4 MIN READ

Ποιο είναι το 3o μέρος του Master Plan της Tesla;

Ποιο είναι το 3o μέρος του Master Plan της Tesla;

Δυόμισι χρόνια από τότε που ανακοινώθηκαν τα σχέδια για τη δημιουργία του, το τέταρτο Giga-εργοστάσιο της Tesla, και πρώτο της στην Ευρώπη, είναι γεγονός. Άνοιξε επισήμως χθες Τρίτη, 22 Μαρτίου, λίγο έξω από το Βερολίνο, και εγκαινιάστηκε από τον CEO της εταιρείας, Elon Musk, με την παρουσία του Γερμανού καγκελάριου, Olaf Scholz. Στο πλαίσιο της τελετής, η Tesla παρέδωσε τα πρώτα οχήματα που φτιάχτηκαν στις νέες εγκαταστάσεις, 30 compact SUVs Model Y. Η τιμή τους ανέρχεται στα 63.990 ευρώ.

Το αξίας πέντε δισεκατομμυρίων εργοστάσιο θα κατασκευάζει περίπου 500.000 οχήματα τον χρόνο, και πλέον θα αποτελεί έναν άμεσο ανταγωνιστή της Volkswagen, του μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων στην Ευρώπη, που έχει επενδύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της, θέλοντας να χτυπήσει ακριβώς την Tesla και να γίνει κυρίαρχος στην ηλεκτροκίνηση.

Η τελική έγκριση για τη λειτουργία του εργοστασίου, που ο Elon Musk ήλπιζε ότι θα ξεκινούσε την παραγωγή από το καλοκαίρι του 2021, δόθηκε μόλις αυτόν τον μήνα. Από τότε που είχε ξεκινήσει η κατασκευή του, είχαν διατυπωθεί πολλές αντιρρήσεις για τον περιβαλλοντικό ανίκτυπο που θα έχει η λειτουργία του στην περιοχή, γεγονός που έχει ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Tesla φροντίζει να διακηρύττει πόσο οι δραστηριότητές της βοηθούν το περιβάλλον. H εταιρεία και ο Μusk απαντούσαν ότι οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούν «σχετικά λίγο» νερό, και ότι το δάσος που αποψιλώθηκε πριν ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου ήταν τεχνητό, φυτεμένο για να προμηθεύει με πρώτη ύλη ένα εργοστάσιιο παραγωγής χαρτονιού. Μάλιστα, σε επιστολή που είχε στείλει η εταιρεία στο τοπικό δικαστήριο, τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με το Reuters, σημείωνε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που προσπαθεί να επιβληθεί στην Tesla έρχεται «σε αντίθεση με την επείγουσα ανάγκη να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται τέτοια projects, που είναι απαραίτητα για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή».

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει το brand Tesla χωρίς τον Elon Musk;

Αυτή η διατύπωση αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία που κατά καιρούς προσπαθεί να επικοινωνήσει ο ίδιος ο Elon Musk μέσα από τα συχνά αμφιλεγόμενα tweets και τις δηλώσεις του, σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις του βρίσκονται σε μια πορεία «σωτηρίας» του κόσμου.

Τα εγκαίνια του εργοστασίου στο Βερολίνο στάθηκαν λοιπόν μάλλον η αφορμή για ένα ακόμα tweet του Elon Musk, που δημιούργησε έτσι διάφορες εικασίες για τα επόμενα πλάνα του. Σε αυτό ανακοίνωνε τα σχέδιά του να μεγαλώσει την Tesla «στα άκρα» αλλά και, το κυριότερο, αναφερόταν στο τρίτο μέρος του Master Plan του, το «Master Plan Part 3», που περιλαμβάνει τις επόμενες κινήσεις ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου που ξεκίνησε το 2006.

Διαβάστε ακόμα: 100% άνοδος στις παραγγελίες Tesla καθώς αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων

Τα δύο πρώτα μέρη έχουν πλέον αποδειχθεί ότι σκιαγραφούσαν τη μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας και τα τεχονολογικά της επιτεύγματα. Το πρώτο είχε δημοσιοποιήσει ο Elon Musk το 2006, σε ένα blog post, με τίτλο «The Secret Tesla Motors Master Plan (just between you and me)» («Το μυστικό master plan της Tesla Motors – μεταξύ μας»). Εκεί γινόταν περιγραφή του concept της εταιρείας και των στόχων της.

Το δεύτερο μέρος, το «Part Deux», ήρθε δέκα χρόνια αργότερα, και εκεί παρουσιάζονταν τα σχέδια για την ανάπτυξη των μπαταριών και το λανσάρισμα νέων μοντέλων, όπως pick-up trucks και SUVs. Τώρα, που όλα αυτά έχουν κατακτηθεί, o Musk συστήνει στο κοινό το τρίτο μέρος, που περιλαμβάνει την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ευρεία ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Tesla.

«Τα βασικά θέματα της Tesla θα είναι η ανάπτυξη σε ακραία μεγέθη, κάτι που είναι απαραίτητο για να απομακρύνουμε την ανθρωπότητα από τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά θα συμπεριλάβω επίσης και τμήματα σχετικά με τη Space X, την Tesla και τη The Boring Company», έγραψε.

Οι αναλυτές τώρα περιμένουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική χάρη στην οποία θα επιτευχθούν τα «ακραία μεγέθη» ανάπτυξης της Tesla, σε μια εποχή που η αυτοοκινητοβιομηχανία πλήττεται από τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα προβλήματα της πανδημίας. Ωστόσο, αυτήν τη φορά, στο φιλόδοξο σχέδιο του Musk αναφέρονται και οι άλλες εταιρείες του, η Space X – που, μεταξύ άλλων, έχει στόχο να στείλει τον άνθρωπο στον Άρη – και η The Boring Company, που δημιουργεί υποδομές και σήραγγες για την ανάπτυξη συστημάτων ενδοαστικής μεταφοράς. Κάποιοι υπστηρίζουν ότι τώρα ο Musk ετοιμάζεται να ιδρύσει μια μεγάλη εταιρεία-ομπρέλα που θα τις συμπεριλάβει όλες, άλλοι ότι σχεδιάζει μελλοντικές καινοτόμες συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών.

Προς το παρόν, και έχοντας τραβήξει το ενδιαφέρον δημιουργώντας και μια αναμονή στους πιστούς του θαυμαστές, δεν παύει να ισχύει το ότι η λεοιτουργία του βερολινέζικου εργοστασίου αποτελεί μια νίκη για την Tesla, και μάλιστα στον τομέα των logistics, αφού μέχρι τώρα τα οχήματά της για την Ευρώπη εισάγονταν από κάποιο από τα άλλα τρία εργοστάσιά της., τα οποία βρίσκονται στη Νεβάδα, τη Νέα Υόρκη και τη Σανγκάη. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται ήδη το πέμπτο, στο Τέξας, που θα φιλοξενήσει και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.